Prototype med liiiige rigelig succes

Snilde, stædighed og samarbejde mellem undervisere og studerende fra forskellige fag på Ingeniørhøjskolen er resulteret i et højteknologisk fadølsanlæg, som er blevet et øjeblikkeligt hit. Men der er jo det med prototyper, at øh …

Da de ingeniørstuderende fik nej til at åbne en fredagsbar med en bartender bag disken på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, gav de sig i kast med at opfinde et fuldautomatisk fadølsanlæg. Den første prototype af Spøgelsesbaren, som de studerende kalder anlægget, skal nu i test på Ingeniørhøjskolen. Her to af dem, der har formået at tænke ud af boksen, nemlig ingeniørstuderende Aik Petersen (tv.) og lektor Christian Dannesboe. Fotos: Lars Kruse

Du henter en app, med fingeren markerer du på det glas, som du ser på din skærm, hvor stor en fadøl du ønsker skænket. Så trykker du o.k. til den pris, du nu ser på skærmen, beløbet trækkes fra din konto, og vupti går fadølsanlægget i gang med at skænke dig den øl, du netop har tørstet efter.

Sådan fungerer det avancerede, højteknologiske fadølsanlæg, der er resultatet af et intenst samarbejde mellem undervisere og ingeniørstuderende fra henholdsvis Kemi og Bioteknologi og Informations- og kommunikationsteknologi på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

En god idé
– og en god historie

Ja, det vil så sige, at sådan fungerede det før sommerferien, hvilket undervisere og studerende fortalte til de mange journalister, der ikke havde svært ved at få øje på, at den opfindelse var en god historie.

 Og mange af dem, der læste historierne i blandt andet danske, norske og såmænd også russiske medier, lod forstå, at de gerne ville have fingrene i en fuldautomatisk størrelse, som kan tage imod bestilling, betaling og skænke øl med passende skum på få sekunder.

 Fejl er lig med mere læring

Mange vil i en sådan situation sandsynligvis føle sig tynget af opmærksomheden, når det viser sig, at fadølsanlægget ikke er helt så funktionsdygtigt her efter sommerferien.

Men sådan forholder det sig ikke for lektor Jesper Rosholm Tørresø, Aik Petersen, der læser til forretningsingeniør, og lektor Christian Dannesboe.

Aik Petersen lægger godt nok ikke skjul på, at han finder det frustrerende, at det anlæg, som han sammen med medstuderende har brugt rigtig mange kræfter på at udvikle, ikke længere kan finde ud af at registrere en betaling fra en kunde. Og at det, når det endelig registrerer betalingen, sætter kundens tålmodighed på en stor prøve i forhold til at få skænket fadøllen.  

Men de to undervisere ser de opståede fejl i fadølsanlægget som en mulighed for ny læring for de ingeniørstuderende. 

 ”Selvom vi oplever stor interesse for fadølsanlægget blandt dem, der har læst om det, og dem, som har set det demonstreret, er det  stadig en prototype, som vi nu skal til at teste. Det skal ske blandt de studerende her på stedet, for jeg er sikker på, at de vil tage ejerskab af det. Forstået på den måde, at de ikke kun bliver irriterede, når der opstår en fejl i anlægget. De vil nemlig også give sig til at finde ud af, hvad der skal til, for at få anlægget til at fungere efter hensigten,” siger Christian Dannesboe. 

Samarbejdet omkring udviklingen af fadølsanlægget begrænser sig ikke kun til studerende på tværs af fag på Ingeniørhøjskolen. Arkitektstuderende har fået til opgave at designe en indpakning af fadølsanlægget, som vil blive printet i 3D.