Omnibus prik

Skjortedyr med spidse albuer, filosofiske kunstnertyper, sundhedsfreaks og søde nørder

Ny forskning fra AU viser, at der rent faktisk er forskel på de studerendes karaktertræk på de forskellige studier. Omnibus har bedt studerende fra AU’s fire fakulteter beskrive hinanden – på godt og ondt.

De fire AU-stereotyper. Illustrationer: Louise Thrane Jensen
Omnibus-panelet på Arts mener, at den typiske Arts-studerende enten ligner Michel Foucault eller en, der lige er kommet ud af en skov.
Rasmus Bendixen, Frauke Nielsen og Michelle Borup fra BSS mener, at der er stor forskel på de studerende internt på deres fakultet. Dem, der holder til på Fuglesangs Alle, er meget karriereorienterede og sigter efter direktørstillinger ude i den store verden. Selv holder de til i Nobelparken.
Ifølge Simon Melgaard og Sofie Hermansen fra Fysik på ST er den typiske studerende fra deres fakultet altid iklædt hættetrøje, T-shirt og cowboybukser.
Andreas Husted og Kristina Lindberg Larsen fra medicin mener, at den gennemsnitlige studerende fra deres eget studie typisk er meget bevidst om sundhed. Lige bortset fra indtaget af øl. Alle fotos: Melissa Bach Yildirim

Den typiske studerende på Arts er en doven og filosoferende kunstnertype, og arketypen på BSS er et ambitiøst skjortedyr med spidse albuer. Alle på Health styrketræner, og på ST holder alle nørderne til. Det skorter ikke på fordomme, da Omnibus beder studerende fra AU’s fire fakulteter beskrive hinanden, for at se, om deres opfattelser stemmer overens med konklusionerne i et nyt ph.d.-projekt fra psykologi på Aarhus Universitet. 

Forskning fastslår forskellene

I projektet kortlægger Anna Vedel personlighedstræk i universitetsverdenen og viser, hvilke karaktertræk, der giver succes på forskellige fag.  Vedel fokuserer på den gennemsnitlige studerende, og hendes forskning viser, at der på nogle fakulteter er store interne forskelle på de studerendes karaktertræk, bl.a. på BSS.

LÆS OGSÅ:  Fortæl mig, hvad du studerer, og jeg skal sige dig, hvem du er

For overskuelighedens skyld har Omnibus i sin egen uvidenskabelige undersøgelse valgt at fokusere på de overordnede karaktertræk på de fire fakulteter; Arts, BSS, Health og ST.

Omnibus-panelet

De studerende leverer stereotyperne groft skåret og med et glimt i øjet. Tydeligt er det dog alligevel, at de mener, at de herskende karaktertræk er forskellige, alt efter hvilket fakultetet de kigger på.
Her kommer råt for usødet dommen fra følgende: Rasmus Bendixen, Michelle Borup og Frauke Nielsen fra Marketing and Management Communication fra BSS. Line Møller Christensen, Andreas Nørgård, Andreas Lund Mikkelsen, Jesper Moeslund og Jonas Midtgaard Hedelund fra religionsvidenskab på Arts. Kristina Lindberg Larsen, Andreas Husted og Jonas Pedersen fra medicin på Health. Og Sofie Hermansen og Simon Melgaard fra henholdsvis fysik og matematik på ST.

Sådan er de studerende på Arts: Dovne kreative, der tænker dybe tanker

Sagt på BSS: De studerende på Arts er ikke bange for at se anderledes ud. De er velovervejede og tænker gerne dybe tanker, som måske ikke lige rammer os andre. De har mange idéer og er ofte kreative. For eksempel maler de, spiller musik eller skriver digte.

Sagt på Health: De går i genbrugstøj og er generelt ret chilleren. De er ikke så meget til høje hæle og neglelak. De er open-minded, tolerante og afslappede. Det, de ikke når i dag, når de sgu nok i morgen. De har ikke behov for at passe ind i bestemte kasser, og de dyrker deres forskellighed på en god måde.

Sagt på ST: Drengene går mere op i deres tøj end her. De er lidt mere dovne i det. De har færre timer og laver derfor ikke så meget. Deres studie kræver mere selvdisciplin, fordi de skal læse mere. De er flinke, og deres fredagsbarer er gode. Men der er mere pige-fnidder, nok fordi de er flere piger.

Arts om Arts: Her går folk i uldtrøjer og er venstreorienterede. Enten ligner man én, der lige er kommet ud af en skov, eller også ligner man Michel Foucault. Folk vil gerne fremstå finkulturelle, som om de ved, hvad der sker. På overfladen virker folk meget åbne, men på mange måder er vi lige så overfladiske som andre. Der er lidt en påtaget åbenhed, og i diskussioner kan det godt blive sådan lidt show-off, hvor det handler om at smide om sig med intellektuelle navne.

 

Sådan er de studerende på ST: Nørdede på den søde måde

Sagt på BSS: De har styr på data og er meget detaljeorienterede. De går meget op i deres studier og bruger meget tid på dem. De er mere ligeglade med deres appearance og er ligeglade med, om de har den ene eller anden trøje på.

Sagt på Arts: De er logisk og rationelt tænkende mennesker, der ligner os, men er nogle lidt mere nørdede typer – ikke ment i den negative forstand. De synes, at ting godt kan være sjove, selvom de ikke er det. Sådan lidt ”Hø hø hø”. De ligner nogle, der har rullet sig i et skab og er gået direkte ud af døren. De har tit briller, går i sandaler, har en band-T-shirt på. De har også typisk langt hår. Ikke fordi det er et bevidst valg, men fordi sådan er det bare.

Sagt på Health: De er mere ligeglade med, hvordan de klæder sig, end man er andre steder. De har typisk langt, tykt, sort hår, som de ikke gør specielt meget ved. De er meget blege, og så går de med en Metallica-T-shirt stukket ned i et par jeans. Desuden vælger de Ecco-sko, fordi det er det praktiske valg. De er nørdede på den søde måde. De er venlige, og det er jo dem, der bliver vores chefer en dag. De går op i nogle andre ting, end andre studerende gør. Deres jokes er meget interne og kan derfor virke tørre på udefrakommende. De går ikke op i at vinde, men er med for at være med. TÅGEKAMMERET er et fantastisk sted! De virker til at have et stærkt socialt fællesskab på deres studier, og fnidder-faktoren virker til at være lavere hos dem, fordi der er så få piger.

ST om ST: En typisk studerende går med hættetrøje, T-shirt og cowboybukser. Folk er generelt meget åbne. Forskningsmæssigt skal man jo også være åben for nye idéer, og det gælder også i forhold til de mennesker, man møder. Det kræver ikke snit at komme ind, så det er mange forskellige mennesker, som går her.

 

Sådan er de studerende på Health: Flekser muskler på Instagram

Sagt på BSS: De er mere ligeglade med deres appearance og om, de lige har den ene eller anden bluse på. De er meget inspirerende at være sammen med og ved noget om ting, vi slet ikke kender til. Dét, de ved noget om, ved de sygt meget om, men det skal de jo også, fordi det er et terpe-studie. De er ambitiøse og arbejder benhårdt alle hverdage, men i weekenden giver de den gas.

Sagt på Arts: De går op i sundhed og ryger ikke. De styrketræner i deres fritid, og om sommeren kan de godt lide at spille frisbee. De vil gerne vise, at de er i god form og går op i sundhed. Derfor har de en Instagram-profil, hvor de viser billeder fra træningscentret og otte forskellige måder, man kan bruge en kiwi på. Vi kommer ikke så tit på Health, men de er sikkert søde. Man får indtrykket af, at de er nogle festmennesker, men de er også ambitiøse med studierne.

Sagt på ST: Det eneste, jeg tænker, er: kittel. Man har indtrykket af, at de sidder og terper hele tiden, og de virker meget samvittighedsfulde, fordi de skal ud at redde mennesker.

Health om Health: Vi bruger meget tid i uniform her på stedet, og det giver ikke mening at stadse sig op, når man skal sidde otte timer på en læsesal. Folk er meget rummelige og tolerante, men det bliver man også nødt til at være, når man gerne vil arbejde med mennesker. Her er meget få, som ryger. Den gennemsnitlige studerende er relativt bevidst om sundhed, frataget øl selvfølgelig.

Sådan er de studerende på BSS: Målrettede karrieremennesker med spidse albuer

Sagt på Arts: De er korthårede, velfriserede mennesker med strøgne blå eller hvide skjorter, der sidder til og ikke løst. Fyrene går i pæne sko, der ikke er i stykker, og pigerne går i stiletter. Fyrene har tit en brun lædertaske hængende over skulderen. De vil gerne fremstå meget selvsikre, er generelt ret konkurrenceprægede og typisk højreorienterede. 

Sagt på Health: De er ordentlige i tøjet og velklædte. De går meget op i deres look udadtil, og de tager med glæde imod den opmærksomhed, de får af andre. Brandingen af dem selv starter tidligt, og man kan se, de tænker meget på at få skabt en god profil for sig selv, når de er færdige med studierne. De er bevidste om, hvad de bruger deres tid på. Studiejobbet er vigtigt for dem, og de rigtige mærker på tøjet betyder mere end andre steder. De er meget målrettede og fokuserede på at få gode karakterer. De er hinandens konkurrenter og har lidt mere spidse albuer end andre steder.

Sagt på ST: Den generelle fordom her på stedet er, at de studerende på BSS er mere snobbede. De er mange om få pladser, og derfor skal de kæmpe sig mere frem og har lidt mere spidse albuer. 

BSS om BSS: Der er meget store interne forskelle på BSS. På Fuglesangs Allé er det meget sådan nogle HHX-typer, man møder. De er ret psyched på at komme ud i verden og få en eller anden direktørstilling i et nyt firma.

Artiklen er oprindeligt bragt 06.04.2016.