Snekaos aflyste massevis af eksamener med kort varsel: Nu vil AU lave en beredskabsplan

Aarhus Universitet har hidtil ikke haft en procedure for universitetets afvikling af eksamener under for eksempel usædvanlige vejrforhold, der kan vanskeliggøre afholdelsen af dem. Men det kommer der nu efter snestormen i uge 1, som resulterede i mange udskudte eksamener og frustration blandt studerende.

Foto: Jesper Rais/AU Kommunikation

Det voldsomme snevejr i årets første uge gik ud over op mod 4.000 studerendes eksamener, da AU aflyste stort set alle eksamener onsdag og torsdag, inden universitetet igen afholdt eksamener om fredagen. 

STUDERENDE FIK AT VIDE, DE SKULLE TIL EKSAMEN: NU AFLYSER AU ALLE TORSDAGENS EKSAMENER MED KORT VARSEL

Studerende Mads Villadsen, der fik sin eksamen udskudt halvanden time før, han skulle op, var skuffet over AU’s håndtering, fortalte han til Omnibus. Og han var ikke den eneste. På AU’s facebookprofil var der mange studerende, som var trætte af håndteringen eller havde spørgsmål til, hvad der nu skulle ske med deres eksamen.

”Jeg håber, I vil overveje at udfærdige nogle retningslinjer omkring aflysning af eksamener til brug i eftertiden, hvor man hellere vil aflyse én eksamen for meget end at holde studerende hen i uvished. Det har ikke været en god oplevelse i dag”, skrev en studerende, der også fik aflyst sin eksamen med halvanden times varsel, på AU’s facebookprofil.

Aarhus Universitet anerkender nu, at det skal være bedre forberedt i fremtiden, og universitetet vil snart udarbejde en beredskabsplan, forsikrer vicedirektør for AU Uddannelse, Anna Bak Maigaard.

”Det har bestemt givet anledning til, at vi vil justere og udarbejde en egentlig beredskabsplan for de sjældne situationer som denne, hvor vi er nødt til at aflyse eksamener. Vi er jo selv blevet opmærksomme på, at vi heldigvis er meget uvante med at aflyse eksamener. Selv under corona omlagde vi jo typisk eksamener – vi aflyste dem ikke.”

”Derfor har vi heller ikke haft en helt bestemt procedure eller et bestemt apparat, vi kunne sætte i gang, og det skal vi have. Det er der ingen tvivl om. Vi skal have en beredskabsplan, ligesom vi har, når systemer går ned. Det vil vi gå i gang med at udarbejde meget snart, mens det her stadig er friskt i erindringen,” siger Anna Bak Maigaard.

Hvad beredskabsplanen konkret kommer til at indeholde, kan vicedirektøren ikke sige endnu. Mere overordnet handler det om, hvordan beslutningerne træffes, og hvordan de kommunikeres.

”Hvem har beslutningsmandat om, hvordan vi kommunikerer, hvordan vi involverer, og hvornår vi varsler?” siger Anna Bak Maigaard om, hvad planen skal indeholde.

Tvivl om tolkning af politiets meldinger

Det skabte frustration og forvirring hos flere studerende, at eksamenerne onsdag og torsdag blev aflyst på grund af snestormen, mens eksamenerne fredag forløb som planlagt, selv om vejene stadig var fyldt med sne, og den offentlige transport i Aarhus var lagt ned.

SNESTORM AFLYSER EKSAMENER PÅ AU

AU havde onsdag eftermiddag forklaret de studerende, at eksamenerne ville blive afholdt torsdag, men fordi politiet torsdag morgen meddelte, at man frarådede al udkørsel i Østjylland på grund af snevejret, sadlede universitetet om og meddelte cirka klokken 7.00-7.30 på mail, at eksamenerne alligevel ikke ville blive afholdt. Men fredag var politiets melding en smule anderledes. Her frarådede man ikke længere al udkørsel, men blot al unødig udkørsel, og derfor afholdt universitetet eksamener om fredagen.

”Jeg kan godt forstå, det er forvirrende, for det er jo ikke en sprogbrug, vi er vant til. Hvad betyder al kørsel og hvad betyder al unødig kørsel? Derfor har vi også været i kontakt med politiet. Og når man fraråder al kørsel, er det et meget mere stramt varsel end al unødig kørsel. Der var altså en relativt stor forskel i de to varslinger, selv om ordene er næsten de samme,” siger Anna Bak Maigaard.

Vicedirektør: Detaljeret protokol er ikke vejen frem

Nogle studerende har efterfølgende efterspurgt helt bestemte retningslinjer for fremtiden, så de i god tid ved, om deres eksamen bliver aflyst, hvis der for eksempel er snestorm. Men en bestemt protokol er der ikke lagt op til, fortæller Anna Bak Maigaard, der dog vil tage alle forslag med i overvejelserne.

”En beredskabsplan er jo en mere generisk plan – den skal ikke kun forholde sig til meldinger om snevejr og udkørsel. Den skal forholde sig til, hvordan vi som institution håndterer situationer, hvor vi er nødt til at aflyse eksamener – uanset årsagen,” siger Anna Bak Maigaard.

På spørgsmålet om, hvad der præcist gik galt, og hvad der dermed er behov for at rette op på, går hun i rette med, at forløbet har været dårligt. Men hun vil gerne vente med at udtale sig om forløbet, indtil det er blevet evalueret.

”Jeg er tilfreds med, at vi agerede relativt hurtigt i en svær situation med mange involverede. Men der er selvfølgelig altid noget, man kan forbedre i sådan et forløb,” siger hun.

Udskudte eksamener er i gang med at blive afviklet

De op mod 4.000 studerende, der blev ramt af eksamensaflysningerne, har nu alle fået svar på, hvornår de skal til den udskudte eksamen. De sidste fik besked tirsdag 9. januar. Eksamenerne vil for de fleste blive afholdt inden udgangen af uge 3.

De administrative medarbejdere har arbejdet intenst for at planlægge eksamenerne på kort tid. Normalt ville det arbejde tage uger og måneder, forklarer Anna Bak Maigaard.

”Jeg kan sagtens forstå, at det er dybt frustrerende for de studerende at få aflyst en eksamen. Og at det virkelig er indgribende, at man ikke præcis ved, hvornår den bliver flyttet til. Men det er vejret, der gjorde det, og vi så ikke, at vi havde et alternativ. Når det så var situationen, aflyste vi eksamenerne, så hurtigt vi kunne, og kommunikerede så hurtigt, som vi kunne,” siger Anna Bak Maigaard.

”Vi har omlagt eksamenerne med nærmest lynets hast. Det er nogle planer, det normalt tager os uger og måneder at lægge. Det er selvfølgelig ikke det samme, som at det er rart for studerende at vente på svar. Jeg kan bare sige, at det er gået så hurtigt, som det kunne, og jeg er enormt taknemmelig for den kæmpe indsats, de administrative medarbejdere og underviserne har lagt i det her, og den tålmodighed, de studerende har udvist,” siger vicedirektøren.

Korrekturlæst af Charlotte Boel