Strid mellem tillidsrepræsentanter og ledelsen skal afgøres ved faglig voldgift

AU's ledelse har ikke villet udlevere navnene på de 195 medarbejdere, der har fået et prik under fyringsrunden, til tillidsrepræsentanterne (TR) på universitetet. TR'erne for både VIP, AC-TAP og TAP har gentagne gange påpeget, at de af den grund har haft vanskeligt ved at støtte deres medlemmer på i en svær tid.

Men trods det har ledelsen fastholdt sin strategi under hele processen, og derfor har TR'ere på AU valgt at sende sagen videre til de faglige organisationer.

Akademikerne, der er en paraplyorganisation for de organisationer, der repræsenterer medlemmer med en længere videregående uddannelse, har holdt møde om sagen med repræsentanter for Moderniseringsstyrelsen.

Da parterne ikke kom hinanden nærmere, har Akademikerne valgt at få sagen behandlet ved en faglig voldgift for at få afklaret, hvorvidt navne på påtænkt afskedigede er en del af de oplysninger, som tillidsrepræsentanter har ret på at få fra ledelsen.  

”Det er en fælles vurdering fra samtlige organisationer, der repræsenterer akademikere, at det her er en helt ny tolkning af TR-aftalen,” siger Ingrid Stage, der står i spidsen for Dansk Magisterforening.

”Jeg har aldrig været ude for det tidligere, og jeg finder, det er en uforståelig måde at reagere på i en kritisk situation, også fordi samarbejdet gerne skal være intakt, når man kommer på den anden side af en svær proces. Så jeg forstår ikke, hvorfor man har valgt at stille sig på bagbenene på den måde.”


Fakta

Faglige voldgiftsretter tager sig i sær af sager om forståelsen af kollektive overenskomster. Voldgiftsretten består almindeligvis af en opmand, som er udpeget af Arbejdsretten, to medlemmer udpeget af lønmodtagerside og to medlemmer udpeget af arbejdsgiverside.

Læs også artiklen ”AU’s ledelse gemmer sig bag juridiske spidsfindigheder”, som bringes i det nyeste nummer af Omnibus, der er på gaden mandag.