Omnibus prik

Studenterradioen satser fremover på podcast

Aarhus Studenterradio er genopstået med nyt navn efter en konkurs og fokuserer nu på podcast. Det giver foreningen en større frihed og fleksibilitet, forklarer radioens to ildsjæle. Den nye forening har fået over 30 medlemmer.

Fotoet her er fra en livepodcast af programmet Pjæk, som opstod under den tidligere forening, og som er fortsat med den nye forening. Livepodcasten blev sendt under LiteratureXchange i juni 2024. Foto: Studenterradioen

Der er igen gang i radiostudiet i kælderen under Studenterhus Aarhus. Aarhus Studenterradio er nemlig efter en kaotisk periode genopstået med det nye navn Aarhus Studenterradio- og podcast.

Omnibus har tidligere på året omtalt, hvordan foreningen bag radioen måtte lukke, da den ikke havde levet op til forudsætningerne for at modtage årligt driftstilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen. Den tidligere forening kendt som Aarhus Studenterradio betalte sine resterende midler til styrelsen og lukkede, og chefredaktør Valdemar Lenschow og bestyrelsesformand Nana-Margrethe Christensen har i stedet fået gang i den nye forening Aarhus Studenterradio- og podcast, som er uafhængig af driftstilskud fra styrelsen. 

Aarhus Studenterradio lukker efter misligholdelse af aftale om driftstilskud

I dag er den nye forening oppe på 33 medlemmer og producerer syv-otte podcasts. 

”Vi fokuserer nu på podcast, og vi har etableret radioen sådan, at den lidt mere er en legeplads. Vi er mindre bundet, fordi vi kun har os selv at stå til ansvar for. Vi har fået en del nye medlemmer, og folk er meget engagerede,” siger Nana-Margrethe Christensen. 

STUDIET ER ÅBENT 

Valdemar Lenschow uddyber, at de forsøger at gøre den nye forening mere fleksibel, hvor medlemmerne både kan byde ind på at medvirke i hinandens podcasts, ligesom det er muligt at eksperimentere med egne podcasts. Alle medlemmer betaler 200 kroner om året i kontingent. Kontingentet er nødvendigt, for at foreningen igen har kunnet få ben at stå på, nu hvor den ikke længere modtager driftstilskud.

”Som medlem har man adgang til studiet, workshops og møder. Vi prøver at danne et lidt større fællesskab,” siger Nana-Margrethe Christensen, og Valdemar Lenschow tilføjer: 

”Folk kan hoppe fra program til program og prøve en masse ting af. Men det er stadig en forening, så hvis man er med, skal man have lyst til at bidrage til foreningslivet. Men vi samarbejder også med andre studenterforeninger på universitetet, og hvis man for eksempel vil lave en podcast som sit eksamensprojekt, kan man også det, uden at melde sig ind i foreningen,” siger Valdemar Lenschow. 

Alle er sådan set velkomne til at bruge studiet, lyder det fra de to. Historisk revy har for eksempel for nyligt fået lov til at bruge studiet til at optage julesange, ligesom studenterbladet Delfinen har adgang til studiet. 

FÆRRE PENGE MEN STØRRE ENGAGEMENT

Den nye forening har færre midler end tidligere, men det har givet et større studenterengagement, forklarer de to ildsjæle i foreningen.

”Vi har færre penge, men der er mere engagement, fordi folk tager det ret personligt,” siger Nana-Margrethe Christensen. 

Foreningen arbejder i øjeblikket på at søge forskellige fonde og har vendt forskellige muligheder for at kunne tjene lidt penge til radioen, for eksempel at sælge kaffe på universitetet. 

Valdemar Lenschow er færdig på universitetet i januar 2025, og dermed skal radioen på jagt efter en ny chefredaktør. Det var ham, der fik lyd i studenterradioen igen i efteråret 2023, efter en periode med stort set radiotavshed. De tvivler dog ikke på, at foreningen kommer til at få fodfæste.

Aarhus Studenterradio er tilbage efter lang stilhed

”Jeg er ikke i tvivl om, foreningen kommer til at overleve, for den betyder noget for medlemmerne,” siger Nana-Margrethe Christensen.

”Jeg håber også at kunne blive hængende lidt og hjælpe hernede,” siger Valdemar Lenschow. 

Skulle man som studerende sidde med en god podcastidé eller en generel interesse i at lave podcast, skal man endelig bare kontakte foreningen, understreger de to. Man kan komme til introduktionsmøde efter aftale, men man er også velkommen til at møde op til redaktionsmøder, som foreningen løbende annoncerer på sin Instagram og Facebookprofil.