Minister om nyt stillerum på AU: "Overordnet set synes jeg, at det er en dårlig idé"
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) synes, at det lyder som en dårlig idé med endnu et stillerum på Aarhus Universitet. Det har han forklaret til Danmarksdemokraternes Peter Skaarup, som i Folketingssalen ville vide, hvad ministeren synes om det. Opstår der kønsopdelte stillerum, skal det stoppes, og det er rektorernes ansvar, lød det også fra ministeren.

De såkaldte stillerum på landets universiteter har været debatteret vidt og bredt de seneste måneder, ikke mindst på grund af offentliggørelsen af Kommissionen for den glemte kvindekamps anbefalinger og fordi, Syddansk Universitet i februar lukkede sit stillerum, da det ikke fremstod neutralt.
Siden er det blevet klart, at Aarhus Universitet har mindst fire stillerum og et femte på vej, som skal ligge på Katrinebjerg. Flere politikere har bidt mærke i den oplysning. En af dem er Danmarksdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører Peter Skaarup.
13. marts spurgte han skriftligt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), hvad ministeren mener ”om, at Aarhus Universitet åbner endnu et stillerum”. 19. marts fik han svar ved et møde i Folketingssalen.
”Overordnet set synes jeg, at det er en dårlig idé. Der har jo været mange historier fremme, som sætter spørgsmålstegn ved, om de her stillerum bliver brugt efter hensigten, eller om de bliver kapret af religiøse kræfter. Det er jo fint nok at have den ambition, at folk skal kunne puste ud, få en pause eller fordybe sig og så videre. Det tror jeg ikke, at der er nogen, der er imod. Men alligevel har man, blandt andet på Syddansk Universitet, efter min mening gjort det helt rigtige, da man valgte at lukke deres fordybelsesrum midlertidigt. Det gjorde man, fordi man ikke var tilstrækkelig sikker på, at der var tale om et neutralt rum, som var til rådighed for alle. Jeg går også ud fra, at Aarhus Universitet er klar over den her problemstilling. Vi har haft Kommissionen for den glemte kvindekamp, der har interesseret sig for spørgsmålet om uddannelsesinstitutioner og givet en række anbefalinger, blandt andet i forhold til bederum, og det er noget af det, som jeg også sidder og kigger på. Så generelt set synes jeg da, at det lyder som en dårlig idé,” sagde Kaare Dybvad Bek i Folketingssalen.
Peter Skaarup lod ministeren vide, at det var godt at få på plads.
”Det var fint at få slået det fast fra ministeren og regeringens side. Vi må regne med, at det også taler for, at det er en dårlig idé,” sagde Peter Skaarup.
"Hvis det rent faktisk bliver brugt som et stillerum, er det jo fint nok"
Under mødet i salen henviste Peter Skaarup også til anbefalingerne fra Kommissionen for den glemte kvindekamp. Halvdelen af kommissionens ti medlemmer ønsker at forbyde stillerum på landets universiteter. Peter Skaarup ville høre ministeren, hvorfor han har givet udtryk for, at der er brug for flere undersøgelser og mere betænkningstid, inden man overvejer at forbyde rummene.
”Men hvorfor mener ministeren egentlig, at der er brug for mere betænkningstid? Altså, er der noget at betænke sig på, når nu den her kommission siger, at de bliver brugt til social kontrol? Det er jo noget, regeringen ikke synes særligt godt om,” sagde Peter Skaarup.
Kommissionen nævner ikke, at stillerum bliver brugt til social kontrol, men at det kan ske.
I sit svar var Kaare Dybvad Bek alligevel ikke helt afvisende over for stillerummene.
”Jeg synes, at der er noget at betænke sig på. Altså, hvis man nu forestiller sig en uddannelsesinstitution, hvor det rent faktisk bliver brugt som et stillerum, eller hvor man ligesom i Folketingets læsesal kan sidde og læse papirer i fred og ro, uden at folk taler i mobiltelefon, er det jo fint nok. Det skal vi ikke sige noget til. Men jeg synes omvendt også, at det er forfriskende at se, at man på Syddansk Universitet tager så konkret fat og lukker et stillerum, som er blevet kapret af religiøse kræfter. Der synes jeg da, at det er fremragende, at man siger: Det her er en uddannelsesinstitution; her er det ikke religiøse dommere, som bestemmer,” lød det fra ministeren.
"Hvis man har de her kønsopdelte bederum, så skal man stoppe det"
Med en dags mellemrum i februar, lige efter at SDU havde lukket sit stillerum, fremsatte både Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne et forslag til folketingsbeslutning om forbud mod bederum på uddannelsesinstitutioner.
Peter Skaarup ville i Folketingssalen høre ministerens holdning til netop det forslag, og her lød svaret:
”Jeg vil ikke på den måde ødelægge et af Danmarksdemokraternes beslutningsforslag ved at stå her i Folketingssalen og tage forskud på glæderne. Det synes jeg, at man med al respekt skal tage den dag, hvor det er sat på dagsordenen i Folketinget. Men jeg kan i hvert fald sige så meget, og det har jeg også selv været ude med flere gange, at hvis man har de her kønsopdelte bederum – nu kalder vi dem bederum, og så lyder det jo, som om folk sidder og beder aftenbøn, men det er reelt små moskéer, som bliver etableret på danske uddannelsesinstitutioner – så skal man stoppe det, og det mener jeg, rektorerne først og fremmest har ansvaret for,” sagde Kaare Dybvad Bek.