Uddannelses- og forskningsminister: Danske forskere skal ikke stå i situationer, hvor de på grund af økonomi skal gå på kompromis

Ane Halsboe-Jørgensen nedsætter udvalg, der skal sikre forskere bedre mod pres fra eksterne samarbejdspartnere.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nedsætter på baggrund af kritisable forhold på AU et udvalg, der får til opgave at sikre større gennemsigtighed i forskning. Foto: Jens Honoré.

Danske forskere skal sikres bedre mod pres fra eksterne interessenter, som ønsker indflydelse på konklusioner i forskning, der er finansieret af de samme interessenter. 

Det slår uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fast over for Ritzau efter dagens offentliggørelse af konklusionerne i den interne undersøgelse, AU satte i værk efter sagen om den kritiserede – og tilbagetrukne – oksekødsrapport. 

LÆS OGSÅ: Oksekødsrapport ikke alene: AU finder alvorlige fejl i yderligere 3 rapporter

"Dansk forskning er i verdensklasse, og vi kan grundlæggende stole på de konklusioner, der kommer fra danske forskere og danske universiteter," lyder det fra ministeren.

Ane Halsboe-Jørgensen fortsætter:

"Men vi kan altid blive bedre til at sikre, at den enkelte forsker har frihed til at forske, at konklusionerne er uafhængige, og at der ikke er et unødigt pres udefra for at få lov til at ændre i konklusionerne." 

LÆS OGSÅ: Rektor og dekan: DCA's samarbejde med virksomheder og organisationer de seneste fem år skal undersøges for eventuelle problematiske forhold

Derfor har ministeren besluttet at nedsætte et udvalg, som i samarbejde med universiteterne skal undersøge, hvordan sager som oksekødssagen og de sager, der er kommet frem i dag efter den interne undersøgelse, kan undgås i fremtiden

"Det afgørende for mig er, at der er gennemsigtighed omkring, hvem der har betalt for forskningen, og hvem der har haft adgang til at skrive konklusionerne. Men også at danske forskere ikke skal befinde sig i situationer, hvor de på grund af økonomi skal gå på kompromis med det, de synes er forskningsintegritet."