Omnibus prik

Efter beretninger om "giftigt studiemiljø" på Tandlægeskolen: Mere end hver fjerde studerende har oplevet en hård tone i klinikken

Mere end hver fjerde studerende på tandlægeuddannelsen på Institut for Odontologi og Oral Sundhed har oplevet en hård tone i de kliniske forløb, mens mere end hver tredje har overværet en hård tone. Det viser en ekstern undersøgelse af det kliniske studie- og arbejdsmiljø. Det er hovedsageligt mellem undervisere og studerende og til dels mellem undervisere og klinikassistenter.

Instituttet iværksatte den eksterne undersøgelse sidste år, efter at mere end 20 studerende stod frem og berettede om et "giftigt studiemiljø". Foto: Melissa B. Kirkeby Yildirim/AU Foto

Sidste år berettede flere studerende på Tandlægeskolen om et ”svært belastende” og ”giftigt” studiemiljø på skolens fællesklinik, hvor studerende af kliniske undervisere bliver oplært og skal udføre tandlægebehandlinger på patienter.

Over for Aarhus Stiftstidende fortalte 25 tandlægestuderende om hetz, mobning og nedladende kommentarer. Lignende berettede studerende om til Omnibus. Her fortalte de om, hvordan undervisere råbte ad dem midt i klinikken foran medstuderende og patienter, hvilket blev oplevet som både ydmygende og grænseoverskridende.

Institut iværksætter ekstern undersøgelse, efter at mere end 20 studerende står frem og beretter om ”giftigt studiemiljø”

Kritikken fik Institut for Odontologi og Oral Sundhed til at indlede en ekstern undersøgelse af det kliniske studie- og arbejdsmiljø. Den er nu afsluttet.

28,8 % af de studerende har oplevet en hård tone i klinikken, mens 35 % har overværet en hård tone i klinikken, viser svarene i undersøgelsen, der er foretaget af Falck. 10,5 procent af de studerende har oplevet diskrimination og mobning inden for det seneste år. 16,7 procent svarer nej til, at de generelt er trygge i relationen til deres undervisere på de kliniske fag, mens 78,5 procent omvendt svarer ja til, at de generelt er trygge. Den resterende del svarer ”ikke relevant”. 

De forhold, der fremhæves i rapporten, er primært mellem kliniske undervisere og tandlægestuderende og til dels mellem kliniske undervisere og klinikassistenter. Der er ikke data, ”som identificerede afgørende problematikker hos de andre studerende” på instituttet. Alle studerende på instituttet og alle medarbejdere med tilknytning til den kliniske undervisning blev inviteret til at deltage i undersøgelsen.

Hård tone

I rapporten er der eksempler på den hårde tone. Det er kommentarer som ”er du dum?”, ”du burde ikke repræsentere stedet,” ”jeg håber ikke, jeg får dig som studerende på mit hold,” og ”hvor dum er man ikke lige, hvis man ikke forstår det.”

Det er også beskrevet af en respondent i undersøgelsen, at en patient har trøstet en studerende, efter at en ansat har ageret uhensigtsmæssigt, ligesom der er et eksempel på en patient, der advarer studerende om enkelte ansatte. Der er samtidig også eksempler på studerende, der er hårde i deres tone, når de skriver mails til ansatte, og studerende, der svarer ansatte hårdt igen.

Blandt de ansatte på klinikken har 8,3 procent oplevet hård eller respektløs tone inden for det sidste år, mens 9,2 procent har overværet det. Her er der en overvægt af klinikassistenter, der oplever det fra tandlæger mod dem som faggruppe og mod de tandlægestuderende, står der i rapporten.

Nedsætter arbejdsgrupper

I rapporten konkluderes det, at instituttet – og særligt dagligdagen på de kliniske fag – beskrives af både ansatte og studerende som et lærerigt og dynamisk sted med en høj barre og et stort arbejdspres. Der er en relativ stor trivsel og glæde ved at være studerende og ansat, men også tilpas mange oplevelser mellem tandlægestuderende og ansatte tandlæger, hvor der er plads til og behov for forbedringer, skriver Falck. Særligt i forhold til hård tone, kommunikation og arbejdspresset, lyder det. Der er desuden behov for et øget kendskab og en nemmere adgang til klagemuligheder for de studerende. Rapporten lister i alt 36 anbefalinger og initiativer.

”For de ansatte skal der tilbydes øget viden om didaktik, pædagogik, diversitet og diagnoser, og der skal ske en større involvering af de ansatte i forhold til, hvad der kan sænke stressniveauet på klinikkerne,” står der i rapportens konklusion.

Instituttet vil nu nedsætte arbejdsgrupper, som skal arbejde videre med handleplaner og tiltag.

Omkring 350 studerende har besvaret alle spørgsmål i undersøgelsen. Det giver en svarprocent på 53 %. Svarprocenten blandt de ansatte er 73 %.

Omnibus følger op med et interview med Siri Beier Jensen, institutleder på Institut for Odontologi og Oral Sundhed, i august.