Omnibus prik

Institut iværksætter ekstern undersøgelse, efter at mere end 20 studerende står frem og beretter om ”giftigt studiemiljø”

Institut for Odontologi og Oral Sundhed iværksætter en ekstern undersøgelse, efter adskillige studerende beretter om ”giftigt” og psykisk belastende studiemiljø.

Arkivfoto Foto: Lars Kruse, AU Foto

Nedladende kommentarer og undervisere, der overfuser studerende foran både medstuderende og patienter, er blot nogle af de ting, som knap 25 studerende hovedsageligt fra 7. semester ved tandlægeuddannelsen på Institut for Odontologi og Oral Sundhed anonymt har berettet til Århus StiftstidendeDet fremgår af en artikel bragt i avisen 18. oktober. Til avisen fortæller de om et studiemiljø, de beskriver som ”giftigt” og psykisk belastende. Det er primært på klinikdelen af uddannelsen, at studiemiljøet opleves som belastende, fremgår det af artiklen. På klinikdelen skal de studerende udføre tandlægebehandlinger på Tandlægeskolens patienter og modtager undervisning og faglig supervision af tandlæger.

Omnibus har ligeledes talt med studerende, der beskriver studiemiljøet på Tandlægeskolens fællesklinik som svært belastende. De studerende ønsker at være anonyme af frygt for, at det kan få konsekvenser for deres videre uddannelse, hvis de står frem med navn og beretter om deres oplevelser. Redaktionen kender deres navne.

De studerende beskriver blandt andet episoder, hvor deres underviser har råbt ad dem midt i klinikken foran medstuderende og patienter, hvilket de har oplevet som både ydmygende og grænseoverskridende. Episoderne har betydet, at de er bange og utrygge ved at møde ind på studiet. For nogles vedkommende er der tale om behandlingskrævende belastningsreaktion. Omnibus har set udskrifter af journaler og lægeerklæringer, som dokumenterer dette.

De studerende oplyser desuden, at de flere gange er gået til ledelsen på instituttet med deres oplevelser. Det samme gør en af de studerende, som Århus Stiftstidende citerer, gældende.

Institutleder: Vi tager de studerendes oplevelser meget alvorligt

Institutleder ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Siri Beier Jensen, er ked af at høre de studerendes kritik.

”Vi tager de studerendes oplevelser meget alvorligt. Det ligger mig meget på sinde, at vi har et godt studiemiljø, og at alle medarbejdere og studerende føler sig godt tilpas, og det gælder også Tandlægeskolens patienter,” siger hun.

Adspurgt, hvornår hun første gang hører, at der skulle være problemer med studiemiljøet på instituttet, svarer hun:

”Vi har fået enkelte kommentarer i en kursusevaluering fra forårssemesteret om, at der skulle være en hård tone i klinikken. Derfor har vi taget det op i de relevante studenterinvolverende mødefora og har bedt studenterrepræsentanterne uddybe. Her har svaret været, at nogle havde hørt om det, men ingen havde oplevet det selv. Vi er ikke stødt på problematikken i trivselsundersøgelser – hverken Danmarks Studiemiljøundersøgelse eller Aarhus Universitets egen undervisningsmiljøvurdering. Når vi har fået konkrete sager fra specifikke personer, håndterer vi det med den enkelte. Men når noget tyder på noget strukturelt, tager vi det op i relevante fora og handler derefter,” siger hun.

De vidnesbyrd fra studerende, som Århus Stiftstidende bringer, hører hun første gang om før efterårsferien.

Både i Stiften og over for Omnibus giver studerende udtryk for, at de er gået til ledelsen.

”De er ikke kommet til mig. Og vi har ikke set tegn på det i de nævnte trivselsmålinger.”

De studerende giver også både over for Stiften og Omnibus udtryk for, at de er utrygge ved at stå frem med deres fortællinger – hvad er din kommentar til det?

”Det er jeg ked af at høre, og sådan skal det naturligvis ikke være.”

"Der er ikke noget, jeg hellere vil end at handle på det her"

Siri Beier Jensen fortæller, at instituttet nu foranlediger en ekstern undersøgelse af forholdene på Tandlægeskolen.

”For der er noget, vi tilsyneladende ikke fanger med vores evalueringer og i vores fora med studenterrepræsentanter,” siger hun.

”Vi har brug for at få kortlagt, hvad det handler om, så vi har noget konkret at handle ud fra. Der er ikke noget, jeg hellere vil end at handle på det her.”

Rammerne for undersøgelsen, herunder hvem der skal forestå den, ligger endnu ikke fast, men den vil omhandle trivsel og studiemiljø og vil involvere medarbejdere og studerende, siger Siri Beier Jensen, der også oplyser, at undersøgelsen bliver sat i gang hurtigst muligt.

Hvad er dit råd til studerende, som måtte bære rundt på en ubehagelig oplevelse, de synes, instituttet bør kende til – hvordan kan de trygt henvende sig?

”De kan komme til mig, deres studieleder eller trivselsvejleder i et fortroligt rum. De kan også gå til de medstuderende, som repræsenterer de studerende i vores mødefora, eksempelvis Studienævn, Institutforum og Semesterforum.”  

Siri Beier Jensen understreger også, at underviserne på fællesklinikken er ”dygtige tandlæger, der er rekrutteret på baggrund af deres faglighed og kunnen”, og som løbende bliver klædt på til at varetage undervisningsopgaven.

Derudover peger hun på, at klinikdelen, som tidligere startede på 5. semester, nu er flyttet til 3. semester i en ny studieordning, så klinikforløbet fremadrettet strækker sig over flere semestre og er mindre presset for de studerende, end det tidligere har været.

Studenterrepræsentanter fra nogle af instituttets fora har oplyst til Omnibus, at de nu træder sammen for at drøfte sagen.

Studenterrådet kritiserer institut

Studenterrådet reagerer på baggrund af artiklen i Århus Stiftstidende med en offentlig kritik af de forhold, som fremføres i artiklen.

”Studenterrådet er både skuffet og dybt forargede over de forhold, der er kommet frem de seneste dage, og hvad studerende er blevet udsat for på Institut for Odontologi”, skriver rådet i en meddelelse.

"En af universitetets hovedopgaver som institution er at skabe og sikre gode rammer for studerende, så alle kan være trygge i deres studier, forskning og undervisning. Hos Studenterrådet ser vi det, der er sket, som et brud på denne opgave og den tillid, vi studerende har til vores universitet. At studerende bliver ydmygede, ikke tør stille spørgsmål og får psykiske problemer pga. undervisningen, kan være ødelæggende for det enkelte menneske. Det har ingen gang på vores universitet eller nogen andre steder for den sags skyld”, udtaler Studenterrådets formand, Jes Enok Steinmüller.

Over for Omnibus uddyber Jes Enok Steinmüller, hvad der får rådet til at reagere på denne måde:

”Sagens grelhed og omfang gør indtryk. Det er mange studerende, der er trådt frem over for avisen, hvilket tyder på, at der er tale om et strukturelt problem og ikke bare isolerede hændelser,” siger han.

At der skal være et godt og trygt studiemiljø på universitetet, er et kardinalpunkt for Studenterrådet, siger han videre:

”I Studenterrådet er vi af den overbevisning, at universitetet ikke blot er undervisernes arbejdsplads – det er også vores arbejdsplads, og der skal være et ordentligt miljø at modtage læring i. Det er uhørt, at der er mobning og chikane fra undervisere.”

Det bør desuden gøre indtryk på ledelsen, at studerende både over for Studenterrådet, Århus Stiftstidende og Omnibus giver udtryk for, at de ikke tør stå offentligt frem med deres kritik af frygt for repressalier, mener Jes Enok Steinmüller:

”Det er for mig at se 'kanariefugle i minen', som vidner om, at der er kultiveret en usund kultur. Det burde være trygt for studerende at gå frem med kritik, selvfølgelig,” siger han.

Formanden fortæller, at Studenterrådet i et stykke tid har haft blikket rettet mod Tandlægeskolen.

”Vi har blandt andet været opmærksomme på, at der mellem studenterforeningerne og administrationen har været en hård tone. Og vi har også hørt fra nogle studerende, der har rakt ud til os om studiemiljøet, men vi var ikke klar over, at det var en sag af denne kaliber,” siger Jes Enok Steinmüller.

Nu er Studenterrådet ifølge formanden i dialog med dekanatet på Health, som Tandlægeskolen hører under, om en handleplan, der skal sikre et bedre studiemiljø på Tandlægeskolen, ligesom han også ser frem til at se konklusionen af den tredjepartsundersøgelse, som instituttet iværksætter.

”For der skal ske noget,” slår han fast.

Tidligere kritik fra studerende

Studerende fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed har tidligere kritiseret forholdene og studielivet på instituttet.

I sommer kritiserede en række tandlægestuderende et forløb omkring en eksamen, som usædvanligt mange studerende dumpede i år. De studerende følte sig fejlbedømt og kritiserede ikke alene forløbet omkring eksamen, men også deres efterfølgende muligheder for at få indsigt i eksaminators og censors noter og dermed grundlaget for bedømmelsen.

Studieleder afviste, at niveauet for eksamen var ændret, men instituttet har opdateret sine procedurer omkring notetagning.

Usædvanligt mange dumpede eksamen på afsluttende semester på tandlægestudiet – studerende føler sig dårligt behandlet

I maj skrev Stine Bro, der er tandlægestuderende og forperson for studenterforeningen Odontologisk Forening, i et debatindlæg, at en række af fakultetets og institutledelsens beslutninger har haft store konsekvenser for det sociale studieliv på instituttets uddannelser. Blandt andet er det ikke længere muligt for de studerende at indgå sponsoraftaler med virksomheder eller foreninger. Aftaler, der ellers har genereret indtægter, som er blevet brugt på at hjælpe studerende med leje af udstyr og materiale. Derudover er rammerne for at afvikle fredagsbarer også blevet strammere, ligesom de studerende ikke længere kan afholde julefrokost i instituttets lokaler eller afholde revy.  

DEBAT: Fakultets- og institutledelsens beslutninger risikerer at kvæle det sociale liv på Tandlægeskolen

Hertil svarede dekan og prodekan i en replik, at sponsoraftalerne skal ophøre af hensyn til armslængdeprincippet, mens naboklager er skyld i de strammere regler for afvikling af fredagsbarer. At de studerende ikke længere kan afvikle revy og julefrokost, sker med henvisning til brandmyndighederne, og at der ikke findes egnede lokaler på instituttet.

REPLIK: Sponsorater må ikke beklikke jeres integritet som sundhedsprofessionelle

Korrekturlæst af Charlotte Boel