Omnibus prik

KLUMME: Flere AU-studerende skal på udveksling, og AU skal tage imod endnu flere internationale studerende

AU er et universitet med et globalt mindset – men der er plads til at styrke internationaliseringen af vores uddannelser. Vores studerende tager ganske enkelt færre ECTS i udlandet, end internationale studerende gør hos os, og vi skal rive de barrierer ned, der begrænser vores studerende i at rejse på udveksling, skriver prorektor Berit Eika.

Prorektor ved Aarhus Universitet Berit Eika
Prorektor Berit Eika ser gerne, at AU styrker den internationale mobilitet blandt studerende. Foto: Roar Lava Paaske

UNIVERSITETSLEDELSENS KLUMME I OMNIBUS

Ledelsens klumme går på skift mellem universitetsledelsens ni medlemmer. Klummeskribenten vælger selv emnet, og synspunkter udtrykt i klummen er skribentens egne.

Ledelsen bidrager på samme vilkår som øvrige skribenter, der bidrager med klummer, debatindlæg og andet opinionsstof i Omnibus. 


Debatindlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vil du også deltage i debatten?

I Pontoppidan-klassikeren Lykke-Per beskriver én af figurerne Danmark som et slumrende rige, hvor internationale impulser ikke når frem. Det er op til de unge at ‘sønderhugge det forhærdede puppehylster, hvori nationens ånd har indkapslet sig’.

I dag kan man ikke just påstå, at Danmark er afkoblet fra sin omverden. Men det føles stadig intuitivt sandt, at vores unge spiller en vigtig rolle i at udfordre og forny vores samfund ved at hjemtage strømninger og idéer fra det store udland.

Det kan man gøre på mange måder, men i vores kontekst på AU handler det især om udveksling (korte udlandsophold) eller rekruttering af internationale full degree-studerende.

Færre AU-studerende rejser ud

Ser man på udvekslingsophold, springer det i øjnene, at vi de seneste år har været i kronisk ubalance: Vores studerende tager ganske enkelt færre ECTS i udlandet, end internationale studerende gør hos os. Det samme gælder i øvrigt på tværs af alle danske universiteter.

Det er ærgerligt, når nu vi ved, at udlandsophold ikke kun gavner samfundet, men også den enkelte studerende. Blandt andet i form af forbedrede sprogkompetencer, styrket netværk og nye faglige perspektiver. Samtidig viser tilbagemeldinger fra AU-studerende, som har været på udveksling, at langt de fleste har været tilfredse med deres ophold.

Hvordan kan vi så ændre balancen?

Det findes der ikke et entydigt svar på. Dels er der strukturelle forhold, som vi har svært ved at påvirke: For eksempel har mange danskere haft flere sabbatår, hvor de måske har mættet appetitten på udlandsophold. Andre angiver økonomiske årsager, som kan dække over, at man prioriterer praktik eller studiejob over et udlandsophold. Andre igen kunne måske ikke få en studieplads på den værtsinstitution, de havde udset sig.

Men der er også barrierer, som vi kan være med til at rive ned: For eksempel kan vi arbejde på at indføre flere mobilitetsvinduer – også gerne på bachelorniveau. Altså et semester, hvor muligheden for eksempelvis udlandsophold indlejres i studieordningen for at gøre det lettere og mere attraktivt for de studerende at vælge disse. Derudover skal vi fortsat satse på at lave udvekslingsaftaler med attraktive partnere og forhåndsgodkendte fagpakker, som det for eksempel sker i Circle U-alliancen, hvor blandt andet King’s College London og Universitetet i Oslo er med. Den slags aftaler er med til at gøre ansøgningsprocessen lettere for de studerende, hvilket også kan være en væsentlig barriere for mange.

I løbet af det kommende år vil vi se nærmere på, hvordan vi kan gøre flere studerende opmærksomme på muligheden for at tage på udveksling, og hvordan vi kan støtte dem i processen fra overvejelse til realisering.

Antallet af ansøgninger fra udlandet fordoblet

Hvad angår rekruttering af full degree-studerende – altså de, som læser en hel uddannelse hos os – så fik AU’s kandidatuddannelser i 2024 næsten dobbelt så mange førsteprioritetsansøgninger fra udlandet, som vi fik i 2022. Heraf optog vi 846, hvilket også er en fordobling fra 2022.

Ansøgninger fra studerende fra Bangladesh er mere end fordoblet på et år, og de udgør nu den største gruppe af udenlandske kandidatstuderende på AU

Det er en positiv udvikling både for AU og for vores samfund. Og hos erhvervslivet har man fortsat stor appetit på akademisk arbejdskraft, hvilket også er en del af forklaringen bag sidste års politiske beslutning om at lade universiteterne udbyde flere pladser på engelsksprogede kandidatuddannelser.

I den forbindelse påhviler det universiteter, arbejdsgivere og myndigheder at samarbejde om at fastholde flere af dimittenderne. AU klarer sig relativt godt på den parameter – 54 procent af vores internationale kandidatstuderende bliver således i Danmark efter endt uddannelse (målt i 4.-7. kvartal), mens beskæftigelsesgraden 12-23 måneder efter dimission er på 89 procent.

De seneste år har vi igangsat flere initiativer, der skal forbedre statistikkerne yderligere; herunder karriererådgivning, matchmaking med lokale virksomheder, samt tiltag af mere social karakter, der skal styrke de studerendes netværk i Danmark.

Vi har stadig et uindfriet potentiale – og det skal vi fortsat forfølge.

Vi har desuden fremført for Christiansborg, at man også bør tillade flere internationale studerende på bachelorniveau. På den måde får vi et endnu mere globalt studiemiljø, ligesom de tilrejsende har bedre tid til at skabe netværk og lære sproget, hvilket vi ved er vigtige faktorer, hvis man skal have lyst til at blive i Danmark på længere sigt.

Lad os bare slå fast: Man skal ikke bevæge sig ret mange meter på AU for at få bekræftet, at vi er et internationalt universitet. Vi rekrutterer og samarbejder med kolleger fra hele verden. Men vi har stadig et uindfriet potentiale – og det skal vi fortsat forfølge.