Omnibus prik

KU følger AU's eksempel og dropper samarbejder med kinesisk genvirksomhed

Københavns Universitet vil ikke længere samarbejde med den kinesiske genomvirksomhed BGI Group blandt andet af frygt for misbrug af data. Aarhus Universitet har allerede taget den samme beslutning.

I maj forklarede KU, at universitetet var opmærksom på problemstillingen og var i gang med at kortlægge sine samarbejder inden for genomsekventering. Nu har universitetet stoppet samarbejdet med BGI. Foto: Christoffer Regild/KU

Københavns Universitet har efter samråd med Politiets Efterretningstjeneste og Uddannelses- og Forskningsministeriet besluttet at stoppe alt samarbejde med den kinesiske virksomhed BGI Group, som er en af de ledende aktører indenfor genomsekventering. Det skriver Radio4 i en nyhed.

Ifølge Radio4 er vurderingen, at der er risiko for både ”misbrug af data, risiko for misbrug af immaterielle rettigheder og en risiko for at bidrage til forskning, der kan anvendes til et militært formål”.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) udtaler til mediet, at man reagerer på ”konkrete oplysninger om BGI Group”.

”Det er PETs vurdering, at danske biodata har meget stor forskningsmæssig interesse for ikke-ligesindede stater som Kina. Vi ved, at Kina har en strategi, som sigter mod, at militæret kan udnytte civile videnskabelige og teknologiske fremskridt. Og der findes eksempler på, at BGI samarbejder med det kinesiske militær”, siger ministeren til Radio4.

AU tog beslutningen i maj

I maj oplyste Aarhus Universitet, at universitetet ikke længere vil samarbejde med nogen kinesiske virksomheder indenfor genomforskning. Det skyldes en bekymring over, hvad kinesiske virksomheder kan finde på at bruge genomsekventering til, forklarede Brian Vinter, der er prodekan for forskning på fakultetet Technical Sciences og forperson for AU’s URIS-gruppe (Udvalg om retningslinjer for internationalt forsknings- og innovationssamarbejde). Universitetet frygter, at virksomhederne giver data videre til den kinesiske stat.

AU AFBRYDER SAMARBEJDET MED KINESISKE VIRKSOMHEDER OM GENFORSKNING

På AU har beslutningen haft konskevenser for Institut for Biomedicin, hvor flere forskere har haft et tæt samarbejde med BGI Group. Instituttet er nu ved at levere genomsekventeringsmaskiner tilbage til virksomheden, ligesom en række projekter skal finde nye samarbejdspartnere og leverandører af teknologien. Forbuddet mod at samarbejde med BGI Group har fået professor Lars Bolund til at opsige sin stilling på AU.

TOPFORSKER INDEN FOR GENOMFORSKNING SIGER OP PÅ AU EFTER UNIVERSITETETS BESLUTNING OM AT STOPPE KINESISKE SAMARBEJDER

AU vendte sin beslutning med PET og ministerie

Tidligere på måneden forklarede Brian Vinter, at AU’s beslutning både var vendt med Politiets Efterretningstjeneste og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

"Ministeriet og PET støtter begge op om vores beslutning," sagde han.

Selv om der er flere eksempler på BGI’s tråde til det kinesiske militær, forklarede Brian Vinter, at AU’s bekymring ikke drejede sig om den militære trussel.

”Vi har ikke været inde i bekymringer om, hvorvidt det kan bruges militært. Når jeg har spurgt folk på Biomedicin om det, har jeg fået at vide, at det for dem mest lyder som science fiction på det her tidspunkt. Men når vi lukker ned nu, så gør vi det i hvert fald i god tid, inden det eventuelt kunne blive brugt militært,” sagde Brian Vinter.

DTU samarbejder fortsat med BGI

Aalborg Universitet og Syddansk Universitetet oplyste i maj til Ingeniøren, at man ikke samarbejder med BGI. DTU har samarbejder med BGI og stopper dem ikke, men prorektor Rasmus Larsen siger til Ingeniøren, at fremtidige samarbejder og indkøb fra BGI kun kan finde sted efter forudgående risikovurdering. I maj forklarede KU, at universitetet var opmærksom på problemstillingen og var i gang med at kortlægge sine samarbejder inden for genomsekventering. Nu har universitetet altså også stoppet samarbejdet med BGI.

Korrekturlæst af Charlotte Boel