Kurér din rejselyst – uden at tømme kontoen

Det kan være svært at finde billige rejser fra Aarhus. Men her får du en guide til syv rejsemål i Danmark og Europa, som er til at betale på SU-budget.

Selvom Aarhus har mange fordele i forhold til storebroren København (en hyggelig størrelse, lavere priser, udsigt til en regnbue uanset vejret, for at nævne et par stykker), er der én stor ulempe: Rejser fra Aarhus er næste altid dyrere. 

For en international studerende, der gerne vil udforske Europa, eller en dansk studerende med rejselyst kan det være noget frustrerende.

Men at bo i Aarhus, og i Skandinavien generelt, giver alligevel mange muligheder for at rejse til nogle ret enestående destinationer, som det ellers kan være dyrt at rejse til.

Her følger en guide til syv unikke (og økonomisk forsvarlige) rejsemål, som man kan rejse til selv fra Aarhus.

LÆS OGSÅ: Studerende og rejseblogger: Sådan rejser du langt væk på en SU


1. For dig, der er vild med udendørsliv: Klitmøller – Cold Hawaii

Foto: Sara Sandahl/Colourbox.com

Klitmøller, en lille fiskerby i Nordvestjylland, er de seneste år blevet bemærket i Europa som et særdeles godt sted at surfe. Byen har fået kælenavnet 'Cold Hawaii' på grund af de unikke vind- og revforhold, som skaber bølger, man ellers ville forvente at finde ved tropiske øer. Derfor er Klitmøllers bølger ofte fyldt med surfere, padlere, kitesurfere og windsurfere.

Man kan leje udstyr eller tage timer hos en af byens to surf skoler Westwind eller Cold Hawaii Surf Camp.

Er du ikke lige til surfing? Så er det altid værd at gå en tur langs klitterne ved stranden eller tage et smut forbi  Nationalpark Thy for at vandre langs vandet. 

Transport

  • Offentlig transport: DSB-tog til Thisted Station, derefter bus 322 til Tuerbak (Ørhagevej/Klitmøller)
  • Kørsel: 2 timer og 9 minutter

Overnatning


2. For dig, der elsker havet: Skagen

Foto: Gry Thunes/Colourbox.com

At se mødet mellem Kattegat og Skagerak ved Grenen er næsten noget, enhver dansker bør opleve mindst én gang i sit liv. Men der er bestemt også andre ting at se i området. Såsom den smukke vandreklit Råbjerg Mile, Den Tilsandede Kirke og en koloni af sæler, der ofte slikker sol på stranden.

Skagen er selvfølgelig også kendt som hjemsted for Skagensmalerne i slutningen af 1800-tallet, og egnen har bidraget med motiver til mange af deres malerier. Hvis du ikke har fået nok af deres værker i folkeskolen, kan du opleve dem på Skagens Museum.

Transport 

  • Offentlig transport: DSB-tog til Skagen Station
  • Kørsel: 2 timer og 20 minutter

Overnatning 


3. For øhopperen: Samsø eller Anholt

Samsø. Foto: Colourbox.com

Danmark har over 400 øer (omkring 70 af dem er beboede), men det er nok de færreste, der har besøgt særlig mange af dem. Heldigvis ligger nogle af de mest interessante ud for Jyllands kyst.

En af disse kunne være Samsø, som måske bedst er kendt for at være bæredygtig. Øen er CO2-neutral og sigter efter at blive uafhængig af fossile brændstoffer inden 2030. Men øen byder også på sandstrande, en golfbane og adskillige historiemuseer.

Anholt. Foto: Knus Erik Christensen/Colourbox.com

Hvis du kunne tænke dig noget endnu mere fredeligt, er Anholt meget naturvenlig og stort set bilfri. Øen er hjemsted for en lille gruppe selvforsynende beboere, et beskyttet sælreservat og Danmarks eneste ørken.

Har du lyst til at besøge endnu flere af Danmarks smukke øer? Så tag et kig på denne liste.

Transport: Samsø

Transport: Anholt

  • Offentlig transport: Bus 122 til Grenaa, derefter færge til Anholt. Færgeturen tager cirka tre timer.

Overnatning: Samsø 

Overnatning: Anholt


4. For arkitekturnørden: Aalborg

Foto: Olli/Colourbox.com

Hvis du er interesseret i kunst og arkitektur gennem tiderne, er det værd at vende snuden nordpå og tage en tur til Aalborg. Her kan man se det hele: Lige fra noget af det ældste – et besøg i vikingetiden hos Lindholm Høje Museum, der ligger ved en gammel vikingegravplads. Til noget mere moderne hos Utzon Center, hvor man kan se på nogle af arkitekt, og Aalborg-barn, Jørn Utzons værker.

Aalborg har også kunstmuseet “Kunsten”, hvor man kan se udstillinger med anerkendte kunstnere fra hele verden i en bygning, der i sig selv er arkitektonisk interessant.

Desuden er der masser at se ved at spadsere igennem det charmende bycentrum eller ved at gå forbi det moderne kulturcenter Nordkraft. Og så kan man jo altid slutte dagen af i Jomfru Ane Gade, hvis man vil sætte et festligt punktum for sin tur.

Transport

  • Offentlig transport: DSB-tog til Aalborg Station
  • Kørsel: 1 time og 24 minutter

Overnatning


5. For historieentusiasten: Ribe

Foto: Colourbox.com

Ribe er svær at komme udenom for historieelskeren – det er vores ældste by, grundlagt i år 700. Hvis du er interesseret i at dykke mere ned i byens historie, kan du besøge vikingecenteret, et live action museum som viser livet mellem år 700 og 1000. Eller besøg museet Ribes Vikinger, som fortæller om historien gennem dioramaer og historiske genstande.

Ribe ligger ved Vadehavet, som er verdens største ubrudte vadområder. Området har status som nationalpark og blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2009. Man kan lære mere om områdets unikke biodiversitet i det arkitektonisk smukke Vadehavscenter.

Transport

  • Offentlig transport: Der går ikke noget direkte tog til Ribe, men der er forskellige muligheder for at kombinere tog og busser, alt efter hvornår man tager afsted. Søg på Google Maps eller Rejseplanen, før du tager afsted.
  • Kørsel: 1 time og 50 minutter

Overnatning


6. For dig med udlængsel: Gdansk, Polen 

Foto: Colourbox.com

Hvis du gerne vil lidt væk fra Danmark, er rejser til Gdansk i Polen ofte så billige hos lavprisflyselskaber, at busbilletten til lufthavnen nemt kan koste mere end flybilletten frem og tilbage.

Gdansk er en charmerende, men ofte overset destination i Europa og ligger ved Det Baltiske Hav. Et af de mest unikke steder i byen er Długi Targ (Long Market), en historisk markedsplads med farverig arkitektur. Hvis du er interesseret i historie, kan du kigge forbi European Solidarity Centre, som skildrer den antikommunistiske bevægelse i Østeuropa. Eller Ravmuseet, hvor man kan kigge nærmere på en vigtig ressource for de baltiske stater. På Museum of the Second World War kan man følge Anden Verdenskrigs forløb, og byens unikke placering i konflikten – det var Tysklands angreb på den polske militærbase nær Gdansk, der markerede begyndelsen på krigen.

Desuden er Gdansk kun fire timer fra Warszawa, hvis du skulle få lyst til at udforske landet endnu mere.

Transport

  • Fly: Du kan flyve direkte fra Aarhus Lufthavn til Gdansk

Overnatning


7. For dig, der vil ud midt i Atlanten: Færøerne 

Foto: Skawbo/Colourbox.com

Hvis du er på udkig efter en mere unik rejseoplevelse, er Færøerne en oplagt mulighed. Det er ikke lige hver dag, man kommer fordi denne delvist selvtyrende øgruppe, som er en af de fjerneste afkroge af kongeriet Danmark.

Øerne ligger mellem Norge og Island og har mange storslåede fjorde, græsdækkede huse og smukke steder at vandre med udsigt over vandet. Så husk kamera.

De isolerede øer er også værter for forskellige musikfestivaler, heriblandt den internationale G! Festival om sommeren og HOYMA-festivalen  om vinteren, hvor gæsterne bevæger sig mellem forskellige koncerter i de lokales stuer. Desuden er der også meget interessant historie at opleve. Halvøen Tinganes i hovedstaden Tórshavn, hvor landsstyret holder til, menes at være hjemsted for et af de ældste ting i verden. Tinget mødtes her første gang i år 825.

Transport

  • Atlantic Airways flyver flere gange om ugen fra Billund, Aarhus og København. Søg på de forskellige lufthavne for at finde den bedste pris.

Overnatning

Kilder:  Visit Denmark, TripAdvisor, Lonely Planet, visitfaroeislands.com

Artiklen er oversat fra engelsk af Anne Harling Krag, der læser BA i engelsk på 5. semester med tilvalg i nordisk.