Omnibus anmelder AU’s fredagsbarer – og vi har taget The 3 Muskebeers med på råd

De er den perfekte afslutning på ugens slid i auditorier og læsesale. De er vigtige åndehuller i studielivet. Efter hvad der føles som en årelang coronatørke, trækker Omnibus nu Aarhus Universitets mangfoldighed af fredagsbarer helt frem på forsiden. Vi anmelder fra maj barerne og har i den forbindelse taget The 3 Muskebeers med på råd.

Omnibus vil anmelde AU’s fredagsbarer. For at sikre, at vi yder disse vigtige institutioner i studielivet retfærdighed i vores anmeldelser, har vi sat anmeldertrioen The 3 Muskebeers i stævne for at finde ud af, hvad den gode baranmeldelse indeholder. Vi møder dem i deres fredagsbar på VIA i Ceresbyen på en torsdag. The 3 Muskebeers består af de tre lærerstuderende Hans Graae, Johan Pedersen og Jakob Thomsen, som ved siden af studiet anmelder Aarhus’ brune værtshuse. Deres første anmeldelse lagde de på Instagram i slutningen af januar, og halvanden måned senere nåede de et følgertal, de ikke havde turdet håbe på, nemlig 500. Derefter fulgte et besøg fra TV2 Østjylland:

”Og så stak det helt af,” fortæller Johan Pedersen og beretter om, at de er blevet genkendt ude i byen, hvor folk er kommet op til dem og har sagt hej. 

I dag har de anmeldt 17 værtshuse rundt omkring i Aarhus, og antallet af følgere på deres Instagram-profil @The_3muskebeers er steget til 2.100.

Hvad er en god fredagsbar?

Som erfarne værtshusgæster og studerende, der jævnligt drikker deres fredagsøl i VIAs fredagsbar, er The 3 Muskebeers enige om, at de kan anvende den ekspertise til at indkredse fredagsbarernes særkende.

Modsat værtshusenes mere snævre rammer varierer stemningen på AU's fredagsbarer fra bar til bar. Alt afhænger i høj grad af det sociale engagement omkring baren, som de frivillige studerende udviser, men også af fredagsbarens størrelse og ikke mindst stemningen i baren. Sidstnævnte kan være svær at indfange i en anmeldelse, forklarer de tre værtshusanmeldere. I forsøget på at fastlægge, hvordan de vurderer en stemning, supplerer de hinanden og nærmer sig lidt efter lidt den følelse, de kalder stemning:

Hans Graae: ”Det er svært at beskrive, hvad en stemning er. Det sker allerede fra det sekund, man træder ind på en bar. Vi har været på alle mulige værtshuse. Også nogle, hvor typer som os måske ikke normalt kommer. Der kan man nogle steder godt mærke, at gæsterne tænker …”

Jakob Thomsen afslutter sætningen: ”… Hvad er det for nogle langhårede abekatte?” og Johan Pedersen supplerer: ”Hvad er det for nogle hippier?”

De læner alle tre hovedet tilbage, når de griner, nærmest for at kunne grine højere.

Hans Graae afslutter sin tanke: ”Og så er der andre barer, hvor stamgæsterne ikke lægger meget mærke til en, men hvor man alligevel føler sig velkommen.”

Johan Pedersen konkluderer: ”Stemningen er en blanding af gæsterne og det fysiske rum, man har skabt med indretningen, belysningen, musikken, akustikken. Mange ting spiller ind, når man skal vurdere en stemning.”

Jakob Thomsen forsøger at indfange følelsen af en god stemning: ”Jeg vil sige det så kort, at det handler om, at man kan slappe af i det. Man skal kunne sidde og være naturlig. Og den naturlighed kommer kun, hvis der er god stemning.”

På den måde tilføjer de til hinandens sætninger, og vurderingen af en stemning står mere frem som en kombination af flere ting, en fornemmelse, de tre drenge hjælper hinanden med at sætte ord på.

Den gode/retfærdige/balancerede anmeldelse

Samtidig med at fredagsbarerne på AU varierer i størrelse og stemning, ændrer nogle fredagsbarer karakter, i takt med at klokken nærmer sig midnat, og antallet af happy hours, der har været afviklet hen over aftenen, stiger. Derfor går anmeldelsen ifølge de tre anmeldere ud på at sætte sig ind i, hvad baren prøver at opnå, og vurdere, om det lykkes. De fremhæver som eksempel en perle af et værtshus, de fandt på deres tur rundt på værtshusene i Aarhus:

”Allé Caféen. Den kan vi godt lide, fordi den kører med det, den kan. Det er et lille, intimt rum, gode stamgæster, billige, billige, billige øl, og så kan man spille dart,” fortæller Johan Pedersen, og Jakob Thomsen uddyber: ”Man skal kunne mestre det, man sætter sig som mål. Det skal være perfekt.” Og afsluttende siger Hans Graae: ”Det kan være et fucked up koncept, men hvis du er stærk i dit koncept, og du skiller dig ud, fungerer det rigtigt godt. Og et godt sted kan levere, uanset hvornår man kommer.”

De to andre nikker.

Baranmeldelse på barens præmisser

Når The 3 Muskebeers anmelder, handler det om at vurdere et værtshus på dets præmisser. De giver også værtshusene en score fra 1 til 6 suppleret af en beskrivelse, fordi de ikke føler, værtshusenes særkende præsenteres godt nok af et tal.

”Man kan sige: Hvor vigtig er scoren egentlig, for at vi kan fortælle, hvad et værtshus kan? Men vi giver det alligevel en score, for sådan er formatet,” fortæller Johan Pedersen.

De understreger også vigtigheden af at lave en forventningsafstemning med læserne, så de ved, hvad de kan forvente af de enkelte værtshuse. Og det samme vurderer de er vigtigt i forhold til AU's fredagsbarer, der mangler lige så lidt mangfoldighed, som de mangler Ceres Top. Jakob Thomsen uddyber: ”Hvis der er CasinoBar-stemning, nytter det ikke noget at komme i sit stiveste puds, og man kommer heller ikke og ligner en slidt røv, hvis der er Hornsleth-stemning.” 

”Den billigste øl skal være billig”

Spurgt ind til de mere lavpraktiske rammer, der i deres optik bør honoreres i en fredagsbar, svarer de kontant i enighed, at der skal være plads til gæsterne. Der skal være hyggeligt, ikke være for højt til loftet i metermål, og der skal være nogle aktiviteter, som skaber fællesskab, som for eksempel en quiz eller beerpong. Jakob Thomsen forklarer angående pris og udvalg af drikkevarer:

”Billige øl gør ikke noget. Men det hele behøver ikke koste 10 kroner. Det er da lækkert at kunne købe lidt specialøl fra Thisted Bryghus, og fadøl er også en god ting.”

Hans Graae supplerer: ”Men da baren er til studerende, spiller prisen en central rolle.”

Jakob Thomsen opsummerer: ”Den billigste øl skal være billig.”

Hvilket konkret vil sige 10 kroner for en flaskeøl. 20 kroner for en halvliters (og ikke 0,4 cl!) fadøl er de enige om.

Vi bringer den første anmeldelse af en fredagsbar på AU i løbet af maj.