På tur med en valgobservatør

Signe Andersen, der studerer statskundskab på fjerde semester, har været af sted som valgobservatør ved præsidentvalget i Makedonien. Omnibus fik hende til at tage billeder løbende gennem hele valgdagen for at vise, hvad jobbet som observatør går ud på.

Præsidentvalg i Makedonien. AU-studerende Signe Andersen var med som valgobservatør. Foto: privat.

Holdet inden afgang: Valgobservatørerne skulle være på valgstederne kl.6, og nogle af grupperne var først hjemme igen kl.3 om natten. Signes gruppe var hjemme kl.23 og skulle derefter skrive en rapport. ”Det var en lang dag med mange indtryk, vi har helt bombede dagen efter,” fortæller Signe Andersen.

Stemmeboksen: Et andet syn end det de kendte fra Danmark, mødte valgobservatørerne. ”Stemmeboksene stod frit fremme, så det var svært at skjule, hvem man stemte på. Nogle af boksene stod vendt, så man kunne stå udenfor vinduet og se, hvad der blev stemt. Dog var der ingen mennesker derude, men det var svært for os at vurdere om det var udtryk for uvidenhed eller en bevidst strategi.”

Interessekonflikt: Medlemmerne af valgkomitéen (de valgtilforordnede) var glade for deres job, hvilket gjorde, at de ikke var interesserede i at indrapportere problemer. ”Folk er fattige og vil gerne tjene pengene. Derfor vil de ikke skabe problemer, fordi det kunne betyde, at de ikke kunne få et job til parlamentsvalget.” Signe synes, det var ærgerligt, at det afholder forholdene fra at blive forbedret.

Optælling af stemmer: Optællingen foregik ved, at antallet af stemmesedler først blev lagt sammen, hvorefter en mand læste stemmesedlen højt og viste det til alle valgkomite-medlemmer i lokalet. Undervejs brød et mindre skænderi ud, fordi oplæseren kom med nedladende kommentarer, hver gang et oppositionsparti fik en stemme. Stemmerne blev opgjort på tavlen.

Pressemøde: Dagen efter valget var deltagerne til pressemøde med OSCE (Organization for Security and Co-orporation in Europe). ”Deres oplæg var meget vagt, og da vi direkte spurgte, om det havde været et frit og fair valg, fik vi ikke rigtigt et svar,” fortæller Signe Andersen.

Fotos: privat.