Omnibus prik

Politiet ophævede i nat blokaden på AU

Efter seks dage med uafbrudt blokade af ledelsesgangen på AU, fjernede politiet i nat de studerende blokadevagter.

Seks dage holdt de studerende skansen foran døren ind til ledelsesgangen inden politiet i nat kom forbi og ophævede blokaden. Foto: Anders Trærup

Ved halv femtiden i nat fik de omkring 10 tilstedeværende og sovende blokadevagter i rektorratet besøg af politiet, som ophævede blokaden af ledelsesgangen.

Ophævelen af blokaden forløb stille og roligt, fortæller talsmand for "Et andet universitet" Esben Bøg Sørenen.

”Der var hverken anholdelser eller bøder. Der har ikke været nogen anledning til konfrontationer med politiet. Det er vi selvfølgelig glade for,” siger han.

Esben Bøg Sørensen undrer sig samtidig over, at ledelsen vælger at sende politiet ud midt om natten, i stedet for at vælge en løsning med politisk indhold.

Og i følge demonstranternes anden talsmand Søren Mau, som var til stede under ophævelsen af blokaden i nat, er det nu helt tydeligt at AU har valgt side.

"Ledelsen er på regeringens side i stedet for at diskutere med os, hvordan vi alle sammen bedst kan kæmpe imod regeringens angreb på universiteterne," siger han. 

Brev til ledelsen var på vej

De studerende modtog i går eftermiddags et åbent brev fra ledelsen, som bad dem ophæve blokaden. Det afviste de.

I stedet forfattede de under et stormøde i går aftes et svar til ledelsen, som skulle være sendt i dag. Hvis ikke politiet var kommet forbi. Her skriver de blandt andet:     

"Vi har, fra blokadens start i onsdags, indtaget Rektoratsgangen, fordi vi mener, vi har ret til det. Og fordi vi mener, det er en nødvendig aktion for at forsvare et universitet under angreb."

Og videre:

"Vi er kede af, at det er kommet hertil, men vi mener, det er et meget mindre onde, end det ministeren nu bruger jer og jeres lokale administration af universiteterne til at gennemføre."

Planlagt blokade gennemføres

Demonstranterne meldte i weekenden ud, at de planlægger at hindre gennemførelsen af konferencen onsdag 26. november i Stakladen på AU, hvor Regeringens "Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser" (Kvalitetsudvalget) skal lancere dets bud på netop kvalitet og relevans i de videregående uddannelser.

Og det er stadig planen, siger Søren Mau.

"Den plan fortsætter med fuld kraft. Vi har stadig masser af energi."


Demonstranternes svar på AU-ledelsens åbne brev (fuld længde)

Kære rektor, prorektor og universitetsledelse

Vi har modtaget jeres brev i dag den 24.november kl. 8.30. Til aften har blokaden haft stormøde og ønsker efter enstemmig afstemning at sende jer følgende svar:

Vi har, fra blokadens start i onsdags, indtaget Rektoratsgangen, fordi vi mener, vi har ret til det. Og fordi vi mener, det er en nødvendig aktion for at forsvare et universitet under angreb. Vi har altså aldrig siddet her, fordi I har givet jeres velsignelse, men fordi vi mener, at vi som studerende og undervisere udgør universitet og har ret til at tage magt over det for at forsvare det. Selvom vi har været glade for jeres samarbejdsvillighed, blokerer vi altså ikke rektoratet, fordi I har givet os lov til det. Vi indtog Rektoratsgangen i onsdags og påbegyndte en reel blokade, så selvom vi anerkender, at I nu og tidligere har behandlet os venligt og imødekommende, er vores ret til at blokere altså ikke en gave, der kan tages tilbage. Det er en ret, vi selv har besluttet at udøve.

Derfor har det ikke været og er det selvfølgelig heller ikke muligt for jer, at få adgang til gangen under blokaden. I og med at det er en blokade, er adgangen blokeret – det er det, blokaden går og hele tiden har gået ud på. Vi har fra begyndelsen vidst og sagt, at det selvfølgelig vil forstyrre jer og medarbejdere i jeres daglige arbejde. Vi er kede af, at det er kommet hertil, men vi mener, det er et meget mindre onde, end det ministeren nu bruger jer og jeres lokale administration af universiteterne til at gennemføre.

Vi blokerer i protest mod Fremdriftsreformen og mod de såkaldte Dimensioneringsplaner. Vi blokerer, fordi universitetet, som et sted for forskning, uddannelse og kritisk tænkning, er ved at blive tvangsmæssigt afviklet til fordel for en professionsskole. Vi er altså helt klar over, at vi protesterer mod politiske beslutninger taget på Christiansborg. Vi er enige i, at det sidste ansvar ligger hos ministeren. Men vi er nødt til at slå fast, at vi bestemt ikke anser rektoratet og universitetsledelsen på Aarhus Universitet for at være udenforstående for konflikten, der uforskyldt er ramt af blokaden.

Vi mener, at jeres accept og implementering af fremdriftsreform og kompromisforslag i forhold til dimensioneringsplanerne er helt uacceptable. Når I gennemfører ministerens dårlige beslutninger, gør I jer til medansvarlige for dem. I kunne vælge at nægte at implementere beslutningerne og forsvare universitetet, der foreligger jer et valg. Der er ikke en position udenfor denne beslutningsgang, hvor I blot er et redskab for ministeren. I er ansvarlige for universiteterne, ikke blot overfor ministeren, men overfor universitetet selv – overfor ansatte, studerende og universitetets formål. Hvis I er blevet til et redskab for gennemførslen af ministeriets beslutninger, er det fordi, I tillader jer selv at blive det. Derfor er vores konflikt også med jer, ikke blot med ministeren.

Vi er glade for den gode dialog, vi har haft med jer indtil nu, men vi mener samtidig også, at der er meget, I kunne have gjort for selv at bringe blokaden til ende. I har ikke på noget tidspunkt under blokadens hidtidige forløb henvendt jer offentligt eller meldt offentligt ud, at I har henvendt jer ikke-offentligt til ministeren og bedt hende tilbagerulle reformerne, så blokaden kan løftes. I har valgt udelukkende at konfrontere os og ikke ministeren med, hvordan blokaden kan ende. Som sådan, har I altså valgt, at stille jer på ministerens side i vores konflikt med hende. Også derfor er vores konflikt desværre også med jer, ikke blot med ministeren.

Selvom vi har været glade for vores praktiske samtaler med jer over den sidste uge, er der altså ikke indholdsmæssigt sket noget i forhold til opfyldelse af vores krav om tilbagerulning af reformerne. Blokaden kan derfor ikke hæves. Vi vil blive ved at opføre os lige så venligt, pænt og respektfuldt, som I i onsdags udtalte, var en betingelse for, at vi fortsat kan blive her. Og som vi er glade for, er en opførsel, I anerkender, vi har levet op til indtil nu. Vi fastholder det, vi hele tiden har sagt: vi bliver til reformenerne er rullet tilbage.

Dette standpunkt har vi gjort klart fra blokadens begyndelse, og vi mener ikke, at det kan ses som en overraskelse eller en radikalisering af vores blokade, at vi holder fast ved de krav, vi har været åbne om hele tiden. Vi håber stadig, at I vil vælge at stå på universitetets side og gå ind i kampen sammen med os i stedet for at fjerne os med magt. Vi håber, at I vil arbejde sammen med os for at få tilbagerullet de reformer, der truer vores frie og demokratiske universitet, i stedet for at tillade, at Studenternes Hus bliver talerør for regeringens kvalitetsudvalg, som hverken er demokratisk valgt eller på noget tidspunkt har inddraget universitetet i deres arbejde.

Derfor vil vi også gerne invitere rektor og prorektor til at komme forbi os på blokaden til et strategimøde om, hvordan vi sammen bedst kan arbejde for at få rullet Fremdriftsreform og dimensioneringsplaner tilbage. Hvordan vi kan få skabt et universitet, der har fokus på kvalitet, demokrati og kritisk tænkning og ikke blot erhvervsrelevans.

Med venlig hilsen
Et andet universitet