"Forlader du stedet selv - eller vil du anholdes?"
19 studerende, der deltog i blokaden i Stakladen onsdag 26. november, kan se frem til en rudekuvert sendt fra Østjyllands Politi. Flere af de nu sigtede studerende giver udtryk for, at de anser det for en ringe pris at skulle betale en bøde for "endelig at opleve et sammenhold blandt os studerende."
"Forlader du stedet selv - eller vil du anholdes?"
Sådan lød spørgsmålet til en af de studerende, der blev bortvist i forbindelse med Østjyllands Politis rydning af en blokade i Stakladen, som havde til formål at forhindre, at Kvalitetsudvalget fremlagde sin seneste rapport på en konference onsdag 26. november.
Politiet sigtede og bortviste i alt 19 studerende fra bygningen, da blokaden blev ophævet kl. 13.43. Alle er de sigtet efter straffelovens paragraf 264 stk. 1,2. Som populært sagt handler om at undlade at forlade et område efter at være blevet bedt om det - i dette tilfælde af universitetsledelsen.
"Jeg vil gerne gå selv," lød svaret fra den studerende, hvilket fik betjenten at nikke med afmålt attitude. Men betjentens stramme ansigtsudtryk måtte vige for et par sekunders oprigtig forbløffelse, da den studerende stoppede op, vendte sig - og spurgte: "Jeg må altså bare uden videre gå herfra - så jeg måske kan nå min forelæsning?"
Betjenten så ud som om, hun havde lyst til at give en spontan forelæsning i forskellen mellem en bortvisning og en anholdelse, men hun nøjedes med at nikke til den studerende med et lille smil, inden hun vendte sig mod den næste studerende:
"Forlader du stedet selv - eller vil du anholdes?"
Omnibus talte med flere af de nu sigtede efterfølgende. Samtlige gav udtryk for, at de anser en bøde for en ringe pris at betale for en oplevelse af sammenhold blandt studerende.
"Jeg er gået ind i det for måske endelig at få en chance for at blive hørt som helt almindelig studerende. Og besluttede at blive ved til det sidste, når jeg nu endelig oplevede et sammenhold blandt os studerende," fortæller Signe Mortensen, der studerer Nordisk Sprog og Litteratur.
"Og da jeg ikke er så langt i mit studie tænkte jeg også, at det var bedre, at jeg fik pletten på straffeattesten end nogle af mine medstuderende, der er længere fremme i deres forløb."
Signe Mortensen hentyder til, at en plet på straffeattesten kan viskes ud igen efter nogle år afhængig af alvoren i forseelsen.
"Jeg kan ikke lige huske, om det er efter to eller fem år, at pletten viskes ud i forhold til en sigtelse efter 264. Men du vil sikkert kunne finde det på vores hjemmeside," siger chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen fra Østjyllands Politi.
Chefpolitiinspektøren oplyser desuden, at bøden vil være af en "overkommelig størrelse," og at studerende kan få rabat i forbindelse med betaling af bøden.
Derimod er det slut med både kaffe og rabat fra ledelsens side i forhold til fortsatte blokader på Aarhus Universitet.
"Skulle det ske igen, vil der ske noget hurtigt," lyder meldingen fra rektor Brian Bech Nielsen.
Omnibus sammenfatter en uge med kaffe, blokade og bøder i den udgave af avisen, der rammer campus mandag 8. december.