Regeringen opsiger SU-forlig og baner vejen for at fjerne det sjette SU-år
Regeringen er blevet enig med Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti om en SU-reform, der betyder, at det sjette SU-år bliver fjernet. For at kunne gøre det, har regeringen opsagt det eksisterende SU-forlig. SU-reformen kan først træde i kraft efter næste folketingsvalg.
Det sjette SU-år bliver fjernet, og det bliver dermed i fremtiden kun muligt at få SU i den tid, ens uddannelse er normeret til.
Det ligger fast, efter at regeringen - Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre - sent mandag aften blev enig med Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti om en SU-reform.
Inden da havde SF og De Radikale om aftenen forladt mødet med regeringen, som søgte opbakning til reformen blandt SU-forligskredsen, som SF og De Radikale ud over de ovennævnte partier netop er en del af. Da de to partier er imod reformen, kan regeringen først indføre ændringerne efter det næste folketingsvalg. Det skyldes, at ændringer i SU'en er forligsbelagt.
- Jeg har i dag (I går, red.) præsenteret SU-forligskredsen for regeringens forslag til en SU-reform for de videregående uddannelser, som jeg kan konstatere, at der ikke er opbakning til. Derfor er jeg meget tilfreds med, at regeringen og Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er blevet enige om, at SU til normeret tid er rimeligt. Det vil vi afspejle med et mere fornuftigt og rimeligt SU-system, der både giver mulighed for at få SU under uddannelsens længde og gode muligheder for lån, hvis behovet opstår. Samtidig stiller vi studerende med særlige behov bedre end i dag," udtaler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i en pressemeddelelse.
SU til fem år
Reformen betyder, at den maksimale ramme for SU-klip går fra 70 til 58. Dermed kan man som studerende ikke længere nå at skifte studie undervejs eller tage orlov og samtidig få SU gennem hele sin studietid. De 70 klip giver for eksempel i øjeblikket mulighed for, at studerende har råd til at ombestemme sig undervejs på deres uddannelse.
I stedet vil regeringen udvide muligheden for at optage slutlån i op til to år for alle. Desuden vil SU-handicaptillægsmodtagere og enlige forsørgere fortsat kunne modtage 70 SU-klip svarende til seks år. Det er også muligt at søge tillægsklip ved for eksempel sygdom. Hvis en uddannelse samlet er normeret til mere end fem studieår - for eksempel medicin eller filologi - kan SU-rammen forhøjes tilsvarende.
De nye regler for SU'en vil gælde for alle studerende, der påbegynder en ny videregående uddannelse fra sommeroptaget 2025. Det indebærer også studerende, der i sommeren 2025 påbegynder en uddannelse, der er en overbygning på en anden uddannelse, for eksempel en kandidatuddannelse, oplyser regeringen. Men som nævnt vil reformen altså først træde i kraft efter det næste folketingsvalg, som senest skal afholdes 31. oktober 2026.