Omnibus prik

Rektor kommenterer sag om faglig kritik og fondsformands og dekans nedsættende omtale af AU-medarbejdere

Rektor understreger, at faglig kritik og ansvarlig forskningspraksis er kerneværdier på Aarhus Universitet - mens nedsættende og grov omtale af kolleger til gengæld ikke accepteres.

Rektor Brian Bech Nielsen. Foto: Lars Kruse

Rektor Brian Bech Nielsen kommenterer på medarbejdere.au.dk i dag artiklen, som søndag blev bragt i Berlingske, hvor det kom frem, at formand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, og dekan for Faculty of Natural Sciences, Kristian Pedersen, i e-mails havde udtrykt sig alt andet end dannet om AU-medarbejdere i en sag om faglig kritik af en forskningsartikel bragt i tidsskriftet Nature

Flemming Besenbacher kaldte i e-mails til rektor tre AU-forskere, der havde ytret faglig kritik af AU-kollegers forskning, for 'redepissere', og dekan for Faculty of Natural Sciences, Kristian Pedersen, skrev i en mail at han havde lyst til, "at tape fleres mund til med gaffatape og binde deres hænder på ryggen, til de har tænkt sig om."

LÆS OGSÅ: Fællestillidsrepræsentant efter nedsættende omtale af AU-medarbejdere: Jeg er nødt til at reagere på dekanens udmelding, men indblandingen fra fondsformanden er det, der alarmerer mig allermest

Rektor slår i sin kommentar indledningsvist fast, at faglig kritik og ansvarlig forskningspraksis er en kerneværdi på Aarhus Universitet.

Det er grov og nedsættende tale til gengæld ikke, påpeger rektor:

"Vi skal ikke bare sikre og værne om forskningsfrihed og forskningsintegritet. Vi skal samtidig værne om det gode arbejdsmiljø og fremme det gode samarbejde kolleger imellem. Det fordrer, at vi taler og skriver til og om hinanden i en respektfuld tone. Det gælder både os ledere som medarbejdere på Aarhus Universitet. Det gælder også Carlsbergfondets formand," skriver rektor.

Han understreger endvidere, at fondsformanden ikke har haft indflydelse på sagens forløb eller udfald. 

"Det har ikke været tilfældet. Sagen har været håndteret efter vores forskrifter på universitetet uden skelen til hans synspunkter," skriver Brian Bech Nielsen.