Statsminister: Det skal tages alvorligt
Statsministeren gav status på den seneste udvikling i forhold til udbredelsen af coronavirus og lancerede flere nye tiltag. Blandt andet indstilles al flytrafik fra ramte områder, og bus- og togselskaber skal sikre, at passagererne ikke står for tæt.
Statsminister Mette Frederiksen (S) indskærpede på et pressemøde i dag, at myndighedernes anbefalinger i forhold til at inddæmme coronavirus skal følges, og at situationen skal tages alvorligt, fordi virussen spreder sig hurtigt. Ved morgenstunden var 113 personer bekræftet smittet med coronavirus. Det tal var kl. 11, da pressemødet startede, steget til 156 smittede.
”Alles adfærd både privat, i arbejdslivet og i uddannelsesinstitutioner er afgørende for, at strategien om at inddæmme coronavirus virker. Vi må ændre adfærd af hensyn til dem i en mere udsat situation,” sagde statsministeren.
Myndighederne er bekymret for, at kapaciteten i sundhedsvæsenet ikke kan følge med, hvis der pludselig kommer en markant stigning i antallet af smittede. Det gælder både i forhold til udstyr såsom respiratorer og i forhold til sundhedspersonale.
Regeringen lancerede på den baggrund en række nye tiltag for at begrænse udbredelsen af coronavirus.
Rejser til og fra Danmark påvirkes
Udenrigsministeriet har ændret sin rejsevejledning (um.dk) og fraråder alle rejser til Iran, området Ischgl i delstaten Tyrol i Østrig, seks regioner i Norditalien, byen Daegu og Gyeongbuk i Sydkorea og Hubei-provinsen i Kina. Danskere, der nu befinder sig i et af de nævnte områder, anbefales at rejse hjem nu. Statsministeren oplyste på pressemødet, at al flytrafik fra de nævnte områder indstilles senere i dag. Og at alle rejsende fra disse områder skal i karantæne, vil blive ledt udenom lufthavnsterminaler og må bruge de offentlige transportmidler.
Udenrigsministeriet fraråder desuden alle ikke-nødvendige rejser til Kina, Italien og delstaten Tyrol i Østrig.
Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for organisation of borgerservice, nævnte desuden at andre lande nu begynder at reagere med karantæne mod tilrejsende fra Danmark, det gælder indtil videre Israel.
Passagerer må ikke stå for tæt i busser og tog
Myndighederne udsteder også nye retningslinjer i forhold til den kollektive transport og opfordrer bus- og togselskaber til at sørge for, at passagererne ikke står for tæt, for eksempel ved at indsætte flere busser og tog eller begrænse passagerantallet.
I den forbindelse har myndighederne 5 opfordringer til passagerer i busser, tog og fly:
- Gå eller tag cyklen ved kortere ture
- Rejs udenfor myldretiden
- Vis hensyn til andre rejsende – undgå at nyse eller hoste i retning af medrejsende.
- Husk god håndhygiejne
- Rejs ikke med kollektiv trafik, hvis du er syg eller formoder at være smittet
Medicinstuderende skal måske give en hånd med
Et vigtigt indsatsområde er at opruste kapaciteten inden for sundhedssektoren. Det betyder, at medicinstuderende og sundhedspersonale, der for nyligt at gået på pension, kan blive kaldt ind for at hjælpe i sundhedssektoren.
LÆS OGSÅ: Medicinstuderendes undervisning aflyses i forsøg på at mindske smitte med coronavirus
Undervisnings- og uddannelsesinstitutioner skal skrue op for hygiejnen
Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, gentog på pressemødet, at myndighedernes anbefalinger hvad angår undervisnings- og uddannelsesinstitutioner fortsat er at holde forsamlinger nede i antal, at holde afstand og at holde forsamlinger udendørs, hvis det er muligt. Og at undervisnings- og uddannelsesinstitutioner i øvrigt skruer op for hygiejnen for at begrænse smitte. Sundhedsstyrelsens anbefalinger er at vaske hænder og brug håndsprit, hoste og nyse i et lommetørklæde eller i et ærme og være opmærksom på at holde afstand på steder med mange mennesker.
Søren Brostrøm nævnte desuden, at det på et senere tidspunkt kan blive nødvendigt at gå fra en inddæmningsstrategi og til en afbødningsstrategi. Her vil det kunne blive aktuelt med at benytte tiltag som hjemmeundervisning, hjemmearbejde og at forlænge ferier.
I sidste uge opfordrede regeringen til at udskyde eller aflyse alle arrangementer med mere end 1000 deltagere.
LÆS OGSÅ: Studenterfester på AU må sandsynligvis aflyses på grund af faren for coronavirus
Hastelovgivning på vej
På pressemødet oplyste statsminister Mette Frederiksen desuden, at folketinget senere i dag skal hastebehandle lovgivning, det drejer sig om epidemilovgivningen, at sundhedssektoren får hjemmel til at prioritere i hvilke patienter, der skal behandles, og endeligt gælder det hjælpepakker rettet mod lønmodtagere og virksomheder.