TEMA: AU’s første klimahandleplan

Aarhus Universitet skal være CO2-neutralt i 2040. Læs om AU’s første klimastrategi, om forskere der vil gå forrest med en model for at beregne klimaregnskaber til universiteter i resten af verden, og om hvordan færre flyveture skal give ambitionerne luft under vingerne.

Grafik: Astrid Reitzel.

Aarhus Universitet skal være CO2-neutralt i 2040

AU skal være CO2-neutralt. Sådan lyder det overordnede mål i udkastet til AU's første klimastrategi – dog under forudsætning af, at universitetet kan klimakompensere dele af sin udledning. Strategien skal nu sendes i høring hos universitetets medarbejdere og studerende og forventes at blive vedtaget af bestyrelsen 1. april.

Connie Hedegaard: Ny klimastrategi er ikke bare en skrivebordsøvelse - den kommer til at ændre AU's adfærd

Målene i udkastet til Aarhus Universitets første klimastrategi er så tilpas ambitiøse, at AU bliver nødt til at ændre praksis på en lang række områder, hvis de skal nås. Og det er godt, lyder det fra AU’s bestyrelsesformand Connie Hedegaard.

AU-forskere vil udvikle model for klimaregnskaber til universiteter i hele verden

Aarhus Universitet har fået sit første klimaregnskab. Det opgør CO2-udledning fra blandt andet AU’s brug af el og varme i bygningerne på campusområderne. Men det CO2-aftryk, som alt fra den mindste papirclips til maskinerne i fysiklaboratorierne efterlader, er ikke talt med. Der mangler nemlig en model til at udregne det. Den vil AU-forskere udvikle – gerne i samarbejde med resten af landets universiteter.

Foto: Colourbox.

Færre flyveture skal give AU's klimamålsætning luft under vingerne

AU vil mindske CO2-udledningen fra medarbejdernes flyrejser med 30 procent i 2025. Fakulteterne bestemmer selv, hvordan de vil løse den opgave. Men de skal også selv betale.