Omnibus prik

Trist exit: Prikket efter 40 og 50 år på AU

HR-supporter Kirsten Neuhauge og arbejdsmiljøleder Erling Østergaard har arbejdet på AU i henholdsvis 40 og 50 år. Nu har de begge fået et prik.

Arbejdsmiljøleder Erling Østergaard har været ansat på AU i 50 år. Nu er han afskediget. Foto: Anders Trærup
Nogle uger efter den varslede fyring var Kirsten Neuhauge i audiens hos dronningen for at takke for sin fortjenstmedalje. Hun havde været lidt i tvivl om, hvorvidt hun skulle tage imod medaljen: ”Jeg havde det lidt ligesom Idas far i Krøniken: Hvorfor skal jeg takke dronningen for, at jeg har fået lov til at arbejde i 40 år?” Hun drog alligevel til Christiansborg, og det er hun glad for i dag: ”For en royalist som mig var det en stor oplevelse at have dronningen på tomandshånd. Og jeg kan lige så godt sige, at jeg var blevet skuffet, hvis det havde været Joachim eller Frederik, der havde stået for audiensen,” siger Kirsten Neuhauge. Foto: Lars Kruse

Erling Østergaard færdes hjemmevant på gangene på Institut for Odontologi på Health, og på den korte tur fra hovedindgangen til hans kontor får han hilst på adskillige medarbejdere. På dørskiltet står der ’arbejdsmiljøleder’, ”men det er nok mere rigtigt at kalde mig altmuligmand,” mener han.

Siden han i 1964 som 18-årig begyndte som laboratorieteknikerelev på det, der dengang hed Århus Tandlægehøjskole, og som i 1992 blev en del af det daværende Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AU, har han beskæftiget sig med alt lige fra budgetter over sikkerhed, forskning og undervisning i arbejdsmiljø til bygningsrenovering. Siden årtusindskiftet har han været involveret i planlægning, projektering og overvågning af den omfattende totalrenovering af instituttets klinikker og laboratorier, som efter planen er tilendebragt ved udgangen af i år.

”Bygningsprojektet ville jeg gerne have gjort færdig inden min pensionering, for nu er huset ved at være i lige så pæn stand, som da jeg kom til det i sin tid.”

Den plan havde 68-årige Erling Østergaard også indviet institutlederen i. Af samme grund søgte han hverken om seniorordning eller frivillig fratrædelse.

”Jeg havde forudset, at jeg måske nok ville blive skåret i timetal som følge af besparelserne. Men jeg forventede ikke en fyreseddel, da jeg jo selv lagde op til at stoppe med udgangen af næste år.”

Ikke min beslutning

Den 24. februar kunne Erling Østergaard dog konstatere, at hans 50 år på AU ville ende med en fyring.

”Jeg tænkte: Nå, det var så det. Hvis det er sådan, de vil have det, så får de det sådan. Men det ærgrer mig.”

Han fik tilbuddet om at konvertere sin fyring til en frivillig fratrædelse. Men sagde nej tak.

”Jeg vil ikke fratræde frivilligt, for jeg er ikke færdig med mit arbejde. Det er ikke min beslutning at stoppe nu, det er ledelsens beslutning.”

Lukket proces

Erling Østergaard ærgrer sig også over, at ledelsen ikke har valgt at spille med mere åbne kort over for ældre medarbejdere som ham selv, der er tæt på at skulle pensioneres.

”Jeg ville gerne have, at min leder havde meldt ud om situationen inden fyringsrunden. Jeg tror, det ville have været en fordel for mig og instituttet. Måske kunne vi have talt os frem til en værdig løsning, som vi begge kunne være tilfredse med. For mig giver det ikke mening, at lederen ikke må drøfte den slags forhold med medarbejderne.”

I sin seniorpolitik slår AU på, at generationsskifte på arbejdspladsen skal ske, uden at organisationen mister viden. Men Erling Østergaard mener, det er naivt, når ledere på AU forventer, at en afskediget medarbejder i opsigelsesperioden pligtskyldigt overleverer al sin viden.

”En afskediget medarbejder har fra dag ét mistet sit engagement i arbejdspladsen og fokuserer i stedet på næste fase af sit liv.”

Den fase begynder for hans vedkommende til oktober, hvor han går på pension.

Fik fortjenstmedalje – og et prik

En æske i kongeblåt skind ligger foran HR-supporter Kirsten Neuhauge. Indeni skinner en sølvmedaljon med dronning Margrethe i profil. Den er tung, men den symboliserer også 40 år på arbejdsmarkedet.

”Jeg blev kontoruddannet i 1966. Jeg var i lære ved Tekstilfabrikken i Aalborg, hvor jeg efterfølgende blev ansat efter endt uddannelse. Men da min mand skulle læse biologi i Aarhus, fik jeg i 1973 job som lønbehandler på Århus Tandlægehøjskole,” fortæller Kirsten Neuhauge.

Da Tandlægehøjskolen i 1992 fusionerede med Det Lægevidenskabelige Fakultet, blev hun en del af fakultetssekretariatet, og i dag er hun HR-supporter i AU HR.

Sidste år kunne hun fejre 40-års jubilæum, og ledelsen i AU HR indstillede hende derfor til dronningens fortjenstmedalje i sølv. Men hverken medalje eller 40 års engagement gav 63-årige Kirsten Neuhauge beskyttelse, da AU skulle fyre 195 medarbejdere. Den 24. februar om morgenen modtog hun en mail med beskeden om, at hun var påtænkt afskediget.

Ærgerligt punktum

”At 40 år på AU skulle slutte med en fyring, skulle jeg lige arbejde med. Jeg havde en tanke om, at det måske kunne være mig. Men det var stadig en underlig fornemmelse at se beskeden, og jeg blev chokeret og ked af det.”

Kirsten Neuhauge havde hverken søgt om en frivillig fratrædelsesordning eller en seniorordning, på trods af at hun nærmer sig pensionsalderen.

”Jeg har ikke sparet op til efterløn, og derfor ville jeg ikke tilbyde at gå før tid. Jeg ville gerne arbejde frem til, jeg kan gå på pension som 65-årig.”

Med hjælp fra HK har Kirsten Neuhauge, der også er medlem af LSU, efterfølgende fået forhandlet en fratrædelsesordning på plads, som hun i dag er godt tilfreds med. Hun fortsætter sit arbejde på fuld tid frem til og med marts næste år, hvor hun så for første gang skal prøve tilværelsen som arbejdssøgende dagpengemodtager, inden hun fire måneder senere kan gå på pension.


Kirsten Neuhauge: 40 år på AU

Uddannet kontorelev i 1966 og ansat som lønbehandler på Århus Tandlægehøjskole i 1973. Blev ved fusionen mellem Tandlægehøjskolen og AU i 1992 en del af fakultetssekretariatet, og ved den administrative omlægning på AU for et par år siden blev hun en del af AU HR back office.

Har gennem årene beskæftiget sig med lønbehandling, personalesager, support og opdatering af personaleadministrative systemer.

Desuden har hun været medlem af AU’s konsistorium, der i 2004 blev erstattet af AU’s bestyrelse. Derudover har hun siddet i to kollegiebestyrelser, Sandbjergbestyrelsen og Forskningsfondsbestyrelsen, i valgudvalget og er i dag medlem af LSU.


Erling Østergaard: 50 år på AU

Begyndte som laborantelev i 1964 på Århus Tandlægehøjskole. Ansat som laboratorietekniker samme sted efter endt uddannelse. Tandlægehøjskolen fusionerede i 1992 med Det Lægevidenskabelige Fakultet på AU, og Erling Østergaard er i dag ansat som arbejdsmiljøleder på Institut for Odontologi ved Health.

Gennem årene har han beskæftiget sig med budgetter, undervisning, forskning, arbejdsmiljø og bygningsrenovation:

  • Han bidrog til at sikre den aarhusianske tandlægeuddannelse en fortsat plads på finansloven, da daværende uddannelsesminister Bertel Haarder svang sparekniven over uddannelsen i 80’erne og truede med at lukke Tandlægehøjskolen.
  • Han var med til at indføre toksikologien på de tandlægestuderendes skema og underviser i arbejdsmiljø og hygiejne.
  • I forbindelse med totalrenoveringen af samtlige laboratorier og klinikker på Institut for Odontologi har han været med i planlægning, udbud, projektering og overvågning af projektet.