Univalg 2022: Explainer: Univalget på 2 minutter

Du skal sætte hele tre kryds. Men ikke med en blyant. Du kan stemme på dine medstuderende. Men hvordan finder du ud af på hvem? Og gør det overhovedet en forskel, om du stemmer? Investér to minutter og bliv klogere på universitetsvalget på AU.

Foto: Colourbox

Det er tid til det årlige universitetsvalg på Aarhus Universitet. Ok, tænker du og logger ind på AU’s valgsystem. For man bør jo udøve sin demokratiske ret. Her mødes du af et system i gråtoner, der er noget nær lige så ophidsende, som når du skal indberette din selvangivelse.

Demokratiets festdag er knap så festlig på AU, tænker du og forsøger at finde ud af, hvem du kan stemme på og til hvad. I drop down-menuen bliver du præsenteret for en liste af navne. Ingen billeder. Ingen ord om, hvad de gerne vil opnå. Bare navne. Det ene kan være lige så godt som det andet.

What to do?!

Hvis det er nogenlunde sådan, du har det med universitetsvalget, så læs endelig videre. Omnibus påtager sig her rollen som venlig valgtilforordnet, der hurtigt guider dig gennem årets valg. Krydsene må du dog selv sætte …

Hvad er universitetsvalget?

Hvert år er der valg på Aarhus Universitet, hvor der skal stemmes repræsentanter for medarbejdere og studerende i bestyrelsen, de fem akademiske råd og universitetets mange studienævn.

I år er det studerende og ph.d.-studerende, der skal stemme. Valget foregår over fire dage fra mandag 14. november til torsdag 17. november kl. 16.

Hvad skal jeg stemme til?

Du kan ved årets valg komme ud for at skulle sætte hele 3 kryds:

Du skal med sikkerhed stemme på en studerende til universitetets bestyrelse. Altså universitetets øverste myndighed. Den består af 6 eksterne medlemmer, 3 medarbejdere og 2 studerende.

Du skal formentlig også stemme på en studerende, der skal repræsentere dig i det akademiske råd på dit fakultet.

Endelig skal du formentlig også stemme på en studerende, som skal repræsentere dig i studienævnet på din uddannelse.

Hvis ikke du skal stemme på en repræsentant til akademiske råd eller studienævnet, skyldes det, at valget er afgjort som fredsvalg, eller at valget er bortfaldet, fordi der ikke har været opstillet kandidater.

Hvem kan jeg stemme på?

Det korte svar er dine medstuderende.

De fleste er opstillet af de studenterpolitiske organisationer Frit Forum Århus, Studenterrådet og Konservative Studenter. I valgsystemet kan du se en liste over, hvem lige præcis du kan stemme på – afhængigt af hvilken uddannelse, du går på. Hold også øje i din lokale kantine – ofte stiller foreningerne op med valgboder, hvor du kan møde deres kandidater.

Mød de 6 spidskandidater til bestyrelsen

Hvordan stemmer jeg?

Universitetsvalget foregår digitalt via AU’s valgsystem. Du kan stemme frem til torsdag 17. november kl. 16, og resultatet offentliggøres mandag 21. november.

Gør det overhovedet en forskel, om jeg stemmer?

Måske ikke for dig. Men for de studerende, der stiller op, gør det en stor forskel. Læs bare her:

Mød de 6 spidskandidater til bestyrelsen

Jo flere, der har stemt, jo stærkere mandat giver det de studerende, når de skal tale din sag i bestyrelsen eller i studienævnet. Sidste år stemte 14,7 procent ved bestyrelsesvalget – så det mandat kan alt andet lige godt blive stærkere …