Valgtest: Nickan er til Venstre – og Andreas er til Klaus Riskær

De to tvivlere Andreas og Nickan har taget en valgtest – og resultatet er ikke helt som forventet.

Serien: Med Nickan og Andreas fra tvivl til stemmeboks

Politik og valgkamp kan være en jungle. 

Omnibus følger to af tvivlerne, Nickan og Andreas, når de rydder op i kaosset af partier, alliancer og ambitioner for til sidst at sætte ét kryds.

Du kan være med på sidelinjen, når de tager en valgtest, møder politikerne på gaden i Aarhus, er til valgdebat en lørdag aften på Sway – og den 5. juni ved stemmeurnen, når vi alle skal stemme til folketingsvalget.

MØD DEM HER: Følg Nickan og Andreas fra tvivl til stemmeboks

Nickan vil beholde uddannelsesloftet: ”Man har jo hele bacheloren til at finde ud af, om man vil studiet.”

Spørgsmålene er mange. Nogle får Nickan Zakikhany fra Medicin til at tøve, men ved andre er han sikker i sin sag: Cigaretpriserne skal op. Der skal sættes mere ambitiøse mål for at blive uafhængig af fossile brændstoffer. Og public service-kronerne skal blive færre:

”Dem er jeg ikke stor fan af. Jeg kender ikke én eneste, der ser DR. Og den eneste relation, de fleste unge har til DR, er, at det er dem, der ringer og beder om licens,” siger Nickan, da han tager sin valgtest i sit hummer på et af kollegierne i Universitetsparken.  

Nickan, du er en Venstre-mand

30 spørgsmål senere falder dommen, og Nickan får en liste med de kandidater, han er mest enig med. 

Der er fem i alt. Og de er alle fra partiet Venstre.

”Det lyder fint og passer meget godt med, at Venstre taler mere om klimaet. Jeg er bare glad for, at jeg ikke endte hos et af ekstrem-partierne som DF eller Enhedslisten,” lyder det tilfredst fra Nickan.

Og overraskende nok er dén kandidat, som han er mest uenig med, Morten Kjær Sørensen fra Radikale Venstre – det parti, som Nickan har stemt på ved det seneste kommunal- og folketingsvalg.

”De må have ændret en masse i deres værdier,” mener Nickan.

På øverste hylde står studenterhuen, spil fra brætspilsbutikken Games og en papirkrone fra Café Guldhornene, for Nickan har nemlig ikke kun gennemført gymnasiet i Aabenraa, men er også slået til ridder på Guldhornene for at have drukket ti halvliters øl på én aften.

Han glæder sig over matchet med Venstre-kandidaten Simon Ødegaard Simonsen:

”Simon er min ’man’. Vi er bare på samme plan,” lyder det fra Nickan, mens han scroller ned ad sammenligningen mellem deres svar.

Helt enige er de dog ikke:

”Argh, han er lidt fjendsk her ved kriminalitet i udsatte områder. Det er lidt hårdt at straffe dem hårdere. Men det kan jeg måske godt forene mig med.”

Hvor stor vægt tillægger du valgtesten?

”Jeg har ikke lagt så stor vægt på andre tests, jeg har taget. Men denne her har jeg tiltro til, for jeg føler, den afspejler mine holdninger. Og derfor har den stor indflydelse,” siger Nickan.

Hvis der var valg i dag, hvad ville du så stemme?

”På Simon.”

Valgtesten

Nickan og Andreas har taget Altingets kandidattest, der er lavet i samarbejde med DR. I den tager du stilling til 30 udsagn i alt, og du har de fire svarmuligheder: ’helt enig’, ’overvejende enig’, ’overvejende uenig’ eller ’helt uenig’. 

I testen kan du også springe et udsagn over eller markere et emne for særlig ’vigtigt’ for dig. I så fald tæller det dobbelt i udregningen af dit resultat, hvis du og en kandidat er enige om emnet – og tilmed tredobbelt, hvis I begge to har markeret det som ’vigtigt’ for jer. 

Valgforsker Jørgen Elklit anbefaler, at man støtter sig til de valgtests, der netop lader en forholde sig til vigtigheden af nogle bestemte emner. 

Kilde: Om testenSådan svarede Nickan Kongehuset skal tildeles færre penge

Overvejende uenig: ”Jeg ved ikke, hvor meget de får. Men jeg forestiller mig, at de godt kan klare sig for mindre. Det vil de nok ikke tage skade af.” 

Det skal være tilladt at bære burka og niqab i det offentlige rum

Overvejende uenig: ”Min mor kommer til at hade mig for at svare sådan. Men jeg er imod det, fordi det er så fremmedgørende at være helt tildækket, og det er et tegn på undertrykkelse. Men samtidig mener jeg også, at folk skal have friheden til at gøre, hvad de vil.”

Det skal være lovligt at købe og sælge hash

Overvejende uenig: ”Hash er et gateway drug. Og jeg kender flere, der har brugt det som et springbræt til at gå videre med andre stoffer.”

Politiet skal have mere vidtgående muligheder for at opsætte overvågning i det offentlige rum

Overvejende enig: ”Jeg har som sådan ikke noget imod at blive overvåget i det offentlige rum. Også selvom jeg er en af dem, der altid bliver tilfældigt undersøgt i lufthavnen.”

Uddannelsesloftet skal fjernes

Helt uenig: ”Nej, man har jo hele bacheloren til at finde ud af, om man vil studiet.”

Topskatten skal fjernes

Helt uenig: ”Begge mine forældre har med glæde betalt topskat. Jeg mener, at de med flest ressourcer skal bære mest, og det er det, der er fantastisk ved det danske system.”

Danmark skal bruge flere penge på udviklingsbistand

Helt uenig: ”Jeg er nok typen, der tænker mere indland end udland. Og som et lille land gør vi allerede en stor indsats.” 

Kilde: Et udpluk af Nickans svar og begrundelser under Altingets kandidattestAndreas: ”Jeg har nok ikke taget det parti så seriøst” 

I stuen på Saltholmsgade sidder Andreas Røge Jepsen fra Uddannelsesvidenskab klar ved tasterne. Det er fire år siden, at han sidst tog en valgtest.

Stoler du på den slags tests?

”Både og. Det er nok en god måde at gøre det på, og jeg kunne nok også godt stemme efter det,” siger Andreas, der til det seneste folketingsvalg stemte på baggrund af en valgvideo fra Liberal Alliance.

Andreas Røge Jepsenbor i en toværelseslejlighed på Saltholmsgade med sin kæreste, der læser sundhedsvidenskab.

LÆS OGSÅ: Tvivlerne på gaden: Paw fra SF mødte os, hvor vi er. Modsat Henrik fra Radikale Venstre

LÆS OGSÅ: Valgforsker: Sådan gør du, hvis du stadig ikke ved, hvad du vil stemme

Stemme på en døgnflue?

Da Andreas denne gang har tærsket sig gennem spørgsmålene om alt fra organdonation til kystbyggeri, er der kun testresultatet tilbage.

Hvilket parti tror du, at du lander hos?

”Noget i midten. Måske Radikale Venstre eller Alternativet.”

Men den kandidat, som Andreas er mest enig med, er Mogens Birkelund fra partiet Klaus Riskær Pedersen – og det med en konsensus-score på 71 procent.

Hvordan har du det med det?

”Fint nok,” siger han, mens øjenbrynene alligevel tager den tur, de har for vane at gøre, når man bliver overrasket.

Han kender ikke det store til partiet Klaus Riskær Pedersen:

”Jeg har ikke helt sat mig ind i, hvad det står for, fordi jeg nok ikke har taget det parti så seriøst. Der er mange døgnfluer, som bare forsvinder hurtigt igen.”

Andreas’ test viser desuden, at han er meget enig med fire andre kandidater fra både Alternativet, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, så tvivlen er ikke rigtigt blevet mindre:

”Jeg har overhovedet ikke fået svar på, hvad jeg skal stemme. Det har indsnævret feltet, men nu må jeg ind og læse, hvad de står for.”

Hvis der var valg i dag, hvad ville du så stemme?

”Radikale Venstre. Både Alternativet og Klaus Riskær Pedersen er stadig meget nye, og det kan gå begge veje med dem. Og med Klaus Riskær er det jo stemmespild, hvis partiet ikke kommer ind –modsat Radikale Venstre.”

Andreas spiser selv kun kød omkring en-to gange om ugen, fordi han ikke tror, det er sundt at spise for ofte. Men hvis det står til ham, skal der alligevel ikke laves en særlig klimaafgift på oksekød: ”Det, der kan hjælpe, er ikke afgifter, men oplysning om, at oksekød er noget bad stuff. Og jeg vil personligt ikke blande mig i, hvad andre spiser,” siger Andreas.Sådan svarede Andreas­­Staten skal bruge flere penge på at forbedre den kollektive trafik

Helt enig: ”Det er for latterligt, at det skal koste så meget. Det koster mig 250 kroner at tage toget til Hørning med DSB – det er det samme, jeg har givet for en flybillet til Berlin.”

Der skal bruges flere penge på public service 

Helt enig: ”Jeg er ked af, at Radio24syv måske bliver lukket, for jeg lytter til det en til tre timer om dagen og bruger DR’s hjemmeside et par gange hver dag. Public service er vigtigt, og for mange mennesker lever i forvejen meget i en lille boble på deres Facebook.”

Det skal være lovligt at købe og sælge hash

Helt enig: ”Det er tydeligt at se, at det er gået godt i USA, hvor det er blevet tilladt. Og jeg tror ikke, der er flere, der vil komme til at ryge det.”

Det skal være tilladt at bære burka og niqab i det offentlige rum

Helt enig: ”Jeg har aldrig set én i burka eller niqab. At politikere vil styre den slags, er bare noget lort.”

Man skal automatisk blive organdonor, når man fylder 18 år, medmindre man aktivt framelder sig donorregisteret

Helt enig: ”Når man er død, er man sgu død. Og hvis ens kropsdele kan bruges til at redde liv, så er det godt.”

Landbruget skal pålægges strengere krav ved brug af sprøjtemidler

Overvejende uenig: ”Jeg tror, det er svært nok i forvejen at være landmand, og jeg synes ikke, vi skal fucke det yderligere op.”

Kriminalitet begået i udsatte boligområder skal straffes særlig hårdt

Overvejende uenig: ”Jeg synes ikke, vi skal straffe nogen på grund af et postnummer, men det vil give mening på baggrund af rygmærker.”

Topskatten skal fjernes

Overvejende enig: ”Den er svær. På den ene side tror jeg ikke, det er et kæmpe beløb. Og hvorfor straffe dem, der tjener penge? De skal jo også have lysten til at gøre indsatsen og blive i landet. Men på den anden side skal de brede skuldre også løfte mest – og det er jeg med tiden blevet mere enig i.”

Kilde: Et udpluk af Andreas’ svar og begrundelser under Altingets kandidattest  ­­

­


Testen viste, at Andreas er mest uenig med en kandidat fra DF: ”Det er som forventet – jeg har hele tiden vidst, at de ikke lige var mig,” siger Andreas om enigheds-scoren på 32 procent.