Omnibus prik

UV-stråler fra desinficeringsanlæg er skyld i studerendes hud- og øjensmerter

Over 20 studerende på Aarhus Universitet har været i kontakt med hospitalet, efter deres hud i nat begyndte at klø, og deres øjne begyndte at svie. Det skyldes UV-stråler fra et desinficeringsanlæg, oplyser politiet efter mange timers undersøgelser. Afspærringen af to bygninger på universitetet er nu ophævet.

Photo: Omnibus

Tilføjelse 16.45: Universitetsdirektør Kristian Thorn oplyser, at desinficeringsanlægget ikke har været i brug siden coronaperioden, og at det ikke tyder på, nogen har slået anlægget til mandag. Universitetet tror derfor, at det er teknisk fejl, der har startet anlægget. Universitetet anerkender desuden, at anlægget burde været blevet fjernet. 

Myndighederne har nu fundet en forklaring på, hvorfor mindst 23 studerende i løbet af natten og morgenen pludselig fik kløe på huden og smerter i øjnene. Det er ”efter al sandsynlighed” UV-stråler fra et desinficeringsanlæg, som har givet de studerende problemer. Det oplyser Østjyllands Politi på et pressemøde ved 14.30-tiden tirsdag.

”Vi har kunnet konstatere, at de gener, som de 23 borgere har haft, er forårsaget af noget UV-lys, som vi har kunnet konstatere, har været tændt i kantinen. Det er UV-desinficeringslys, som kan dræbe bakterier. Det har stået tændt om dagen, og det er egentlig meningen, det kun skal stå tændt om natten. Det har desværre stået tændt om dagen, og det kan give de her gener,” siger politiinspektør Rene Raffo på pressemødet.

På pressemødet beskriver politiinspektøren det som en fejl, at anlægget har været tændt om dagen. Her afviser han, at der skal placeres et ansvar hos nogen.

”Fejl kan ske, og det er sket i dette tilfælde,” siger Rene Raffo.

Universitetsdirektør: UV-anlæg skulle være blevet fjernet efter coronatiden

Smerter i øjnene og solbrændt følelse i huden

Flere studerende har berettet om, hvordan deres øjne sved, og nogle kunne næsten ikke se noget. Mange har også fortalt, at huden føltes solbrændt. Ifølge politiet ser det ud som om, at de berørte har fået såkaldt svejseøjne, som er overfladiske sår på hornhinden i øjet.

”Det er ubehageligt, men ikke alvorligt. Symptomerne aftager som regel efter 1-2 døgn,” skriver Østjyllands Politi på X.

Studerende vågnede og følte sig svært solbrændt: Gør ondt i hele ansigtet

Cheflæge hos Præhospitalet i Region Midtjylland Niels-Christian Emmertsen fortæller på pressemødet, at det er en god start at ringe til sin egen læge, hvis man er utryg eller har milde symptomer. Man kan også ringe til lægevagten.

Afspærringer på og omkring AU er fjernet

Politiet begyndte at fjerne afspærringerne på og omkring AU ved 14.30-tiden.

Politiet og Beredskabsstyrelsen har været i gang med arbejde på universitetet siden omkring klokken 7 i morges. Her oplyste Østjyllands Politi første gang på X, at man var i gang med at afspærre, da ”flere personer har fået det skidt med samme symptomer”. Her oplyste politiet også, at Beredskabsstyrelsens eksperter – HazMat-beredskabet – skulle undersøge, om det var en mulig kemisk reaktion. Senere på morgenen – ved 8-tiden – meldte AU ud, at hele Universitetsparken var evakueret. Senere blev det indsnævret til bygninger, veje og stisystemer omkring Søauditorierne og Samfundsfaglig Kantine (bygning 1250 og 1320). Der har ikke været undervisning eller anden aktivitet i de to bygninger tirsdag.

Aarhus Universitet evakuerer to bygninger i Universitetsparken

I løbet af dagen opdaterede politiet om de berørtes tilstand og undersøgelserne:

”Der er ingen, der er kommet noget alvorligt til, og det tyder heldigvis på, at dem, der er berørt, har fået milde symptomer. Men da vi ikke kan udelukke, at der har været en eller anden form for kemisk reaktion, så tager vi selvfølgelig situationen alvorligt og har foretaget afspærring. Nu skal eksperterne gennemgå området nærmere, og det kommer formentligt til at tage lidt tid, inden de er færdige,” sagde Rene Raffo.