Ph.d.-studerende fra AU vinder international finale i Three Minute Thesis
Ida Cecilie Jensen, der er ph.d.-studerende ved Institut for Ecoscience, vandt torsdag eftermiddag den internationale finale i dette års udgave af forskningsformidlingskonkurrencen Three Minute Thesis. Det er andet år i træk, en ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet løber med sejren.
JURYEN
- Professor Mikael Lindfelt, rektor for Åbo Akademi i Finland. Forsker i etik, teologi og filosofi
- Professor Mireille Van Poppel, vicerektor for Internationalization and Equal Opportunities hos universitetet i Graz (Østrig). Forsker i medicinsk biologi
- Professor Pierre-Antoine Bonnet fra universitetet i Montpellier (Frankrig), vice-forperson i Coimbra Groups Life Sciences-arbejdsgruppe. Forsker i farmaceutisk kemi
- Doktor Elisabeth Hoffmann, CCO for universitetet i Køln (Tyskland). Forsker i videnskommunikation
- Professor Adriana Zait fra Alexandru Ioan Cuza University of Iasi (Rumænien), forperson i Coimbra Groups Doctoral Studies-arbejdsgruppe. Forsker i økonomi
På årets første sommerdag indtog Ida Cecilie Jensen for anden gang scenen til dette års udgave af Three Minute Thesis (3MT). Denne gang i Køln til den internationale finale, hvor hun og to andre ph.d.-studerende fra universiteterne i henholdsvis Jena og Edinburgh skulle præsentere deres forskningsprojekter for sidste gang. Formatet var det samme, som da hun lavede sin præsentation i Aarhus i marts måned: Oplægget må maksimalt vare tre minutter, og deltagerne må kun bruge én slide. I øvrigt skal oplægget foregå i tale – så det er hverken tilladt at rappe, synge eller fremføre poesi om sin forskning. Den første slide, der optog det store lærred, var velkendt for dem, der har fulgt den aarhusianske myredronning. En opskaleret myre på et rødt æble. Ida Cecilie Jensen indtog scenen som den første deltager.
”Lovende” med tre kvinder i finalen
3MT-finalen kunne følges på en live-forbindelse via YouTube, og efter en timinutters forsinkelse tonede arrangementets vært frem. Doktor Gunda Huskobla fra Friedrich-Schiller-universitetet i Jena (Tyskland) præsenterede konkurrencens præmisser og understregede flere gange, at alle tre deltagere allerede var vindere i Coimbra Groups øjne. Coimbra Group er en international sammenslutning af i alt 41 universiteter i Europa, og det er dem, der siden 2017 har arrangeret og afholdt 3MT.
Både Ida Cecilie Jensen og hendes to konkurrenter, Juhi Parmar og Michaela Raab, er blevet udvalgt på baggrund af en afstemning, hvor i alt 31 af Coimbra Groups samarbejdsuniversiteter stemte. Hvert universitet kunne afgive tre stemmer med en vægt på henholdsvis et, to og tre point til de deltagere, de ønskede at se i den internationale finale i Køln. Og selvom de tre finalister forsker inden for vidt forskellige felter og taler forskellige modersmål, har de én ting tilfælles: deres køn.
”Det er helt tilfældigt, at det er tre kvinder, der er blevet valgt som finalister. Men jeg synes, det er ret lovende, at vi har så mange unge forskere, som måske ønsker at fortsætte deres akademiske karrierer. Det tager jeg som et godt tegn”, lød det fra Gunda Huskobla.
Tilfreds med præstation
Før deltagerne kunne begynde deres oplæg, skulle de lave et kort teknisk tjek. For Ida Cecilie Jensens vedkommende lød der en selvsikker kærlighedserklæring til forskning:
”Science rocks!” lød det fra finalistens tændte mikrofon. ”Den virker”.
Og så lagde hun ellers hjemmevant fra land med sit oplæg. Da Omnibus talte med Ida Cecilie Jensen en lille måned før finalen, fortalte hun, at det eneste, hun håbede på at gøre bedre end sit oplæg i Aarhus, var at bruge mere af sin tid.
Til konkurrencen i Aarhus i marts var der intet mindre end nitten sekunder tilbage på minuturet, da hun takkede af. Denne gang lykkedes det hende at holde tempoet nede, og med et elleve sekunders længere oplæg kunne Ida Cecilie Jensen til sin store glæde gå fra finalescenen med otte sekunder tilbage på uret.
”Jeg er virkelig tilfreds med min tid! Det hjalp mig en del, at jeg faktisk kunne følge med i tiden, fordi der også var stillet et ur foran scenen. Det gjorde det en del nemmere at time mit oplæg, at jeg kunne følge med på uret ud af øjenkrogen,” fortæller hun.
Det bedste år nogensinde
Efter en times votering blev jurymedlemmet Mikael Lindfelt, som er rektor for Åbo Akademiet i Finland, kaldt til scenen. Og det skortede ikke på rosende ord, da finalisternes placeringer skulle afsløres.
”Konkurrencens niveau har været ekstremt højt i år. I juryen blev vi enige om, at det her var det bedste år nogensinde”, indledte han.
Alle finalisterne havde ifølge juryen et højt niveau af forståelse, men, som Mikael Lindfelt pointerede, handlede konkurrencen jo snarere om formidling end om forståelsen i sig selv. Og netop evnen til at kommunikere klart og virke nærværende på scenen blev afgørende for konkurrencens atypiske udfald. For første gang i konkurrencens syv år lange historie valgte juryen at kåre to finalister på en delt placering.
“Det er aldrig sket før, og det sker formentlig aldrig igen”, lød det.
Den første til at blive kaldt til talerstolen var Juhi Parmar, som smilende fik udleveret et diplom. Hvad hendes placering lød på, var endnu uvist for de to øvrige finalister og for publikum. Dog kunne Mikael Lindfelt afsløre, at hun ville komme til at dele sin placering med en anden.
Michaela Raab blev udråbt som den næste og hentede sit diplom. Fra sin plads på scenen ved siden af Ida Cecilie Jensen sendte hun et smil til den endnu ikke udnævnte vinder.
”Hvis de læser på deres diplomer, ved de to frøkener godt, hvilken placering de deler. For vinderen af konkurrencen af Ida Jensen”, lød det fra talerstolen.
Til lyden af klapsalver og hujen fra salen modtog Ida Cecilie Jensen sit diplom og beviset på, at hun nu er en prisvindende forskningsformidler. Det var hendes nærvær på scenen, der sikrede hende sejren, fortalte Mikael Lindfelt.
”Så snart du havde sagt det første ord i dit oplæg, havde du hele salens opmærksomhed. Og når jeg kommer hjem og ser en myre, vil jeg tænke på dig. Så du har helt sikkert vækket min interesse”, lød det.
”Jeg er helt vildt glad!”
Det kommer næppe som en overraskelse, at Ida Cecilie Jensen er glad for sin sejr. Da vinderen skulle udkåres, var hun spændt, men ikke nervøs.
”På det tidspunkt havde jeg jo performet, så jeg var spændt på at finde ud af, hvad dommerne var nået frem til. Og så var det da helt vildt fedt at få at vide, at vi, tre kvinder, var de bedste nogensinde,” fortæller hun.
Den glade vinder er desuden enig i Mikael Lindfelts ord om, at alle de tre finalister var dygtige. Og med de skarpe konkurrenter havde hun ikke forventet at vinde.
”Nej, det gør man jo aldrig. De andre to var skidedygtige, så jeg sad ikke og regnede med, at jeg ville vinde,” lyder det.
Konkurrencens vinder modtager en pengepræmie på 3.000 euro, mens anden- og tredjepladsen modtager henholdsvis 2.000 og 1.000 euro. Hvad pengepræmien skal bruges på, er Ida Cecilie Jensen dog ikke sikker på endnu.
”Hvis pengene er tænkt til privat brug, skal jeg bruge dem, når jeg skal til Italien til sommer! Men det er de nok ikke. Måske er de tiltænkt forskningsbrug, og i så fald vil jeg tage dem med, når jeg skal til Thailand og forske der,” fortæller Ida Cecilie Jensen.
Også sidste år var det en ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet, der løb med sejren i den internationale konkurrence. Her vandt Omeed Neghabat med sit oplæg om et specialdesignet, spaghetti-formet kamera, som kan bruges til at tage billeder af menneskers hjerter.
Korrekturlæst af Charlotte Boel