Campusguide Moesgaard: På med cykeltøjet, få pedellens spøgelseshistorier, og nyd pausen i naturskønne omgivelser

Som ny studerende kan det måske være svært at finde hoved og hale i sin nye campus. Hvor er kaffen bedst, øllene billigst og læsepladserne fedest? Her får du to garvede studerendes råd og erfaringer til, hvordan du får mest muligt ud af AU’s campus på Moesgaard.

Foto: Jesper Rais; AU-foto

Marie Strunge læser antropologi på tredje semester, og Miriam Beedholm læser arkæologi på femte semester.

Beskriv studielivet på din campus

Miriam: ”Vi er jo ikke så mange studerende som inde i byen, så det er et meget lille fællesskab, hvor vi har det tilfælles, at vi er meget interesserede i arkæologi og antropologi, og hvor vi er opmærksomme på hinanden på en god måde. Det synes jeg er fedt. Vi har en fællesskabsfølelse, selvom vi ikke nødvendigvis kender hinanden.”

Her finder du billig kaffe eller frokost

Marie: ”Til frokost vil jeg anbefale, at du tager din egen frokost med, eller at du køber en surdejsbolle med ost i campuskantinen til 14 kroner. Kantinen på museet er nemlig ret dyr. Faktisk er der også fuldt udstyrede køkkener på campus, så du kan i princippet også bare lave en lasagne. I forhold til kaffe har jeg et kæmpe hack: Køb et kaffeklippekort på museet til 100 kroner. Så får du ti kopper kaffe, og der er gratis refill hele dagen. Det er virkelig smart til de dage, hvor der er forelæsninger på museet.”

Miriam: ”Vi har en kantine. Den er rigtigt fin, der er blandt andet suppe til frokost hver dag. Det er alt sammen vegetarisk. Maden er lidt dyr, men det er også rigtigt god mad på kvalitetsråvarer. Jeg plejer altid selv at tage kaffe med. Men vi har små køkkener, hvor man kan stille sin instantkaffe og lave sin egen kaffe. Der er også et køleskab, hvor man kan sætte sin mælk, hvis man har brug for det. Der er også kaffemaskiner og mikrobølgeovn.”

Her finder du billige øl

Marie: ”I fredagsbaren. Vores fredagsbar, BarBar, og arkæologernes, Arken, skiftes til at holde fredagsbar hver uge. Der koster øl kun en tier, og fordi Moesgaard ligger ret afsides, er vi tit mange, der går sammen for at bestille mad over Wolt, så du behøver ikke at cykle hjem efter forelæsningen for at spise inden fredagsbaren.”

Miriam: ”Så går man bare i fredagsbaren. Der kan man få øl til 9 kroner, i hvert fald i Arken (fredagsbaren på Arkæologi, red.), hvor jeg selv kommer. Det synes jeg er en helt fair pris.”

Hvor følger jeg med i, hvad der sker på campus?

Marie: ”Alle årgange har deres egen facebookside, hvor folk kan skrive og foreslå alt fra badeture til en øl efter forelæsningen. Så følger jeg også siden ”Livet på Moesgård Campus” på Facebook, som fokuserer mere på foredrag og den slags arrangementer.”

Miriam: ”Der er en facebookgruppe, som hedder "Livet på Moesgård Campus", hvor folk slår de ting op, der sker på campus. Der synes jeg, det er lettest at få det samlede overblik. Så er der selvfølgelig også de mindre grupper, f.eks. Arkæologi 2020 osv. Der er også både bibliotekets og Moesgaard Campus’ Instagramprofil.”

Det bedste sted til at læse og skrive

Marie: ”Ude på Moesgaard er der altid grupperum og gode pladser. Det er ikke som på campus inde i byen, hvor man skal være hurtig for at få et rum at sidde i, fordi vi ikke er så mange om pladserne derude. Hvis man vil slappe af, er bibliotekets sofaer virkelig gode. Jeg har selv taget en lur der engang, og det kan man jo gøre, hvis man lige vil udskyde cykelturen hjem.”

Miriam: ”Jeg vil foreslå biblioteket. Det er superhyggeligt, der er både sofahjørner at sidde i og borde til gruppearbejde, og man sidder tæt på alt læsematerialet. Så er der grupperum både over for biblioteket og omme bagved. De er nemme at finde, og man behøver ikke at booke dem, man kan bare sætte sig. Og så læsesalene, som er meget ligesom dem inde på Det Kgl. Bibliotek, hvis man har brug for ro til at læse.”

Disse arrangementer må du ikke gå glip af

Marie: ”Nu er jeg nok lidt biased, fordi jeg selv er medlem, men festforeningen Kaiko holder to virkelig gode fester om året. Festerne bliver holdt i Nobelparken og er åbne for alle, og sidste gang var der 500 mennesker.”

Miriam: ”Nu har jeg det med selv at gå glip af de her arrangementer, men jeg vil generelt sige, at det er fedt at komme til fredagsbarerne. Ellers er der sommerfesten, hvor der bliver lavet en maskot, der bliver kæmpet om den gyldne ørn mellem de to studier ude på Moesgaard osv. Der er også Ottars (studenterforeningen for arkæologi, red.), som holder generalforsamling i starten af efterårssemesteret.”

AU meget mere end Aarhus!

AU's uddannelser er fordelt på flere campusser i Herning, Emdrup ved København og i Aarhus. I Aarhus er der studerende både på AU's gule campus, der omkranser Universitetsparken, i Nobelparken, på Katrinebjerg, på NAVITAS, på Fuglesangs Allé og i AU's nye campus Universitetsbyen. Lidt udenfor Aarhus finder man Moesgaard, hvor antropologi og arkæologi holder til. Og næste år åbner AU's nye campus i Viborg.

Fire campusguides

Omnibus har talt med garvede studerende fra AU's forskellige campusser, og i den kommende tid bringer vi campusguides fra følgende campusser:

Dit studieliv bliver ikke komplet uden ...

Marie: ”Gode venner – og de er heldigvis nemme at få på antropologi, fordi det ikke er et studie, man læser, hvis man ikke er et menneske-menneske. Der er virkelig højskolestemning derude, og vi laver meget sammen på tværs af årgangene, fordi det er et relativt lille studie. Det kan også være en god idé at melde sig ind i en forening. Der er brætspils-, strikke- og badeklubber, som du kan blive en del af.”

Miriam: ”Biblioteket. At kunne sidde der sammen med min studiegruppe eller bare med tilfældige studievenner både mellem og efter timer. Det synes jeg er noget af det, der definerer mit studieliv herude. Og kaffe!”

Et sidste godt råd

Marie: ”Først og fremmest vil jeg sige, at du virkelig skal huske at tage mange lag på, hvis du har forelæsning i den gamle gård om efteråret og vinteren, for der bliver sygt koldt. Og husk skiftetøj, hvis du cykler derud. De fleste cykler i sportstøj og skifter tøj inden forelæsningerne, for det er op ad bakke hele vejen. Hvis du tager bussen, vil jeg råde dig til, at du prøver at undgå den afgang, der er derude klokken ni om morgenen, for der er rigtigt mange folkeskoleelever med. Når du skal hjem, er mit råd, at du lige tager dig en gåtur på tyve minutter efter forelæsningen for at samle tankerne i de smukke omgivelser. De fleste tager nemlig bussen, så den kan være ret proppet lige efter forelæsningen.”

Miriam: ”Udnyt, at man kan sidde udenfor på bænke i de enormt smukke omgivelser. Gå op på museet (Moesgaard Museum, red.), og udnyt, at du har gratis adgang dertil. Hvis du er på cykel, så kør gennem skoven, fordi det er så smukt.”

Særligt på Moesgaard

Marie: ”Det spøger på Moesgaard, og vores pedel kan historierne. Så tag fat i ham, hvis du gerne vil høre spøgelseshistorier.”

Korrekturlæst af Charlotte Boel