Campusguide Aarhus: Få dine øl til en femmer, oplev Kapsejladsen, og brug de mange studenterforeninger
Hvor er kaffen bedst, øllene billigst og læsepladserne fedest? Her får du tre garvede studerendes tips til studielivet på AU’s campus i Aarhus. Kapsejladsen er ikke til at komme udenom. Og så skal du dyrke fælleskabet både på dit eget studie og på tværs af studier – meld dig ind i en forening, eller besøg en anden fredagsbar end din egen.
Guiden er bragt første gang i 2023
Simone Broni Kallehauge læser historie (i Nobelparken) på femte semester, Thea Bonnemann læser geoscience (i bunden af Vennelystparken) på femte semester og er desuden medlem af Studenterrådet og repræsenterer de studerende i Omnibus' redaktionskomité, og Mathilde Ørsted Toft læser IT-produktudvikling (på Katrinebjerg) på niende semester.
Beskriv studielivet på din campus
Thea: ”Når man starter her på geoscience, føler man sig lidt afskåret fra resten af universitetet. Men fordi vi ligger så langt væk fra alle andre og er et meget lille studie – 125 studerende både på bachelor og kandidat – kan man godt føle sig lidt isoleret hernede, men det gør også bare, at vi har et ekstremt godt sammenhold. Alle kender alle på tværs af årgange og uddannelse. Så man kan altid komme herned, og der er altid nogen at snakke med. Man bliver taget rigtigt godt imod, fordi vi ligesom ved, hvor vigtigt det er, at der er nogen til at tage en i hånden.”
Mathilde: ”Jeg synes vi som IT’er er heldige, fordi vi har så mange lokaler til rådighed, hvor vi kan fordybe os og lave gruppearbejde. Vores fredagsbar Fredagscaféen er virkelig hyggelig og afslappet, hvor man kan spille brætspil og snakke.”
Her finder du billig kaffe eller frokost
Simone: ”Jeg studerer i Nobelparken og gider ikke gå så langt efter min kaffe. Så nogle gange køber jeg den i Nobelparkens kantine. Men den koster 14 kroner, så jeg har også tit bare min egen Nescafé med, så jeg kan lave min egen kaffe med en af elkedlerne på campus. I forhold til mad kan jeg ikke anbefale Nobelparkens kantine, for den er så overpriced – især deres buffet. I stedet vil jeg anbefale, at man tager hen på Det Kgl. Biblioteks kantine.”
Thea: ”MatKant (Matematisk Kantine, red.), helt sikkert. Det er en lidt længere tur end at gå ned i Rema, men jeg går alligevel derop. Både fordi kaffen er billig og god i forhold til prisen, og fordi det er hyggeligt at se andre studerende, som vi ellers ikke ser i løbet af dagen. Jeg synes også, Det Kgl. Biblioteks kantine har en virkelig god brunch; hvis man alligevel ikke har forelæsninger før klokken 10, så er det et virkelig godt sted at gå forbi.”
Mathilde: ”I Stibitz-bygningen, hvor IT hører til, er der et tekøkken, hvor man kan lave sin egen kaffe. Derudover kan man lave gratis filterkaffe inde på Regnecentralen. Da vi ligger lige ved siden af Storcenter Nord, køber vi ofte frokost ved falafelboden. Ham, der har standen, er vildt sød og genkender os, og så laver han en virkelig god rulle.”
Her finder du billige øl
Simone: ”I fredagsbarerne i Nobelparken. Filosofisk Fredagsbar har øl fra Vestfyens til 5 kroner, så hvis bare man kan lide dem, kan man virkelig få billige øl. Nede i byen vil jeg anbefale at tage på Under Masken, som har en virkelig hyggelig atmosfære. Man skal bare være med på, at der bliver røget indenfor. Og ellers er det også hyggeligt at sætte sig med en sixpack ved åen i Mølleparken.”
Thea: ”I vores egen fredagsbar Chaos! Der er lidt for enhver; brætspil i løbet af de første par timer, billige øl og dansegulv om aftenen. Den har lidt en blanding af alt, den er meget lille. Intim er, hvad jeg vil kalde atmosfæren.”
Mathilde: ”Vi går oftest i fredagsbarerne, både vores egen og dem i Nobelparken. Nu drikker jeg ikke øl, men jeg vil anbefale at smage Spejlæg-drinken i Katrines Kælder; den er virkelig god og en specialitet på Katrinebjerg. Ellers går vi i Storcenter Nord, hvor man kan købe billig øl, sprut og opblanding.”
Hvor følger jeg med i, hvad der sker på campus?
Simone: ”Vi kommunikerer meget på studiet, hvor der er forskellige facebook- og instagramsider. Jeg følger også Aarhus Universitet på Facebook og læser Omnibus. Og så er der også nogle gange nyheder inde under skemaet på MitStudie.dk. Det tror jeg ikke, der er så mange, der ved.”
Thea: ”Det gør jeg faktisk meget på Omnibus og via Studenterrådet i forhold til at opdatere mig på det studenterpolitiske og forskermiljøet. Til de sociale ting bruger jeg diverse facebooksider som for eksempel Studenterhuset. Derudover kan man anmode om at være med i mange fredagsbarers facebookgrupper, blive en del af miljøet på andre studier og møde nogle andre studerende.”
Mathilde: ”Til faglige arrangementer synes jeg, at AU Datalogi på Facebook og Instagram er god, hvis man er IT’er. Ellers har jeg været med i TÅGEKAMMERET, hvor jeg mødte mange fra andre studier og hørte om, hvad der skete andre steder på campus.”
Det bedste sted til at læse og skrive
Simone: ”Jeg forsøger at komme så meget ud som muligt for at læse, men jeg bruger ikke rigtigt læsesalene, fordi jeg synes, stilheden nærmest bliver støjende der. Jeg booker typisk lokaler i Nobelparken sammen med nogle fra mit hold, så vi kan sidde sammen og læse og skrive. Man kan booke dem inde på Timetable, og det er meget intuitivt, når man lige har lært det. Ellers vil jeg anbefale at sætte sig ned på Café Mellemfolk nede i byen. Deres kaffe koster 20-25 kroner, og det er en virkelig hyggelig café, hvor det især er godt at arbejde om morgenen og formiddagen.”
Thea: ”Jeg er ofte på mit eget institut, fordi vi er heldige, at der er steder, vi kan sidde. For eksempel i det lokale, hvor der er fredagsbar, som i løbet af ugen er et godt sted at sidde og lave gruppearbejde. Jeg synes også, Det Kgl. Bibliotek har nogle fede pladser, men dem er der rift om, så de er lidt sværere at komme til. Derudover er jeg glad for Løve’s Bog- og Vincafé, hvor der er en hyggelig atmosfære. Derudover er der Erlings Jazz- og Ølbar, som jeg benytter, hvis jeg lige skal have kørt det sidste af en opgave igennem, men hvor der er lidt mere gang i den.”
Mathilde: ”Vi er så heldige på mit studie, at vi i starten får en fast plads i et lokale på campus, hvor vi kan sidde og arbejde, fordi vi bygger meget og skal have plads til det. Det er virkelig fedt med den faste plads, også fordi man lærer folk fra sit studie og fra andre årgange virkelig godt at kende. Derudover er Nygaard Biblioteket virkelig hyggeligt og rart, når man skal læse eller skrive.”
Disse arrangementer må du ikke gå glip af
Simone: ”Kapsejladsen. Det er helt klart nummer et. Det er selvfølgelig individuelt på studierne, hvad der bliver afholdt af arrangementer i starten – men jeg vil anbefale, at man tager til de to første fredagsbarer efter studiestart. På det tidspunkt har folk stadig ikke lært hinanden så godt at kende endnu, og fredagsbarerne er en god mulighed for at få snakket med nogen, man ikke fik talt så meget med i introugen.”
Thea: ”Den åbenlyse er jo Kapsejladsen, den skal med! Jeg synes også, at Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag er et fedt arrangement at deltage i. De to synes jeg, man skal deltage i. Studenterrådet arrangerer morgenmadssammenkomst en gang imellem, hvor alle kan komme og være med. Det er dejligt at møde andre studerende og at se, at Aarhus Universitet er en stor organisation, som kan mange forskellige ting.”
Mathilde: ”Foreningen SOFA laver mange arrangementer for IT’ere; de er både faglige og sociale, og jeg vil anbefale at tage til dem. Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag er også en god måde at lære sine medstuderende at kende, og jeg vil klart anbefale, at man også stiller op med et sportshold i starten af dagen. Man kommer heller ikke udenom, at Kapsejladsen er et vildt fedt arrangement.”
Dit studieliv bliver ikke komplet uden ...
Simone: ”Gode relationer på studiet. Det ville virkelig være hårdt at være studerende uden en god vennebase, og det kan være svært at etablere nye vennegrupper, når man begynder at læse valgfag. Når man sidder til eksamen, er det fedt at have nogen at sparre med. Sidste semester fik jeg en veninde til at læse min opgave igennem, inden jeg afleverede den. Det var virkelig rart at have den mulighed, fordi man kan stirre sig helt blind på opgaven, når deadline nærmer sig.”
Thea: ”Jeg vil ikke undvære mit sammenhold med Studenterrådet. Det at komme lidt ud og have et andet sted at gå hen end sit studie, hvor jeg også føler, jeg hører til i så stor grad, som jeg føler, jeg gør med Studenterrådet, det er guld værd. Det vil jeg virkelig ikke være foruden.”
Mathilde: ”Mit studieliv er ikke komplet uden fællesskabet, som bliver styrket af, at vi ofte sidder og arbejder i samme lokaler fra alle årgangene. At man kan sige hej til alle og har et kendskab til alle, er virkelig uundværligt. Det faglige fællesskab gør også, at vi mødes oppe i de faglige lokaler til sociale arrangementer. Fællesskabet er helt klart noget af det, jeg elsker på mit studie.”
AU – meget mere end Aarhus!
AU's uddannelser er fordelt på flere campusser i Herning, Emdrup ved København og i Aarhus. I Aarhus er der studerende både på AU's gule campus, der omkranser Universitetsparken, i Nobelparken, på Katrinebjerg, på NAVITAS, på Fuglesangs Allé og i AU's nye campus Universitetsbyen. Lidt udenfor Aarhus finder man Moesgaard, hvor antropologi og arkæologi holder til. Og næste år åbner AU's nye campus i Viborg.
Fire campusguides
Omnibus har talt med garvede studerende fra AU's forskellige campusser, og i den kommende tid bringer vi campusguides fra følgende campusser:
Læs også:
Et sidste godt råd
Simone: ”Gå ud af din komfortzone. I hvert fald på første semester. Det gjorde jeg selv i introugen, selvom jeg plejer at være ret tilbageholdende. Vær med til ting, og lad være med at holde dig tilbage – for det er skidesjovt. Og hvis der er mulighed for at blive en del af noget, så sig ja. Jeg fortryder i dag, at jeg ikke meldte mig ind i en forening på første semester, for det er bare lettere at blive en del af noget, når man er med fra starten.”
Thea: ”Facebooksiden Storskrald i Aarhus og REUSE er virkelig genialt til at finde nye møbler, når man flytter til Aarhus. Der er også mange gratis tilbud at finde igennem Studenterhuset; f.eks. retshjælp og andre praktiske ting, som kan være rart at få hjælp til. Så jeg vil anbefale at gå forbi Studenterhuset og se deres forskellige tilbud.”
Mathilde: ”Brug lokalerne oppe på uni! Det er fedt at mærke et ejerskab over det sted, man studerer, hvilket der også bliver lagt op til på mit studie. Men det at bruge lokalerne er med til at opbygge fællesskabet, så det synes jeg er vigtigt at gøre.”
OM CAMPUS AARHUS: VERDENSBERØMTE GULE MURSTEN
Aarhus Universitet blev grundlagt i 1928 under navnet Universitetsundervisningen i Jylland og holdt til i lejede lokaler blandt andet i Nørre Allé. I 1933 blev den første universitetsbygning indviet. Bygningen har i dag nummer 1340 og huser Psykologisk Institut. Det karakteristiske gule campusbyggeri, der omkranser Universitetsparken, er tegnet af C.F. Møllers Tegnestue.
Den 31. oktober 1944 blev kollegium 4 og 5 samt dele af hovedbygningen i Universitetsparken bombet af britiske Royal Air Force-bombefly. Bombardementet skete på foranledning af den jyske modstandsbevægelse, da bygningerne under krigen husede Gestapos jyske hovedkvarter.
Campus Aarhus blev i 2007 udvidet med fusionen med Handelshøjskolen i Aarhus på Fuglesangs Allé. Derudover tæller Campus Aarhus også bygninger i Nobelparken, Katrinebjerg, Dalgas Avenue og Moesgård.
SVANEDRAB, ENGELSKE BOMBER OG TYVERIER VED HØJLYS DAG - CAMPUS I AARHUS RUMMER MANGE HISTORIER
Læs mere om AU’s historie: au.dk/uhu/velkommen
Korrekturlæst af Charlotte Boel