Omnibus prik

Dag 1 for årgang 1 på AU Viborg

Det var et historisk øjeblik, da 60 nye studerende onsdag indtog Aarhus Universitets nyeste campus i Viborg som den første årgang nogensinde.

De nye studerende på AU Viborg blev som en af de første aktiviteter kastet ud i en navneleg på et af de grønne områder, campus Viborg er omgivet af. Foto: Lise Balsby

Stemningen er spændt på den jyske måde, da 60 nye studerende som første årgang nogensinde indtager universitetets nyeste campus AU Viborg. Ikke noget med at have nerverne hængende uden på tøjet eller højlydt nervøs smalltalk. Men en fattet, forventningsfuld, afventende stemning.

Tutorer i grønne T-shirts tager imod de nye studerende med et 'Hej!' og en mulepose stoppet med informationer og lidt til at skylle dem ned med.

De står for studiestarten for årgang 1 på AU’s nye campus: ”Vi håber på nogle pionertyper!”

De nye studerende fordeler sig på tre nye uddannelser. I alt begynder 30 nye studerende på veterinærvidenskab (dyrlægeuddannelsen), 24 begynder på dyrevidenskab, mens 7 begynder på plante- og fødevarevidenskab. Det er altovervejende kvinder, der begynder. Kun tre blandt de nye studerende er mænd; ingen af de tre læser på dyrlægeuddannelsen.

Små strimler med conversation starters skal rundt om ved bordene hjælpe snakken i gang. De er nu ikke nødvendige, snakken går allerede stille rundt omkring. Hvor er du fra? Hvad skal du læse? Hvad har du lavet før?

Attraktivt, at uddannelsen ikke ligger i storbyen

Ved et af bordene sidder Sally Svensen og Iris Muijrers. Sally Svensen er flyttet fra Falster til Ørum lidt uden for Viborg. Hun har tidligere læst kortvarigt på dyrlægeuddannelsen på Københavns Universitet.

”Men da jeg hørte, at der ville komme en dyrlægeuddannelse i Jylland, ville jeg hellere det. For mig er det attraktivt, at uddannelsen ikke ligger i en storby,” fortæller hun.

Campusguide AU Viborg: Studiemiljø in progress – her kan du sætte dit eget præg

Iris Muijrers, der er vokset op på en gård i nærheden af AU Viborg, er enig. Hun har læst på college i USA og overvejede også at læse videre derovre.

”Men det er ret dyrt at læse i USA, og det her er jo mega attraktivt, prøv lige at se naturen,” siger hun og peger mod de grønne omgivelser uden for vinduerne.

”Jeg er spændt på, hvordan det bliver at komme tilbage på skolebænken, det er ved at være tre år siden, jeg gik i skole. Jeg har arbejdet som fodermester de seneste år, så det har været meget praktisk orienteret,” siger hun og fortæller videre, at det er de store husdyr, der har hendes interesse.

Dyrlægedrømme

Lidt dystert illustreret med et billede af Titanic, der synker efter at have ramt isbjerget, sætter tutorerne gang i en aktivitet, der skal bryde isen. De studerende skal mingle og udveksle navne og enten et funfact eller svare på et spørgsmål om sig selv.

Helle Kærgaard og Kirstine Krogager-Nielsen hilser på hinanden. Helle Kærgaard har læst medicin i to semestre, men har drømt om at blive dyrlæge, siden hun var barn.

”Dog ikke så meget, at jeg ville flytte til København for den drøm. Jeg vil fortsat gerne være nogenlunde tæt på min familie her i Jylland.”

Men nu ser hun frem til at skifte menneskemedicin ud med veterinærmedicin.

Kirstine Krogager-Nielsen kommer med en landmandsuddannelse med speciale i grise fra UCH i rygsækken, som hun nu vil kombinere med dyrevidenskab.

”Men min drøm er egentlig at blive dyrlæge, så jeg søger ind igen næste år, og jeg søgte også ind både her og på KU i år.”

Nu ser hun frem til at supplere sit kendskab til grise med øget viden om får, som hun selv holder derhjemme.

Medbring din hest fra 2025

Flere af de studerende har interesse for heste – og fra næste år er det planen, at op mod 20 studerende får mulighed for at opstalde deres hest på campus. Derudover vil instituttet også købe 14 heste, som kan bruges i undervisningen. En studerende fortæller, at hun netop pendler til Campus Viborg helt fra Svenstrup syd for Aalborg, fordi hun har en hest.

Ny campus på vej: "Vi bliver klar!" 

En jungle af glas og lerfarvede klinker

Tutorerne udstyrer de nye studerende med, hvad der ligner et skattekort. De skal finde fem forskellige poster på campus – hvilket er lettere sagt end gjort. Det ved enhver, der har forsøgt sig med at finde rundt på AU Viborg.

Maria Eskildsen, der er uddannelsesansvarlig på veterinæruddannelsen og uddannelsen i dyrevidenskab, iler til med et godt råd:

”Der er rigtigt meget glas og lerfarvede klinker – det hele ligner hinanden. Farer man vild, er det gode råd at gå ud til Ringvejen (vejen, der ligger hele vejen rundt om Campus Viborg, red.), finde indgangen og starte forfra.”

Og det hold af nye studerende, som Omnibus kobler sig på, må da også flere gange spørge om vej for at finde frem til posterne.

”Ja, det tager lige en fire års tid, før man lærer at finde vej,” lyder det fra en medarbejder, inden han sender holdet ned ad trappen mod de nye undervisningslokaler, der er bygget særligt til de nye studerende.

Seniorforsker Tine Rousing, der er studieleder for dyrevidenskab og veterinærmedicin, og som tager imod de nye studerende på en af posterne, konstaterer:

”Jeg har lige fejret 25-års jubilæum og kan stadig have svært ved at finde rundt …”, inden hun videre fortæller om uddannelsernes opbygning i blokke.

Fredagsbar i hønsestalden

Holdet finder – igen med lidt hjælp – frem til posten i det, der bliver deres fredagsbar, hvor Maria Eskildsen venter.

”Ja, I tænker måske: Er her ikke lidt småt? På længere sigt, når der kommer flere årgange til, kommer jeres bar til at ligge i den bygning, der hedder Hønsestalden, og det hedder den, fordi den er en hønsestald. Så vi skal lige have gjort noget ved den, før I kan holde fredagsbar i den.”

Høje snit

Flere af underviserne adresserer i deres velkomst til de nye studerende det faktum, at de studerende er kommet ind på studiet på baggrund af et højt karaktergennemsnit. En af dem er Ricarda Engberg, der er lektor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab og uddannelsesansvarlig for veterinærmedicin. Hun mindede dem om, at én ting er at få 12 på en ungdomsuddannelse – noget andet er at få det på universitetet.

”I kommer med et forholdsvis godt snit, men her kan I ikke få 12 hele tiden”, sagde hun og rådede dem til at fokusere på at få de basale fag til at sidde i skabet.

Desuden opfordrede hun dem til at søge samarbejdet og fællesskabet – også på tværs af uddannelserne.

Dyrlægeuddannelsen strøg ind på top-3 over de uddannelser, der i år krævede det højeste snit på Aarhus Universitet, kun overgået af psykologistudiet. For på både tandlægeuddannelsen (odontologi) og veterinærmedicin (dyrlægeuddannelsen) krævede det i år et karaktergennemsnit på 10,6 at blive optaget via kvote 1. Hele 693 ansøgere havde søgt ind på dyrlægeuddannelsen på AU Viborg, men kun 32 blev tilbudt plads. Dyrevidenskab krævede et snit på 8,7, mens alle blev optaget på plante- og fødevarevidenskab.

Populær ny dyrlægeuddannelse i Foulum måtte afvise hundredvis af ansøgere: "Jeg havde ikke forventet det på det her niveau"

En eksklusiv årgang

Også Charlotte Lauridsen, der er institutleder ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, mindede i sin velkomst de nye studerende om, at ”der skal være tid til andet end perfektion og karakterræs”.

Men at der er tale om en særlig udvalgt skare af unge mennesker, lagde hun omvendt ikke skjul på:

”I er en særlig eksklusiv årgang. Dels er I udvalgt blandt mange ansøgere, dels vil der være virkelig meget opmærksomhed på netop jer, fordi I er de første studerende på uddannelserne på AU Viborg”.

”Fordi I er de første, vil I få ekstra hjælp og fokus,” lød det videre fra institutlederen.

Korrekturlæst af Charlotte Boel