Omnibus prik

Fra mandag åbner døren til bøgernes verden igen

Bibliotekerne har været lukket siden marts, men fra mandag 18. maj kan du igen låne og aflevere bøger og tidsskrifter på Det Kgl. Bibliotek, dog kun på udvalgte steder.

Det Kgl. Bibliotek, Aarhus. Arkivfoto: Lars Kruse/AU Foto

Det Kgl. Bibliotek åbner igen

  • Fra mandag 18. maj bliver det igen muligt at låne og aflevere bøger på Det Kgl. Bibliotek, men kun på udvalgte steder.
  • Materialer udleveres kun ved personlig afhentning; der bringes endnu ikke materialer ud til forskere.
  • Der er åbent alle hverdage kl. 10–15.
  • Alle materialer skal være forudbestilt online, og du får en mail, når du kan hente materialerne.
  • Læs mere: Det Kgl. Biblioteks hjemmeside

Det Kgl. Bibliotek er ved at gøre klar til, at døren – efter at have været låst i to måneder – på mandag igen kan glide op og slippe boghungrende studerende og forskere indenfor.  

”Vi har lavet tydelige zoneinddelinger, som guider folk ind til ventelinjen og ud igen. Og vi har publikumsværter, som hjælper folk med at komme ind og ud af biblioteket på forsvarlig vis,” fortæller Erik Hofmeister, der er vicedirektør ved Det Kgl. Bibliotek/AU Library i Aarhus.

Døren åbnes, men kun på klem

Men døren åbnes kun på klem, forstået på den måde at der alene er åbent for at låne og aflevere bøger og tidsskrifter. Der vil ikke være adgang til læsesale, kantiner eller øvrige opholdsområder. Og hjælp og vejledning fra bibliotekarer foregår fortsat online. 

”Vi har fået nøje instruks om, at det kun er de medarbejdere, der har med ind- og udlån at gøre, som må møde på biblioteket. Alle andre skal fortsat arbejde hjemmefra,” fortæller Erik Hofmeister.

Kun udvalgte steder åbner i denne omgang

På nuværende tidspunkt er det også kun udvalgte steder, der åbner for besøgende. I Aarhus er det kun Det Kgl. Bibliotek på Victor Albecks Vej, der åbner i denne omgang. Studerende og medarbejdere ved DPU i Emdrup kan benytte Det Kgl. Bibliotek i Den Sorte Diamant, universitetsbibliotekerne på Nørre Allé og Karen Blixens Plads eller Danmarks Kunstbibliotek i Nyhavn, alle i København. Og studerende og medarbejdere på AU’s campus i Herning må i den kommende tid tage turen til Aarhus efter materialer. 

”De bygninger, vi nu kan åbne for publikum, er ejet af Det Kgl. Bibliotek. Universiteterne er lige nu underlagt kvoter for, hvor mange studerende og medarbejdere der kan få adgang til bygningerne på campus. Og universiteterne har ikke i første omgang prioriteret biblioteksfunktionerne,” oplyser Erik Hofmeister. 

Flytter bøger, så de kan hentes på Victor Albecks Vej

Biblioteket vil i løbet af den kommende uge flytte materialer, som studerende og medarbejdere før nedlukningen har bestilt til afhentning på AU Librarys afdelinger rundt om på AU’ campus, til Victor Albecks Vej. 

”Så hvis man for eksempel har bestilt bøger til afhentning på AU Library i Nobelparken vil man i løbet af næste uge kunne hente dem på Victor Albecks Vej. Og man får besked via mail, når materialerne er klar til afhentning,” fortæller Erik Hofmeister.

Han glæder sig over, at det efter to måneders nedlukning nu er muligt at åbne – også selvom det fortsat er med visse begrænsninger. Men hvornår det velkendte liv på bibliotekerne på campus igen kan vende tilbage, tør han ikke spå om.

”Det er en politisk beslutning – og det afhænger som nævnt også af universitetets prioriteringer.”

Boghunger: 500 ny bestillinger på to timer

På spørgsmålet om, hvorvidt han forventer en kødrand af boghungrende foran Det Kgl. Bibliotek mandag morgen, svarer han:

”Der er i hvert fald stor efterspørgsel på igen at få adgang til materialer. Vi åbnede for nye bestillinger her til morgen kl. 8, og nu, godt to timer senere, har vi allerede fået 500 bestillinger.”