Tvivlerne på gaden: Paw fra SF mødte os, hvor vi er. Modsat Henrik fra Radikale Venstre

Hvis man er i tvivl om, hvad man skal stemme til folketingsvalget, kan man jo bare om at gå ud og tale med politikerne, når de alligevel står på gader og stræder i Aarhus. Men får man noget ud af det? Det har Andreas Røge Jepsen fra Uddannelsesvidenskab og Nickan Zakikhany fra Medicin testet.

Nickan og Andreas fandt snakken med Henrik Vinther fra Radikale Venstre for bred og overflødig.

Serien: Med Nickan og Andreas fra tvivl til stemmeboks

Politik og valgkamp kan være en jungle. Derfor følger Omnibus to af tvivlerne, Nickan og Andreas, når de rydder op i kaosset af partier, alliancer og ambitioner for til sidst at sætte ét kryds.

Du kan være med på sidelinjen, når de tager en valgtest, møder politikerne på gaden i Aarhus, er til valgdebat en lørdag aften på Sway – og den 5. juni ved stemmeurnen, når vi alle skal stemme til folketingsvalget.

LÆS OGSÅFølg Nickan og Andreas fra tvivl til stemmeboks.

LÆS OGSÅ: Valgtest: Nickan er til Venstre – og Andreas er til Klaus Riskær

LÆS OGSÅ: Valgforsker: Sådan gør du, hvis du stadig ikke ved, hvad du vil stemme

I deres søgen efter dén politiker, der skal have Nickans og Andreas’ stemmer til folketingsvalget, er de to tvivlere gået på gaden en lørdag formiddag.

I Aarhus midtby er valgkampen da heller ikke til at ignorere. Hele Strøget er pakket med valgplakater, og Store Torv er indtaget af folk, der søger din opmærksomhed.

”Go’ morgen! Enhedslisten, vil I ikke have sådan én her?” spørger en kvinde i rød jakke.

Nickan og Andreas tager imod brochuren og går kun et par skridt mere, før de selv henvender sig til den næste kandidat.

Det er Paw Amdisen fra SF.

Krabber i fjorde og rolige miner

”Er I i tvivl?” spørger SF-kandidaten, hvortil de to studerende nikker.

Med afdæmpet mine og uden hastværk forklarer Paw Amdisen:

”Jeg går til valg på nogle grundværdier,” siger han og peger på side 3 i sin brochure.

”Og så har jeg en mærkesag. Den handler om de danske fjorde,” siger han og taler om konsekvenserne af brugen af sprøjtegift fra landbruget.

”Jeg synes også, at det er noget møg,” konstaterer Nickan.

”Ja, jeg bor selv ved en fjord i Horsens, hvor man kan opleve iltsvind om sommeren. Det er højst usædvanligt. Og det, der sker lige præcist i dén fjord, er, at fisk forsvinder, og fjorden overtages af krabber,” fortæller Paw Amdisen.

Og kort efter er de to tvivlere på vej igen.

Ro og sukker på

På Lille Torv står Henrik Vinther fra Radikale Venstre og lægger op til en personlig snak i middagssolen:

”Hvad er vigtigt for jer?” 

”Miljø og sundhed,” svarer Andreas og uddyber, at de unge ikke bør skulle skynde sig gennem uddannelsessystemet.

”Nej, ingen er nogensinde blevet klogere af at skynde sig,” lyder det fra Henrik Vinther, der taler videre om fremdriftsreformen for til sidst at opsummere:

”Lidt ro på og sukker på, det tror jeg kan hjælpe,” siger han energisk og spørger ind til Nickans medicinstudie og fremtiden som ortopædkirurg.

Enige – det er de tilsyneladende, og raskt går turen videre.

”Nyd turen, og overvej, om det her ikke var løsningen på alle jeres problemer,” siger Henrik Vinther og ler.

Men selvom snakken med Henrik Vinther tilsyneladende var vældigt positiv, vandt kandidaten altså ingen støtte fra de to tvivlere:

”Det var alt for nemt for ham. Han spurgte bare lidt ind til, hvad der var vigtigt for mig, og så kunne han jogentage det bagefter. Det bliver ikke nemmere end den snak der,” mener Andreas.

”Det er ret komisk, at Enhedslisten går til valg på miljø, men bruger det her fine papir,” siger Andreas og sammenligner med SF’s brochure af genbrugspapir. 

Alternativet giver valnødder, frokost og en forklaring

Ved åen foran Magasin har Alternativet taget plads med skilte, uddeling af valnødder og en let frokost i form af en panderet med ris og grønt, der har overskredet salgsdatoen, men vel og mærke sagtens kan spises.

Både Nickan og Andreas virker ret uinteresseret i både valnøddetræer og madspild. 

”30-timers arbejdsuge,” lyder det skeptisk fra Andreas, da han læser teksten på et af skiltene.

”Altså, hvordan skal det fungere?” 

”Ja, det gad jeg også godt vide,” istemmer Nickan.

Og sammen spørger de Alternativets kandidat Torsten Gejl om netop det. Han forklarer, at partiet ønsker at bytte fremtidige lønstigninger til mere fritid, og 30-timers-arbejdsugen vil være betalt på 15-20 år.

De taler kort, men de to studerende er omtrent lige så skeptiske over forslaget efter forklaringen, som de var inden:

”Jeg tror ikke, den holder i sundhedssektoren,” siger Nickan.

”Nej, og det hele er så langt ude i fremtiden og med mange usikre variabler,” siger Andreas, og de to bliver enige om, at man ikke kan bygge politik på så mange hvis’er.

Paw, en folkets mand

En snak hist og pist med politikerne har ikke hjulpet de to tvivlere synderligt i deres beslutning. Men helt spild af tid var det alligevel ikke, for særligt to politikere gjorde indtryk – den ene mere heldigt end den anden. 

Det handler om troværdighed. 

”Paw fra SF mødte os, hvor vi er. Han var ikke for kæk eller smart, og jeg følte, at jeg hørte hans ærlige mening. Det var fedt – modsat Henrik, der bare spurgte, hvad vi gik op i og talte om det,” siger Andreas om Paw Amdisen fra SF og Henrik Vinther fra Radikale Venstre.

Nickan er enig:

”Henrik sagde bare det, han troede, vi gerne ville høre. Og med ham følte jeg virkelig, at jeg stod over for en politiker. Ham kunne jeg lige så godt have set en valgvideo med. Men med Paw stod jeg over for et menneske. En mand med et mål og noget, han brænder for.”

” Ja, Radikale Venstre opremsede en masse emner. Det var alt for bredt. Men så var der Paw, der fortalte: ’I min baghave er der en forurenet fjord, og det skal vi gøre noget ved’,” siger Andreas.

”Når man møder Paw, er man bare ikke i tvivl om, at han vil redde den fjord,” understreger Nickan.

”Godt gået, Paw.” 

“Paw – sticking up for the little man. En folkets mand,” smiler Nickan.

Paw Amdisen fra SF er klart den af politikerne, som Nickan og Andreas møder i dag, de finder mest troværdig.

Nickan mener, det er fjollet, at partierne plastrer byen til med plakater af de samme kandidater: ”Det virker bare dumt – og ikke som et optimalt brug af ressourcer. Jeg får næsten lyst til ikke at stemme på dem bare på grund af det der.” 

Hvis valget var i dag …

Hvis valget var i dag, hvad ville I så stemme?

”Venstre,” lyder det prompte fra Nickan, der fortsat vil stemme personligt på Venstre-kandidaten Simon Ødegaard Simonsen fra valgtesten.

Andreas er lidt mere tøvende. 

Han har egentlig hældt til Radikale Venstre, men efter at hans valgtest pegede på en kandidat fra partiet Klaus Riskær Pedersen, og Andreas har set begge formænd i DR’s ’Mød kandidaterne’, er han rykket tættere på et kryds ved Klaus Riskær Pedersen: 

”Han er sgu ikke bare endnu en politiker, men også en borger, der er sindssygt passioneret. Han mener, der skal ryddes op i Skat. Og jeg kan følge ham i hans udlændingepolitik, når han siger, at vi har strammet det, der skal strammes. Og nu er det fint, som det er,” siger Andreas, der i øvrigt blev gevaldigt skuffet over at se Morten Østergaard fra Radikale Venstre i samme program:

”Han virkede bare som en robot.”

LÆS OGSÅFølg Nickan og Andreas fra tvivl til stemmeboks.

LÆS OGSÅ: Valgtest: Nickan er til Venstre – og Andreas er til Klaus Riskær

LÆS OGSÅ: Valgforsker: Sådan gør du, hvis du stadig ikke ved, hvad du vil stemme