Fællestillidsrepræsentanter i hårde forhandlinger med ledelsen

Fællestillidsrepræsentant Aase Pedersen erkender, at det nok ikke er realistisk at undgå fyringer, sådan som hun mente, da hun torsdag formiddag gik ind til forhandlinger med universitetsledelsen.

Aase Pedersen, fællestillidsrepræsentant for det teknisk-administrative personale på AU. Foto: Jesper Rais

Fællestillidsrepræsentanterne på AU opfordrede før bestyrelsesmødet 18. december bestyrelsen til at give AU et år mere til at gennemføre besparelserne. Den appel blev ikke hørt.

”Det er vi rigtig kede af. Vi mener, at vi havde en god plan for, hvordan man kan reducere lønomkostningerne betragteligt uden at afskedige medarbejdere,” siger Aase Pedersen, der er fællestillidsrepræsentant for det teknisk-administrative personale på AU.

”Men vi kommer nok ikke helt til at undgå afskedigelser,” siger hun.

Kræver attraktive fratrædelsesordninger

På den baggrund er hun tilfreds med, at der bliver sat penge af til afværgeforanstaltninger som frivillige aftrædelsesordninger.

”Det er jo bedre end afskedigelser, at nogle medarbejdere kan gå lidt tidligere end planlagt, hvis vi kan få forhandlet nogle ordentlige ordninger på plads,” siger hun og fortsætter:

”Men det handler om at få nogle ordninger, der er attraktive, hvis det skal have en god effekt. Det kan umiddelbart virke dyrt, men på langt sigt er det billigt,” siger hun og minder om, at det heller ikke er gratis at afskedige medarbejdere.

”Hvis man for eksempel har været ansat her i 18 år, så har man ret til en opsigelsesfrist på 6 måneder og et kontantbeløb svarende til tre måneders løn i henhold til funktionærloven.”

Hårde forhandlinger

Hvor mange penge, der skal sættes af til fratrædelsesordninger, og hvordan ordningerne skal se ud, forhandler fællestillidsrepræsentanterne lige nu om med ledelsen. Og det er hårde forhandlinger, fortæller Aase Pedersen.

Omnibus talte med hende umiddelbart inden forhandlingerne torsdag, og her gik en kampklar Aase Pedersen ind med målsætningen om at afværge afskedigelser. Men tonen havde altså fået en anden lyd, efter at parterne var gået hver til sit sent på eftermiddagen. Forhandlingerne fortsætter fredag.

”Vi forhandler fortsat om, hvordan vi kan reducere lønomkostningerne og hvilke opgaver, der ikke længere skal udføres, når vi skal spare 200 millioner kroner. Men meget mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, hvor forhandlingerne er stadig i fuld gang.”