Reportage: To markante propalæstinensiske stemmer – Greta Thunberg og Francesca Albanese – besøgte AU
400 fremmødte var fredag aften mødt op på AU for at opleve den svenske aktivist Greta Thunberg i dialog med FN-rapportør for de besatte palæstinensiske områder, italienske Francesca Albanese. Et foredrag, der delte navn med Albaneses nylige rapport ’Anatomy of a genocide’.

AU’s største auditorium, Per Kirkeby-auditoriet, var fredag aften fyldt til randen, da den svenske aktivist Greta Thunberg lagde vejen forbi sammen med den italienske folkeretsjurist Francesca Albanese, der siden 2022 har været udpeget som FN’s specialrapportør for de besatte palæstinensiske områder.
De to talere modtog et stort bifald og positive tilråb, da de gik på scenen. Greta Thunberg med et partisanertørklæde om skuldrene – et tørklæde, som mange blandt publikum også bar denne aften.
Aftenens oplæg bar præg af at være en umodereret samtale mellem to oplægsholdere med samme ståsted, som frit kunne sætte dagsordenen foran et publikum, hvoraf mange tilsyneladende delte deres synspunkter.
”Det er så rart og hjertevarmende at være i et rum med mennesker, der står på den rette side af historien,” lød det fra Greta Thunberg, som blev verdenskendt for sin klimaaktivisme, da hun som skoleelev strejkede for klimaet. Siden har hun talt klimaets sag i store, internationale fora og gået forrest i klimademonstrationer i en lang række lande.
De seneste år har hun også engageret sig i den propalæstinensiske sag, og blev sidste år arresteret i forbindelse med en propalæstinensisk demonstration på Københavns Universitet, hvor hun sammen med øvrige demonstranter forsøgte at besætte universitetets hovedbygning. Hendes kobling af klimaaktivismen og den propalæstinensiske sag har været kritiseret – og har fået nogle klimaaktivister til at lægge afstand til hende. Fredag gav hun sin udlægning af, hvorfor koblingen af de to sager for hende er nødvendig.
”Uanset om vi kæmper for retfærdighed for klimaet eller for retfærdighed for det palæstinensiske folk, handler det om at kæmpe imod og udfordre de samme udnyttende og racistiske systemer.”
Senere sagde hun, at det kogt ned handler om troen på, at alle mennesker er lige.
”Jeg er blevet aktivist, fordi jeg kerer mig om retfærdighed og om mennesker. Det er ikke radikalt at sige, at andre mennesker har ret til selvbestemmelse og retfærdighed,” lod hun forstå.

Anklager Israel for folkedrab
Aftenens egentlige hovednavn Francesca Albanese har ligeledes været omdiskuteret, siden hun i 2022 blev udpeget som FN’s specialrapportør for de palæstinensiske områder, hvor blandt andet det tyske og franske udenrigsministerium har taget afstand fra hendes udtalelser, som tidligere beskrevet i Omnibus.
Rollen som specialrapportør for FN tildeles en uafhængig ekspert, som rapporterer til FN’s menneskerettighedsråd om menneskerettighedssituationen i de palæstinensiske områder. Albanese udtaler sig dermed ikke på vegne af FN.

I november sidste år udgav Albanese rapporten ’Anatomy of a genocide’, som også var overskriften for aftenens foredrag i Aarhus. I sin rapport konkluderer Albanese, at der ifølge hende er rimelig mistanke om, at Israel har begået folkedrab mod det palæstinensiske folk i Gaza. Og den konklusion var også den underliggende præmis for aftenens foredrag. En præmis, der i løbet af aftenen hverken blev udfordret eller foldet ud i dybden. Dog sagde Albanese:
”Se på tallene. Alene 17.000 børn er blevet dræbt.”
Hun understregede dog, at der ikke behøver være tale om massedrab, for at der er tale om folkedrab.
”Der er tale om folkedrab, fordi det har været intentionen af dræbe folket som sådan. Ikke palæstinensere som individer. Dette er ikke kun en krigsforbrydelse – hvorfor ødelægger de alle hospitaler, alle universiteter? Det handler ikke kun om at ødelægge nutiden og fremtiden – det handler om at udslette fortiden, der vil ikke være nogen identitet tilbage og ikke nogen mulighed for at genoptage livet i Gaza,” sagde hun.
Hvorvidt Israel har begået folkedrab i Gaza er omstridt. Netop nu pågår en sag ved Den Internationale Domstol (ICJ), som er FN’s primære juridiske organ, hvor Sydafrika har indklaget Israel for at begå folkedrab i Gaza. Israel har afvist anklagerne og har krævet sagen afvist med henvisning til, at landet har ret til at forsvare sig selv efter Hamas’ angreb på Israel 7. oktober 2023. ICJ har valgt at tage sagen op, men har endnu ikke truffet en afgørelse.
Trak tråde til europæisk kolonihistorie
Francesca Albanese indledte aftenen med at udfolde, hvorfor hun ser situationen i Palæstina som central for at forstå andre lignende kampe for retfærdighed – og ikke mindst for den globale kamp for retfærdighed: Kilden til konflikterne udspringer ifølge hende af den vestlige kolonihistorie.
”I vesten taler vi ikke om de 500 år af vores historie, som har formet vores dna, europæiske demokratier og vestlige demokratier såsom USA og Australien, New Zealand. Alle er resultatet af kolonisme og – jeg er ked af at sige det – folkedrab,” sagde hun med henvisning til europæiske kolonimagters overgreb på indfødte befolkninger.
Videre lød det:
”Det globale syd ved præcis, hvad kolonisme vil sige, for de er ofre for den.”
Senere på aftenen adresserede Albanese tostatsløsningen, som af mange lande – herunder Danmark – ses som vejen til fred mellem Israel og Palæstina.
”Men for et par år siden kaldte jeg sammen med andre bluff-nummeret, for – som mange palæstinensere siger – hvordan kan I gå ind for det uden at anerkende den palæstinensiske stat?”
Studenterbevægelse

Foredraget med Francesca Albanese og Greta Thunberg var blandt andre arrangeret af studenterorganisationen Palestinian Solidarity Action Aarhus (PSA Aarhus), som også står bag tre studenterstrejker og en underskriftsindsamling på AU. Sidstnævnte indeholdt blandt andet en anmodning om, at Aarhus Universitet laver en akademisk boykot af israelske universiteter, som i december 2023 blev overrakt til universitetets bestyrelse.
Ida Kusk, der læser arabisk og islamstudier på AU og er aktiv i PSA Aarhus, var blandt de studerende, som stod bag underskriftsindsamlingen – og hun repræsenterede også PSA på aftenens møde. I sin velkomst langede hun hårdt ud efter Aarhus Universitet:
”Da vi overrakte underskrifterne til ledelsen og bestyrelsen, spurgte jeg dem: Hvilken slags verden ønsker I at være en del af; en verden, hvor I gennem partnerskaber med israelske institutioner og våbenfabrikanter muliggør et folkedrab? Eller en verden, hvor menneskerettigheder, retfærdighed og akademisk frihed eksisterer? Deres tavshed og mangel på handling det seneste år har talt for dem.”
Hun kritiserede videre, at AU har sendt studerende til The Hebrew University of Jerusalem, inden hun lod forstå, at hverken våbenhvile eller humanitære pauser i krigshandlingerne i hendes optik er nok:
”Intet mindre end frihed og selvbestemmelse for det palæstinensiske folk, og at den israelske besættelse ophører, vil udgøre retfærdighed,” sagde hun og opfordrede tilhørerne til ikke alene at lytte, men til at gribe til handling.
Greta Thunberg, der som nævnt bakker op om den globale propalæstinensiske studenterbevægelse, fremhævede også de studerendes rolle i den propalæstinensiske bevægelse:
”Studerende over hele kloden har gjort en fantastisk indsats i forhold til at dokumentere deres uddannelsesinstitutioners ansvar – herunder deres bånd til militærindustrien,” sagde hun blandt andet.
Råd til den unge og til den ældre generation
Aftenen blev rundet af med mulighed for at publikum kunne stille spørgsmål. De blev blandt andet bedt om at komme med deres bedste råd til deres respektive generationer. Greta Thunberg lagde for med sit råd til sin generation:
"Brug din vrede og følelsen af at være blevet forrådt. Og brug din kærlighed til det, der er tilbage. Brug det til at bekæmpe systemet," lød det blandt andet. Hvortil Francesca Albanese bad hende om et råd til sin generation.
"Hvordan skal jeg sige det uden at bande," lød det fra Greta Thunberg, inden hun opfordrede Albaneses generation til at være bevidste om deres privilegier og til at stemple ind i kampen:
"Vågn op! I må ikke forlade jer på, at udbrændte unge fikser det for jer. Det kan vi ikke! Det er den gamle generation, der har magten."
Albaneses råd til den unge generation lød således:
"Bliv ved med at være modige, bliv ved med at drømme," og så opfordrede hun den unge generation til at involvere sig i politik:
"Politik er ikke en beskidt ting, engagér jer i politik, det vil hjælpe os. Vi kan kæmpe både uden for og inden for systemet."
Rådet til hendes egen generation var mere kontant:
"Forlad sofaen! I skal tilbage på gaden med andet i sinde end shopping! De studerende er blevet efterladt alene. Studerende var med, da arbejderne kæmpede for deres rettigheder, men hvorfor er arbejderne ikke med de studerende i dag?"
Francesca Albanese og Greta Thunberg modtog som afslutning et langt, stående bilfald fra publikum, hvoraf flere råbte: "Viva Palæstina!"

