En løsning, der måske vil gøre de studerende lidt blege

Foto: Anders Trærup

Fremdriftsreformen kan presse flere studerende på BSS til at fravælge praktik på kandidaten.

Det er et af de sandsynlige scenarier, som fakultetet skal forsøge at imødekomme frem mod det kommende semester, fortæller leder af AU Career på BSS Thomas Hvergel Jensen.

»Vi vil gerne have en tættere kobling med erhvervslivet, og derfor er vi meget opmærksomme på de udfordringer, de studerende kan støde ind i, hvis de vil i praktik,« siger han.

Med fremdriftsreformen skal de studerende tilmelde sig 30 ECTS-point på hvert semester, men et praktikophold på BSS giver højst 20 ECTS-point. Og det er her, problemet kan opstå.

Forslag til optjening af ECTS-point

Med udsigt til kravet om 30 ECTS-point per semester nedsatte ledelsen på BSS sidste år en arbejdsgruppe, som blandt andet er kommet med fire »… forslag til aktiviteter, der kan være med til at støtte muligheden for fortsat at have praktikforløb, samtidig med at studieordningerne opfylder kravene til fremdriftsreformen«:

1. Ekstra praktikrelateret opgave – afstemt efter omfanget af praktikforløbet
2. En generel mulighed i studieordningen for at skrive afløsningsopgaver for valgfrie undervisningsforløb på for eksempel 10 ECTS
3. Intensive, valgfrie kursusfag under Summer University eller efter vanlig undervisningsorganisering i august (eller januar, hvis dette skønnes muligt)
4. Fælles BSS-forløb (praktikopfølgningskurser eller -seminarer) omkring f.eks. metodiske problemer i forbindelse med mødet mellem ’universitetsteori’ og ’virkelighedens praksis´

Kilde: Praksis for praktik på School of Business and Social Sciences

»Vi ser mange virksomheder, som forventer, at man er i praktik på fuld tid i op til seks måneder, og jeg kan sagtens følge de studerende, som gerne vil give sig 100 procent i et praktikophold,« siger han.

Summer School

Derfor kan det være svært samtidig at følge fag på universitetet for at få de resterende 10 ECTS-point. Især hvis praktikken for eksempel foregår på en ambassade i udlandet.

Men der er en løsning, siger Thomas Hvergel Jensen – omend den måske vil gøre nogle studerende lidt blegere i ansigtet: Summer School.

»Det er helt klart noget, jeg tror bliver endnu mere relevant for flere af dem, der vil i praktik. Jeg forestiller mig, at Summer School får et boost, og at vi vil se flere fag blive udbudt,« siger han.

Kræver planlægning

Skal man så have ondt af de studerende? Det mener Thomas Hvergel Jensen ikke.

»Hvis man gerne vil i praktik og synes, det er vigtigt for ens karriere- og uddannelsesforløb, så er det da helt oplagt, at man ser på Summer School i forhold til at få fyldt op med ECTS-point,« siger han.

Til gengæld er det en løsning, der kræver ekstra planlægning af de studerende, hvis praktik ofte ligger på tredje kandidatsemester i efteråret. For at undgå at mangle ECTS-point, når de begynder på specialet, må de derfor samle de ekstra ECTS-point sammen sommeren inden, de tager i praktik.