KLUMME: Udflytning: Ud i landet med akademikerne og ind til byen med kreaturerne – det er set før ...

Regeringen og flere af Folketingets partier vil flytte studiepladser ud i landet. Lektor i lingvistik Peter Bakker kommer her med et – synes han selv – lige så kvalificeret forslag: Flyt landbruget ind til byen. Det er set før, at der har været kreaturer i Universitetsparken, påpeger han.

Får på campus. Aarhus Universitets første bygning omgivet af græssende får i maj 1934. Fotograf uoplyst. Gengivet efter foto i Aarhus Kommunes Biblioteker, Lokalhistorisk Samling. Kilde: Aarhus Universitetshistorie
Peter Bakker er lektor i lingvistik ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i kreolsprog og andre nye sprog. Han er også initiativtager til Lingoblog.dk. Peter Bakker er fast klummeskribent ved Omnibus og skriver om livet som forsker og ansat ved Aarhus Universitet. Foto: Ib Sørensen
Klummen her er udtryk for skribentens egen holdning. Ønsker du også at skrive et debatindlæg eller en klumme i Omnibus, så skriv til omnibus@au.dk. Grafik: Astrid Reitzel

Regeringen har fået godkendt en interessant plan. Hvis du ikke har hørt eller læst om den: Et flertal af Folketingets partier har besluttet, at akademikere skal flytte ud på landet. Ja, nogle studier, studerende og deres undervisere passer bedre i landsbyer og i provinsen. Hvorfor skulle intellektuelle kun bo i storbyer? Godt spørgsmål. 

Endnu flere studieretninger på AU skal nu udbydes i Herning og Foulum. Som det er nu, er universitetsstudier nemlig koncentreret i de større byer. Og det er åbenbart et problem for nogle politikere. Folk skal blandes mere. Studerende skal ud på landet. Diversitet. 

Tidligere regeringer har vel ellers gjort deres bedste for at skræmme folk væk fra landet og sende dem ind til byerne ved at lukke både buslinjer og små skoler. Det er blevet mere og mere trist at vandre gennem gågaderne i de mindre byer. Er der overhovedet nogen tilbage, der shopper i Adelgade eller i Hovedgaden? Eller besøger småbyernes parker og skove? Udkantsdanmark er efterhånden blevet stadig større, så nu er der altså blevet rigelig plads til akademikere.

Om det er en god plan at flytte bestemte studieretninger til landet, kan man diskutere. Jeg har ikke mødt nogen i byen, der synes, det er en god idé. Vores dekan brugte ordet 'dårlig', da han drøftede planen. Rektor kalder planen 'tåbelig'.

Landet ind på campus 

Men jeg har et andet forslag. Et revolutionært forslag. Trommehvirvel …

Hvorfor flytter man ikke også landet til byen? AU har en hel del grønne områder, som kan bruges mere effektivt. Hvad med at lade landmænd holde kvæg på AU’s grønne områder? 

Der er eksempelvis en fin grøn mark bagved Kasernen. Den er egnet til heste. Der kan godt stå 10-15 heste. Teatersalen kan ombygges til en manege, og de bagerste bygninger kan bruges som stalde. En hesteavler kan få en bolig i en af de små bygninger. De dramaturger, der er tilbage, kan lære at ride og medvirke i de nye serier, der skal følge efter Game of Thrones. Alt sammen lige ude foran deres kontorer. Ideelt. Kollegaer fra Musikvidenskab kan stå for filmmusikken.

Andre steder på campus er der plads til landbrug med kvægbesætning. Køer i Universitetsparken. Hvorfor ikke? De kunne være på den ene side af den bæk, der strømmer gennem parken, og på den anden side af vandet kunne man gøre plads til svineavl. En gang om året er parken alligevel fyldt med mennesker, der sviner området til, mens de prøver at se, hvordan nogle studerende sejler over den smalleste del af søen, alt imens alle bliver mere og mere fulde. Det må være det perfekte sted for en permanent svinesti. 

Man kan forvente, at det hele også vil tiltrække lokale og internationale turister. Urbane skoleklasser kan besøge disse dyr og møde landbruget, uden at man skal bruge bussen – så er det også mindre afgørende, om busruten er nedlagt eller ej. Turister fra Kina vil ikke længere rejse til Prag og Barcelona, men vil i stedet komme og se på denne innovative blanding af land og by. 

Dengang der var får på campus

Er det en ny ide? Måske ikke. Historisk interesserede har muligvis set nogle gamle fotos af AU, hvor får græsser omkring de gule bygninger i Universitetsparken. I 1930'erne lå de ældste unibygninger, hvor man nu finder jura, omgivet af markerne med får og væddere. 

Desværre er lige væddere dog ikke egnede. Ifølge denne avisartikel fra 1934 bliver disse dyr nemlig ophidsede, når de ser sig selv i spejlet af glasvinduer på campus.

Foto: Aarhus Universitetshistorie

Så fremover bør AU nok begrænse sig til svin, køer og heste. Diversitet på land og i by! Intellektuelle fra byen ud i landet og (igen) dyr og landmænd ind til byen! Den plan er da mindst lige så kvalificeret som regeringens udflytningsplan … 

Korrekturlæst af Charlotte Boel