Omnibus prik

Debat i Omnibus

Omnibus bringer gerne debatindlæg skrevet af universitetets studerende og medarbejdere

Send dit indlæg til omnibus@au.dk – du er også velkommen til at kontakte redaktionen, inden du sætter dig til tasterne. 

  • Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere i indkomne indlæg, herunder ændre overskriften. Vi kan også forkorte indlægget for at sikre en passende længde. Med mindre andet er aftalt med redaktionen, skal indlæggene holde sig under 4.000 anslag inklusiv mellemrum.
  • Debatindlæg skal overholde lovgivningen, de må for eksempel ikke indeholde injurierende påstande, racistiske udsagn eller trusler. 
  • Hvis der i et debatindlæg rettes en kritik mod enkeltpersoner eller afdelinger, kan Omnibus tilbyde den kritiserede part genmæle. Genmæle bringes umiddelbart efter, at kritikken har været bragt.
  • Debatindlæg kan ikke være anonyme.

Debat

KLUMME: Viden er ikke længere nødvendigt i videnskaben. Skaben er nok

Regnemaskiner, computere, søgemaskiner, kunstig intelligens – teknologiske opfindelser har gennem årene gjort hverdagen lettere for os og sparet os en masse tid. De har dog også bidraget til tab af intellektuelle evner som hukommelse, logisk tænkning og retningssans. Men er det egentlig et tab, at vi ikke længere ved ret meget – eller noget som helst. Når nu vi kan skabe ting helt uden viden, spørger Peter Bakker i sin klumme.


REPLIK: Studenterrådet: "At løse problemer som mangel på læsepladser er hverken en blå eller rød sag"

Vi har én klar politisk retning og værdimæssigt standpunkt: at tale de studerendes sag, kæmpe for deres rettigheder og løse de konkrete problemer, studerende måtte stå i. Sådan skriver Studenterrådet i et svar på Konservative Studenters kritik af rådet for at dominere studenterpolitikken og "gemme sig bag et slør af neutralitet og objektivitet".


DEBAT: Konservative Studenter: "Uden de mindre studenterpolitiske foreninger er bestyrelsesvalget afgjort på forhånd"

Hvis vi i Konservative Studenter ikke stillede op til universitetsvalget i år, ville der de facto ikke være noget valg til bestyrelsen. Derfor er det vigtigt, at vi værner om studenterdemokratiet og sikrer et system, hvor mindre foreninger og løsgængere har mulighed for at deltage demokratisk, skriver Max Manøe Bjerregaard, formand for Konservative Studenter.


OPINION: Research leadership: Danish universities and senior researchers can do better!

Danish universities should be bolder in promoting research output, and leading researchers (especially professors and senior scientists) should seek international recognition more actively, writes Aliakbar Kamari, associate professor at the Department of Civil and Architectural Engineering at Aarhus University, based on his experience working within Danish academia for almost a decade.


KLUMME: Nat-dekan: Vi skal vise politikere og samfund, at investeringer i grundforskning batter noget

Lad os give regeringen håndslag på den langsigtede, strategiske kapacitetsopbygning på universiteterne, som den netop har afsat midler til. Og lad os nu vise politikerne og samfundet, at fri grundforskning og vidensberedskab er en vigtig del af løsningen på både klima-, energi- og biodiversitetskriserne, skriver dekan ved Faculty of Natural Sciences, Birgit Schiøtt, i sin klumme.


KOMMENTAR: Prodekan: Vi skal beskytte vores forskning og hinanden – derfor må vi spørge os selv, hvem vi samarbejder med om hvad og hvorfor

Aarhus Universitet tager fra november nye retningslinjer i brug for at beskytte forskningsviden mod at falde i de forkerte hænder. Retningslinjerne handler om rekruttering af forskere fra konkrete lande – og skal i det hele taget skærpe bevidstheden blandt ledelse og medarbejdere om, hvem vi invitererer indenfor. Men det er dilemmafyldt, erkender prodekan Brian Vinter, der har været med til at udvikle retningslinjerne.


KLUMME: Fusion, sammenlægning, reduktion: Måske skulle vi nøjes med én studieordning – cand.prompt.?

To tendenser præger uddannelseslandskabet i disse år: Fag lægges sammen eller lukkes helt under dække af at være kvalitetsforbedringer med erhvervslivets behov for øje. Men hvordan vil uddannelseslandskabet se ud, hvis vi fremskriver tendensen med 15-20 år, spørger lektor i lingvistik Peter Bakker og giver sit bud; måske vi til den tid kan nøjes med én studieretning, for vi kan jo bare spørge ChatGPT 8.0.


OPINION: It's time for a clear path to full professorship at Danish universities

As a 15-year veteran of the U.S. academic system, having gone through the full trajectory from assistant to associate to full professor at Purdue University and the University of Maryland, I was taken aback upon discovering the promotion structure at Danish universities when I joined Aarhus University last summer. At AU, and indeed across all of Denmark, there's a glaring gap in our academic career trajectory: the lack of a clear path from associate to full professor, writes professor of Computer Science Niklas Elmqvist.


KLUMME: Skarpvinkling ud over det rimelige er måske det største arbejdsmiljøproblem for forskere

Godt nok har vi ikke amerikanske tilstande, men noget er i skred i den danske samfundsdebat, hvor forskning bliver politiseret, og hvor fakta rykkes ud af sammenhæng og fordrejes. Det stiller krav til universitetsansatte om at formidle viden sagligt og nøgternt og til ledere om at bakke op, skriver dekan ved Faculty of Technical Sciences, Eskild Holm Nielsen, i sin klumme.


Årets studentertaler: "Foreningsliv er en del af svaret på den folkesygdom, som mistrivsel er blandt unge"

Karen Porskrog Boisen er kandidatstuderende i medicin og holdt studentertalen ved Aarhus Universitets årsfest. Hun brugte talen til at sætte fokus på det, hun kalder en folkesygdom blandt unge, nemlig mistrivsel. Ifølge hende kan foreningslivet være en del af kuren – det har hun mærket på egen krop. Læs hele talen.


Klummer i Omnibus

Peter Bakker

Peter Bakker er lektor i lingvistik ved Institut for Kultur og Kommunikation og skriver klummer om livet som forsker og underviser på universitetet. Klummeskribent siden foråret 2021.

Universitetsledelsens klumme

Ledelsens klumme går på skift mellem universitetsledelsens ni medlemmer. Klummeskribenten vælger selv emnet.

Ledelsen bidrager på samme vilkår som øvrige skribenter, der bidrager med klummer, debatindlæg og andet opinionsstof i Omnibus. Universitetsledelsen har skrevet klummer i Omnibus siden februar 2022.

Repræsentanternes klumme

Skrives på skift af én eller flere medarbejderrepræsentanter i Aarhus Universitets bestyrelse samt formændene i universitetets fem akademiske råd. Repræsentanterne har skrevet klummer i Omnibus siden april 2023.