Omnibus prik

Debat i Omnibus

Omnibus bringer gerne debatindlæg skrevet af universitetets studerende og medarbejdere

Send dit indlæg til omnibus@au.dk – du er også velkommen til at kontakte redaktionen, inden du sætter dig til tasterne. 

  • Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere i indkomne indlæg, herunder ændre overskriften. Vi kan også forkorte indlægget for at sikre en passende længde. Med mindre andet er aftalt med redaktionen, skal indlæggene holde sig under 4.000 anslag inklusiv mellemrum.
  • Debatindlæg skal overholde lovgivningen, de må for eksempel ikke indeholde injurierende påstande, racistiske udsagn eller trusler. 
  • Hvis der i et debatindlæg rettes en kritik mod enkeltpersoner eller afdelinger, kan Omnibus tilbyde den kritiserede part genmæle. Genmæle bringes umiddelbart efter, at kritikken har været bragt.
  • Debatindlæg kan ikke være anonyme.

Debat

Lone Ryg Olsen er erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet.

KLUMME: Når udfordringerne er store og komplicerede, vil mange af svarene findes på universiteterne

Hvis ikke vi udnytter muligheden for at omsætte forskning til fremtidens løsninger, risikerer vi i værste fald at misse chancen for at bidrage på nye måder i en tid, hvor samfundet har allermest brug for os, skriver AU’s erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen i sin klumme.


COLUMN: Another kind of warmth

Arriving in Denmark during winter is challenging, especially coming from the warm and sunny Costa Rican pura vida way of living. Sofia Pereira, an exchange student at Aarhus University, first wondered how Danes manage to thrive in such a cold environment, but then she found a great way to keep warm: hygge.


REPLIK: Væsentligt at diskutere it og arbejdsmiljø

Olav W. Bertelsen bringer et vigtigt emne op i sit debatindlæg om, hvordan it-systemer påvirker vores arbejdsliv. Det skriver universitetsdirektør Kristian Thorn i sin replik, hvor han hilser ønsket om at drøfte AU's systemer velkommen.


Olav W. Bertelsen er lektor ved Institut for Datalogi samt fællestillidsrepræsentant for akademikere (VIP og AC-TAP) ved Faculty of Natural Sciences.

DEBAT: Aarhus Universitet bør undersøge, hvordan IndFak, MitHR, RejsUd og alle de andre IT-systemer påvirker arbejdsmiljøet

IT-systemer udgør en reel udfordring for arbejdsmiljøet. Trods det er de fraværende i den arbejdspladsvurdering (APV), universitetet gennemfører hvert tredje år. AU bør undersøge, hvordan systemerne påvirker medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø, mener Olav W. Bertelsen, lektor ved Institut for Datalogi og fællestillidsrepræsentant for akademikerne ved Natural Sciences.


Prorektor Berit Eika og universitetsdirektør Kristian Thorn

SVAR: At udskyde eksamener kan give mening, men det er plan B

Prorektor Berit Eika og universitetsdirektør Kristian Thorn svarer studerende Rose Lindskov Marquass, der i et debatindlæg opfordrede universitetet til at udskyde eksamenerne i de nye eksamenhaller i Lisbjerg med en time, så studerende kan styre udenom myldretrafik og forsinkelser.


Rose Lindskov Marquass læser HA(jur.) og er næstformand for Konservative Studenter og bestyrelsesmedlem i Foreningen for Borgerlige Jurister.

DEBAT: Udskyd eksamenerne med en time

Der er tænkt på det meste i AU’s nye eksamenshaller i Lisbjerg. Bare ikke det faktum at det er besværligt for de fleste studerende at komme dertil. I kombination med myldretid og forsinkede letbaner er der en reel risiko for at komme for sent til eksamen. AU bør derfor udskyde tidspunktet for eksamenerne med en time, foreslår Rose Lindskov Marquass, næstformand i Konservative Studenter.


Anne-Mette Hvas, dekan ved fakultetet Health.

KLUMME: Det er vigtigere end nogensinde at stå fast på vores værdier

Ligestilling, diversitet og inklusion er fundamentet for en inkluderende arbejdsplads. Værdier, som det er vigtigere end nogensinde at stå fast på og udmønte i handling, skriver Health-dekan Anne-Mette Hvas.


Prorektor ved Aarhus Universitet Berit Eika

KLUMME: Flere AU-studerende skal på udveksling, og AU skal tage imod endnu flere internationale studerende

AU er et universitet med et globalt mindset – men der er plads til at styrke internationaliseringen af vores uddannelser. Vores studerende tager ganske enkelt færre ECTS i udlandet, end internationale studerende gør hos os, og vi skal rive de barrierer ned, der begrænser vores studerende i at rejse på udveksling, skriver prorektor Berit Eika.


DEBAT: Dimittend: Ro på, du skal nok klare dig uden et relevant studiejob – se det som en gave

Ude på den anden side af kandidaten kan jeg konstatere, at et fedt studiejob ikke har været altafgørende for mine muligheder for at lande et godt job. Det ville jeg ønske, jeg havde vidst, mens jeg som studerende kæmpede om et af de få studiejobs i Aarhus. Det var udmattende og frustrerende, men faktisk var det en gave, skriver cand.scient.pol. Mathias Würtz i sit svar til statskundskabsstuderende Isak Pelsen.


KLUMME: Målt på merit – hvordan måler og anerkender vi videnudveksling?

Et moderne universitet er mere end forskning og uddannelse. Udveksling af viden med det omgivende samfund spiller en stadig større rolle – men hvordan kan vi på en meningsfuld måde måle og anerkende videnudveksling, så det ikke bliver en tidsrøver og spændetrøje, spørger Tore Rye Andersen, der er lektor i litteraturhistorie og VIP-repræsentant i bestyrelsen.


Klummer i Omnibus

Peter Bakker

Peter Bakker er lektor i lingvistik ved Institut for Kultur og Kommunikation og skriver klummer om livet som forsker og underviser på universitetet. Klummeskribent siden foråret 2021.

Universitetsledelsens klumme

Ledelsens klumme går på skift mellem universitetsledelsens ni medlemmer. Klummeskribenten vælger selv emnet.

Ledelsen bidrager på samme vilkår som øvrige skribenter, der bidrager med klummer, debatindlæg og andet opinionsstof i Omnibus. Universitetsledelsen har skrevet klummer i Omnibus siden februar 2022.

Repræsentanternes klumme

Skrives på skift af én eller flere medarbejderrepræsentanter i Aarhus Universitets bestyrelse samt formændene i universitetets fem akademiske råd. Repræsentanterne har skrevet klummer i Omnibus siden april 2023.