Omnibus prik

Debat i Omnibus

Omnibus bringer gerne debatindlæg skrevet af universitetets studerende og medarbejdere

Send dit indlæg til omnibus@au.dk – du er også velkommen til at kontakte redaktionen, inden du sætter dig til tasterne. 

  • Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere i indkomne indlæg, herunder ændre overskriften. Vi kan også forkorte indlægget for at sikre en passende længde. Med mindre andet er aftalt med redaktionen, skal indlæggene holde sig under 4.000 anslag inklusiv mellemrum.
  • Debatindlæg skal overholde lovgivningen, de må for eksempel ikke indeholde injurierende påstande, racistiske udsagn eller trusler. 
  • Hvis der i et debatindlæg rettes en kritik mod enkeltpersoner eller afdelinger, kan Omnibus tilbyde den kritiserede part genmæle. Genmæle bringes umiddelbart efter, at kritikken har været bragt.
  • Debatindlæg kan ikke være anonyme.

Debat

KLUMME: "Vi skal hverken blive berøringsangste eller hårdhudede"

Selvom vi nu ved, hvordan sektordimensioneringen fordeles, er der stadig meget, som er uafklaret. Det kan være udfordrende at være på en arbejdsplads præget af usikkerhed og store forandringer. Alle reagerer forskelligt. Og det stiller store krav til arbejdsmiljøet at rumme det, skriver dekan ved Arts, Maja Horst, i sin ledelsesklumme.


KLUMME: Rektor: "Vi står over for svære beslutninger"

Aarhus Universitet skal ligesom landets øvrige universiteter uddanne færre unge fra 2025. Det følger af den politiske aftale bag universitetsreformen. AU skal reducere sit optag med 545 studiepladser, og derudover skal 200 eksisterende studiepladser omlægges til nye. Universitetsledelsen har netop besluttet, hvordan disse reduktioner fordeles på fakulteterne. Nu skal fakulteterne så beslutte, hvordan de skal fordeles på uddannelsesniveau. Og det bliver selvsagt hverken en simpel eller behagelig opgave, skriver rektor Brian Bech Nielsen i denne måneds ledelsesklumme.


Kommentar: Udlandsophold er også for TAP’er

Til daglig er de henholdsvis chefsekretær, studiesekretær og fuldmægtig ved Institut for Klinisk Medicin. Men i en uge skiftede de AU ud med kursusvirksomheden Canning Training i London for at blive endnu bedre til at kommunikere og formidle på engelsk. Den mulighed bør flere administrative medarbejdere få, mener de. For engelsk er ikke kun hverdag for forskere og studerende – det er det også for det administrative personale.


Replik: Kære forpersoner – vi er enige om det meste

Ja, universitetet er i sin kerne innovativt og tilfører samfundet værdi på mange fronter. Kan vi blive bedre til at "tale alt det gode op"? Det kan vi bestemt. Skal vi samtidig udvikle os og skabe en stærkere kultur for samarbejde og iværksætteri? Ja, det synes jeg – og på en måde, der favner vores mangfoldighed og vores styrker. Sådan skriver erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet, Lone Ryg Olsen, i sin replik til de fem forpersoner for de akademiske råd, der i en kronik kritiserede Distinguished Senior Innovator-programmet og erhvervsdirektørens retorik i den forbindelse.


Svar: Ph.d.-skolen på Health sætter ind over for sexisme

På ph.d.-skolen på Health anerkender vi alvoren af de udfordringer, ph.d.-studerende beskriver i et debatindlæg bragt i Omnibus. Vi har implementeret en række initiativer for at tackle problemet med sexisme og uønsket seksuel adfærd blandt ph.d.-studerende. Effektiviteten af flere af disse initiativer afhænger dog af de studerendes deltagelse. Jeres input er afgørende for at hjælpe os med at vurdere effekten og træffe informerede beslutninger, skriver Helene Nørrelund, der er leder af ph.d.-skolen på Health.


KRONIK: Vi er "inde i kampen" – innovation er hverdag på universitetet

Universitetet er i sig selv en innovativ organisation – kernen i vores daglige aktiviteter er netop at innovere, ekspandere vores viden og sprede den til samfundet. Derfor rammer det skævt, når Aarhus Universitets erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen i forbindelse med lanceringen af AU's nye Distinguished Senior Innovator-program taler om et behov for en "kulturændring" og for at komme "ind i kampen". Sådan skriver de fem forpersoner for de akademiske råd på Aarhus Universitet, der slår sig på både erhvervsdirektørens retorik og på rammerne for det nye innovationsprogram.


DEBAT: Vi har brug for tydelige og transparente procedurer for håndtering af sexisme og overgreb

En rapport fra VIVE dokumenterede for nylig, at sexisme og uønsket seksuel opmærksomhed er en trist realitet for ph.d.-studerende på danske universiteter. Universiteterne må tage ansvar og etablere uafhængige, sikre og tillidsvækkende muligheder for at rapportere hændelser – på en måde, som tager højde for magtstrukturer inden for akademia og sikrer mod repressalier. Sådan skriver ph.d.-studerende Signe Vogel og Sofie Abildgaard Jacobsen på vegne af PhD Foreningen Health.


DEBAT: AU negligerer kampen mod fake news og AI-indhold på nettet ved at opgive danmarkshistorien.dk

AU sidder på en guldmine af forskningsbaseret, menneskeskabt indhold med danmarkshistorien.dk, som er en modvægt til fake news og AI-genereret indhold. Sådan skriver historiestuderende Markus Lange-Kornbak Nissen, der kritiserer AU’s beslutning om at overdrage hjemmesiden til Lex – Danmarks nationalleksikon.


KLUMME: Internationale studerende, vi vil så gerne have, at I bliver!

Det handler om fastholdelse, når Aarhus BSS baserer sin rekruttering af internationale studerende på både data og erfaring og på den baggrund styrker optaget fra de lande, hvor de studerende har størst chance for at få fodfæste på arbejdsmarkedet efter uddannelsen, skriver dekan Thomas Pallesen i sin klumme.


DEBAT: Fakultets- og institutledelsens beslutninger risikerer at kvæle det sociale liv på Tandlægeskolen

Forbud mod sponsorater, en skærpet politik for fester og fredagsbarer og stop for revyer og julefrokoster i universitetets lokaler. En lang række ledelsesbeslutninger på Institut for Odontologi og Oral Sundhed har haft store konsekvenser for det sociale liv på instituttets uddannelser, og de studerende føler sig ikke inddraget i beslutningerne, skriver tandlægestuderende Stine Bro på vegne af studenterforeningen Odontologisk Forening.


Klummer i Omnibus

Peter Bakker

Peter Bakker er lektor i lingvistik ved Institut for Kultur og Kommunikation og skriver klummer om livet som forsker og underviser på universitetet. Klummeskribent siden foråret 2021.

Universitetsledelsens klumme

Ledelsens klumme går på skift mellem universitetsledelsens ni medlemmer. Klummeskribenten vælger selv emnet.

Ledelsen bidrager på samme vilkår som øvrige skribenter, der bidrager med klummer, debatindlæg og andet opinionsstof i Omnibus. Universitetsledelsen har skrevet klummer i Omnibus siden februar 2022.

Repræsentanternes klumme

Skrives på skift af én eller flere medarbejderrepræsentanter i Aarhus Universitets bestyrelse samt formændene i universitetets fem akademiske råd. Repræsentanterne har skrevet klummer i Omnibus siden april 2023.