Omnibus prik

Debat i Omnibus

Omnibus bringer gerne debatindlæg skrevet af universitetets studerende og medarbejdere

Send dit indlæg til omnibus@au.dk – du er også velkommen til at kontakte redaktionen, inden du sætter dig til tasterne. 

  • Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere i indkomne indlæg, herunder ændre overskriften. Vi kan også forkorte indlægget for at sikre en passende længde. Med mindre andet er aftalt med redaktionen, skal indlæggene holde sig under 4.000 anslag inklusiv mellemrum.
  • Debatindlæg skal overholde lovgivningen, de må for eksempel ikke indeholde injurierende påstande, racistiske udsagn eller trusler. 
  • Hvis der i et debatindlæg rettes en kritik mod enkeltpersoner eller afdelinger, kan Omnibus tilbyde den kritiserede part genmæle. Genmæle bringes umiddelbart efter, at kritikken har været bragt.
  • Debatindlæg kan ikke være anonyme.

Debat

KLUMME: Bakkers bedste rejsehacks: Sådan får du optur, når du er på togtur

Hvis vi fortsat vil have vores gang på Jorden, må vi blive på jorden. Også når vi rejser. Lektor i lingvistik, Peter Bakker, rejser en del i sit arbejde og foretrækker at tage toget. Fordelen: Han får masser af arbejde fra hånden. Ulempen: Der er risiko for forsinkelse. Men Bakker deler her sine bedste hacks til tålelige togrejser: Tag på Interrail, vær beredt, og nyd udsigten.


DEBAT: Vil Aarhus blot være studieby – eller vil den holde på talenterne?

Der er store regionale forskelle i udbuddet af relevante studiejobs, i hvert fald for statskundskabsstuderende. København fremstår som en oase af muligheder, hvor ministerier, tænketanke og politiske partier ansætter på livet løs. I Aarhus er jobsøgningen som en ørkenvandring – og det er et problem for de studerende og for byen, skriver Isak Pelsen, der læser statskundskab på Aarhus Universitet.


DEBAT: Vi har glemt den magt, vi besidder som studerende

Ida Liebum, der læser filosofi og er aktiv i Anarkistiske Studerende, oplever en politisk træghed blandt studerende, senest i form af lav stemmeprocent ved universitetsvalget. Forklaringen kan være, at mange føler, kampen er tabt på forhånd. Studerende har demonstreret, blokeret og strejket i årevis, og alligevel er den ene reform efter den anden blevet gennemført. Det kan også skyldes en desillusion over AU's demokratiske organer og oplevelsen af manglende reel indflydelse, skriver hun.


DEBAT: Nej tak til ministerdikteret nultolerance

Når uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund vil indføre nultolerance på universiteterne over for visse ytringer, som i det øvrige samfund er tilladt, er det i fundamental modstrid med universitetets DNA, skriver lektor og fællestillidsrepræsentant Olav W. Bertelsen.


KRONIK: Sig nej til en emeritus-aftale – det er for bøvlet

Aarhus Universitet mangler en seniorpolitik, skriver professor emeritus Lars Qvortrup i sin kronik. Emeritus-aftalen er på papiret en god idé, men AU’s administrative praksis spænder ben for, at man kan overholde den kontrakt, man som emeritus skriver under på, blandt andet i forhold til publicering af forskning og vejledning af studerende. På den baggrund anbefaler han at takke nej til aftalen.


KLUMME: Der er ét år tilbage af AU's første klimastrategi – hvor står vi?

Om et år skal AU have reduceret universitetets samlede CO2-udledning med 35 procent i forhold til 2018. Universitetsdirektør Kristian Thorn gør i sin klumme status: AU er på rette vej, når det gælder reduktion af CO2-aftrykket. Vi skal stå på tæer for at nå vores 2025-mål, men der er basis for optimisme, skriver direktøren.


KLUMME: Viden er ikke længere nødvendigt i videnskaben. Skaben er nok

Regnemaskiner, computere, søgemaskiner, kunstig intelligens – teknologiske opfindelser har gennem årene gjort hverdagen lettere for os og sparet os en masse tid. De har dog også bidraget til tab af intellektuelle evner som hukommelse, logisk tænkning og retningssans. Men er det egentlig et tab, at vi ikke længere ved ret meget – eller noget som helst. Når nu vi kan skabe ting helt uden viden, spørger Peter Bakker i sin klumme.


REPLIK: Studenterrådet: "At løse problemer som mangel på læsepladser er hverken en blå eller rød sag"

Vi har én klar politisk retning og værdimæssigt standpunkt: at tale de studerendes sag, kæmpe for deres rettigheder og løse de konkrete problemer, studerende måtte stå i. Sådan skriver Studenterrådet i et svar på Konservative Studenters kritik af rådet for at dominere studenterpolitikken og "gemme sig bag et slør af neutralitet og objektivitet".


DEBAT: Konservative Studenter: "Uden de mindre studenterpolitiske foreninger er bestyrelsesvalget afgjort på forhånd"

Hvis vi i Konservative Studenter ikke stillede op til universitetsvalget i år, ville der de facto ikke være noget valg til bestyrelsen. Derfor er det vigtigt, at vi værner om studenterdemokratiet og sikrer et system, hvor mindre foreninger og løsgængere har mulighed for at deltage demokratisk, skriver Max Manøe Bjerregaard, formand for Konservative Studenter.


OPINION: Research leadership: Danish universities and senior researchers can do better!

Danish universities should be bolder in promoting research output, and leading researchers (especially professors and senior scientists) should seek international recognition more actively, writes Aliakbar Kamari, associate professor at the Department of Civil and Architectural Engineering at Aarhus University, based on his experience working within Danish academia for almost a decade.


Klummer i Omnibus

Peter Bakker

Peter Bakker er lektor i lingvistik ved Institut for Kultur og Kommunikation og skriver klummer om livet som forsker og underviser på universitetet. Klummeskribent siden foråret 2021.

Universitetsledelsens klumme

Ledelsens klumme går på skift mellem universitetsledelsens ni medlemmer. Klummeskribenten vælger selv emnet.

Ledelsen bidrager på samme vilkår som øvrige skribenter, der bidrager med klummer, debatindlæg og andet opinionsstof i Omnibus. Universitetsledelsen har skrevet klummer i Omnibus siden februar 2022.

Repræsentanternes klumme

Skrives på skift af én eller flere medarbejderrepræsentanter i Aarhus Universitets bestyrelse samt formændene i universitetets fem akademiske råd. Repræsentanterne har skrevet klummer i Omnibus siden april 2023.