Vis mig dit kontor - Tobias Wang
En videnskabsmand sat op med tape på en stålreol, en smalriflet fløjlsskjorte henslængt over en stol og en madonna i støvede farver med en tarvelig træsplint boret ind der, hvor Jesusbarnet skulle sidde ved hendes bryst. Professor Tobias Wang forsøger at finde ham i en flettet kurv, der står på bordet. Men Frelseren er blevet væk. Hvilket ikke ser ud til at tynge professoren synderligt.
Velkommen på kontoret hos en naturvidenskabsmand, der er så inkarneret ateist, at han gik på Cirkuskroen både første og anden gang, hans kone gik til kirke for at få deres døtre døbt.
Han var faktisk allerede at finde på kroen, da præsten kom for at tale med forældrene derhjemme forud for dåben.
”Min kone har fortalt, at præsten kiggede rundt i vores stue og spurgte, hvorfor vi havde så meget religiøs kunst, når det forholdt sig, som det gjorde (med faderen, der jo altså sad på kroen, red.).”
”Men man kan da sagtens været optaget af religiøs kunst uden at være religiøs, og jeg er alt andet end religiøs. Men jeg er vild med især katolsk kirkekunst.”
Det kan ses på kontoret, hvor et oliemaleri af Jomfru Maria hænger over skrivebordet. Det er købt på en rejse til Guatemala. Mens en madonna, der står på et andet bord, er købt i en landsby i Vietnam. Og sådan er der kirkekunst hist og pist købt på rejser over hele verden.
Wangs skrivebord har han arvet fra sin farfar, der var praktiserende læge i Horsens. Og bordet, hvor madonnaen troner, har han fra sin mor.
”Hun købte det i sin tid for sin første løn.”
Hvad ligger på dit skrivebord lige nu?
”En biografi om Homer Smith, som var nyrefysiolog. Han har beskæftiget sig med nyrerne hos luftåndende fisk og er lidt af en helt.”
”Så ligger der også et hav af indkaldelser til undersøgelser, da min yngste datter lider af muskelsvind. Vi bruger af den grund omkring en dag om ugen på hospitalet.”
Tobias Wang med sine to døtre Ronja og Selma, der i dag er 12 og 10 år. Wangs kone, Ida Binow Poulsen, er gymnasielærer i biologi og historie. Familien bor på Stationsgade i Risskov.
Hvad fik dig til at kaste dig over zoofysiologien – er du en af de drenge, der har samlet på dyr, lige siden du gik i korte bukser?
”Ja, jeg har altid været meget optaget af dyr, og selvom er jeg vokset op i et kedeligt parcelhuskvarter i Hasle, lykkedes det mig at finde dyr, som jeg tog med hjem. Min mor var ikke videre imponeret af min interesse.”
Moderens mangel på begejstring blev ikke større, da Wang som teenager en dag kom slæbende med en ræv.
”Jeg havde eftermiddagsarbejde i en dyrehandel, hvor jeg ikke fik løn, men derimod dyr for mit arbejde. Ræven var et af dyrene, og jeg havde den tanke, at den skulle opdrages som min hund.”
Lad os sige det sådan, at det blev ved tanken, da ræven efter to dage røg ud af huset.
Hvilken genstand på kontoret siger mest om dig som forsker?
”Det må være hjerterne. Mine bedste studier er af krybdyrets hjerte. Hvordan det fungerer og reguleres.”
Wang refererer til sin grundforskning i kredsløbets opståen igennem evolutionen, hvor han blandt andet ved at forske i krybdyrs hjerter håber at bidrage med viden, der på længere sigt kan inspirere til nye erkendelser inden for både den kliniske forskning og behandling.
Samtidig kan sammenligninger af forskellige grupper af krybdyr måske skabe ny forståelse, der kan indgå i banebrydende forskning af menneskekroppens reaktion på forskellige sygdomme. Hvordan kan det for eksempel være, at nogle krybdyr kan leve uden ilt i månedsvis, mens mennesker dør efter få minutter? Hvordan kan andre dyr, som altså er i live, ligge udtørrede i flere år?
Svar på disse spørgsmål kan måske føre til en forståelse af den helt forrygende tilpasningsevne hos nogle dyr, og den forståelse kan være afsæt for forskning, der kan udvikle nye behandlinger til gavn for mennesker.
Hvad er det for eksempel, der gør, at en bjørn kan snorke sig gennem et vinterhi på flere måneder, uden at den behøver at bekymre sig det mindste om at vågne op med skøre knogler, svage muskler – eller for den sags skyld slet ikke at vågne op igen, fordi den er blevet ramt af en blodprop? Der er stor risiko for, at disse dårligdomme kan ramme et menneske, der af forskellige årsager er tvunget til at være fysisk inaktiv i langt kortere tid.
Håbet om at være med til at bidrage til den form for ny viden er det, der driver Tobias Wang, som i sin forskning befinder sig i et krydsfelt mellem biologi og medicin.
”Det, der også driver mig, er det helt særlige øjeblik, hvor man for første gang forstår en virkelig kompliceret sammenhæng. Det er magisk.”
Tobias Wangs bedste tid på dagen er tidligt om morgenen, hvor han kan arbejde uden at blive forstyrret. Han er dog ikke så uforstyrret – eller for den sags skyld indtørret – som tudsen på billedet, der sover den evige søvn oven på en stak champagnepropper. Hvad mere kan man ønske sig, når den tid kommer?
Hvilken genstand på kontoret siger mest om dig som person?
Tobias Wang kigger sig om i sit kontor. Ser på kobberstikket af Ole Worm, som har været i familiens eje i århundreder, de gamle læderindbundne bøger af berømte fysiologer og den udtørrede lungefisk, som blev studeret af sektionens grundlægger professor Kjell Johansen.
Han slår lidt hjælpeløst ud med armen, vender sig og retter blikket mod et girafkranium fra hans første tur til Afrika, madonnabilledet over skrivebordet, og til sidst lader han blikket hvile på en afstøbning af et krokodillehjerte, som Tobias Wang i sin tid fik af sin post doc vejleder Jim Hicks.
”Jeg ved det ikke,” siger han til sidst.
Og det er vel også summen af hele det sammensurium, der udgør hans kontor, der siger mest om Tobias Wang.